In viitorul Fond "Proprietatea", destinat despagubirii cetatenilor cu locuinte nationalizate ce nu pot fi retrocedate in natura, vor intra si doua societati din Cluj. Daca Electrica Transilvania Nord este firma cu cea mai mare cifra de afaceri din judet, Turdapan se gaseste in situatia de a fi executata de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Fondul e constituit, la gramada, din actiuni la societati valoroase ori aflate in pragul falimentului, precum si din creante despre care nu se stie daca vor fi recuperate vreodata. Guvernul a programat ca 40% din Turdapan si 12% din Electrica Transilvania Nord sa treaca in patrimoniul "Proprietatea".

La 9 mai, MFP a anuntat ca va scoate la licitatie o serie de active "ramase in picioare" ale debitoarei Turdapan, prin dosarele de executare nr. 42/2002 si nr. 263/2003. Cele mai valoroase erau moara de faina, scoasa la vanzare pentru 3,3 miliarde de lei, silozul de grau - 3,8 miliarde, si un teren de aproape 6000 mp - 2,2 miliarde de lei.

Printre activele licitate s-au numarat magazii de cereale, birouri, silozuri, garaje, platforma betonata, poarta metalica, inclusiv latrina unitatii, evaluata la 5 milioane de lei. Suma de pornire pentru toate activele este de 13,2 miliarde de lei, bunurile fiind grevate de ipoteca de la Banca Romana pentru Dezvoltare Turda.

Potrivit ultimului bilant inregistrat la MFP, Turdapan, specializata in fabricarea produselor de panificatie si patiserie, a incheiat anul 2003 cu o pierdere de 9 miliarde de lei, dubla fata de cea din 200* La sfarsitul lui 2003, firma turdeana a acumulat datorii de 168 de miliarde.

Fata de anul precedent, cand la Turdapan activau 130 de persoane, in 2003 societatea dispunea de numai 75 de angajati.

O firma inglodata in datorii

Potrivit unui raport al Consiliului de Administratie (CA) al Turdapan, in 2002, veniturile au fost de 25,2 miliarde, iar cheltuielile de 29,3 miliarde. "Din cauza lipsei de disponibilitati financiare si a situatiei economice dificile cu care s-a confruntat societatea, nu a fost posibila completarea necesarului de grau care sa asigure productia cu materie prima pana la recolta anului 2003.

In decursul anului 2002 s-a realizat o cifra de afaceri neta de 17,9 miliarde de lei, corespunzatoare unei productii vandute de 10,2 miliarde de lei. Acest nivel este inferior cifrei de afaceri inregistrata in cursul anului 2001, scaderea fiind de 1,17 ori.

Capitalurile proprii ale societatii inregistreaza o valoare negativa de 1,3 miliarde de lei, iar pierderile din anii precedenti si din anul curent au dus la o decapitalizare a societatii, aceasta fiind in imposibilitatea de a plati obligatiile bugetare curente si cele rezultate din graficele de esalonare", a subliniat presedintele CA al Turdapan, Aurel Truta, precizand ca, printre schimbarile

care au afectat capitalul si administrarea societatii, s-au numarat inflatia si blocajul financiar. Pentru ca nu si-a platit cotizatia de membru, Camera de Comert si Industrie Cluj a decis, in 2002, sa radieze societatea turdeana din evidentele sale. In 14 ianuarie 2004, administratorii au solicitat declararea Turdapan ca societate de tip inchis.

Intarzieri in privatizarea Electrica Transilvania

Cealalta firma clujeana din "Proprietatea", Electrica Transilvania Nord (ETN), dispune de personalitate juridica si e specializata in distributia si furnizarea energiei electrice pentru un milion de clienti din judetele Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare, Salaj si Bistrita Nasaud, prin sucursalele sale de distributie.

Organul de conducere a filialei este Adunarea Generala a Actionarilor, care decide asupra activitatii si asupra politicii ei economice si de afaceri. Desi Guvernul Nastase a propus cotarea la bursa, din 2005, a ETN, o alta varianta este vanzarea directa. "Ne aflam in proces de audit, care va fi realizat de catre o firma de prestigiu, dupa o licitatie.

Auditul se va incheia pana la finele acestui an. Pana in 2006 nu se pune problema privatizarii", ne-a declarat Andy Rusu, specialist relatii publice in cadrul ETN.

Electrica Banat si Electrica Dobrogea s-au privatizat, la 28 aprilie, prin preluarea pachetului majoritar de 51% de catre compania italiana Enel, la pretul de 112 milioane de euro, incluzand achizitionarea pachetelor de actiuni si majorarea simultana a capitalului celor doua companii.

"Dupa privatizarea de succes a Petrom cu OMV, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) finalizeaza privatizarea unitatilor de distributie a electricitatii din Romania, asteptata indelung si cu multa nerabdare. MEC nu vinde active, ci privatizeaza afaceri care se dovedesc a fi durabile si de succes", a mentionat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.

Reamintim ca Serviciile Comerciale Romane (SCR) Cluj, holding condus de Stefan Vuza, si-a manifestat intentia de a cumpara Electrica Transilvania.

Despagubiri prin creante in Congo si Somalia

Pana la privatizarea tuturor sucursalelor Electrica, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a anuntat ca, de la 1 iulie, pretul energiei electrice va fi mai mare cu 5,2%, pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv cei casnici, ajustari motivate de producatorii de energie din Romania de cresterea preturilor combustibililor, in special a carbunelui si a gazelor naturale.

Cea mai mare majorare de tarife, cea de la distributiile de electricitate, va avea valori cuprinse intre 8 si 18%, pentru a acoperi pierderile tehnologice.

Lista societatilor din Fondul Proprietatea face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei. Documentul prevede infiintarea unui organism de plasament colectiv in valori mobiliare, sub forma unei societati de investitii financiare. Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni, transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire.

Printre cele mai valoroase societati incluse in Fond se numara Petrom, BCR, CEC, Loteria Romana, Romtelecom. La acestea se adauga si creantele detinute de statul roman la combinatul Krivoirog (Ucraina), in Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Cuba sau Mongolia.

Proiectul de lege prevede ca actiunile vor fi distribuite prin compensarea valorii despagubirii, dupa un algoritm de calcul stabilit prin ordin al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. Fondul "Proprietatea" va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.