Unul dintre oamenii de nadejde ai multimiliardarului Cristian Burci este Dumitru Saitoc. Fostul plutonier de Securitate, Dumitru Saitoc este un personaj important in conducerea firmelor Protan SA si Scandia SA, patronate de Burci si de controversatii frati Dumitru si Vasile Crestin.

La fel de important este si rolul lui Saitoc in Ministerul Comertului si Economiei, unde a ravnit de mult sa ajunga. Dupa ce a facut propaganda PSD-ului, alaturi de Dan Ioan Popescu in timpul campaniei electorale din primavara trecuta, Saitoc a schimbat macazul spre PUR (actualul PC).

Conform surselor noastre, Teodor Melescanu l-a sustinut pe Saitoc, astfel incat, in prezent este consilierul personal al ministrului Codrut Seres. Postul-cheie detinut de Saitoc este mana cereasca pentru grupul de influenta din care face parte.

Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" a aratat in cadrul mai multor anchete jurnalistice modul in care nucleul Burci-Saitoc-Crestin a reusit sa controleze o buna parte din economia Romaniei prin mass-media, industrie alimentara si reteaua unica nationala de neutralizare a deseurilor de abator si a cadavrelor de animale.

Astfel, Prima TV, Scandia sau Protan sunt controlate invariabil de cei trei. Legaturile lui Burci, Saitoc si Crestin cu fostul partid de guvernamant si in mod special cu Miron Mitrea au fost aratate, de asemenea, de cotidianul nostru.

In timpul campaniei pentru alegerile locale, Dumitru Saitoc s-ar fi exprimat, in fata mai multor angajati Protan SA (unde joaca rolul de director general) ca in cazul in care PSD va castiga alegerile, va fi secretar de stat. Iata ca nu a fost nevoie de victoria PSD-ului pentru ca Saitoc sa-si vada visul devenit realitate.

Nu a devenit totusi secretar de stat, functie care-i punea oprelisti in calea afacerilor din punct de vedere al Legii anticoruptiei, ci consilier ministerial.

Prin PSD si PNL la MEC, pe filiera serviciilor de informatii

Sursele nostre ne-au informat ca sustinatorul PSD Dumitru Saitoc a fost infiltrat in MEC (unul dintre cele mai importante si puternic finantate ministere) prin intermediul lui Teodor Melescanu, vicepresedintele PNL, fost ministru de Externe si un apropiat al Centrului de Informatii Externe (UM 0544).

Surse din Protan Dej reclamau faptul ca, desi intrega retea, compusa din 8 fabrici, mergea in pierdere, Dumitru Saitoc s-a implicat puternic in finantarea PSD-ului, mai ales in perioada premergatoare alegerilor. Mai mult, Saitoc l-a insotit in Bucuresti pe ex-ministrul Dan Ioan Popescu in timpul camapaniei pentru alegerile locale.

Dupa ce PSD-ul a pierdut in primavara, Saitoc a schimbat tactica si s-a alaturat actualului ministru Codrut Seres in timpul campaniei din toamna pentru alegeri generale, in calitate de sustinator PUR. Saitoc a fost vazut in anturajul lui Seres in Maramures, cu ocazia amintita.

Schimbarea de macaz a dat rezultate, iar Saitoc a fost numit consilier personal al tanarului Seres.

Cine joaca pe degete sistemul energetic?

Intrucat mai multe puncte importante din sistemul energetic national vor fi privatizate (Transelectrica, Electrica Serv, Oltchim), Saitoc ar putea face jocurile unor personaje controversate, cum sunt fratii Crestin. De altfel, si privatizarile Protan si Scandia ascund nereguli care au fost aratate deja de trustul GAZETA.

Omul de baza al ministrului Seres a lucrat la Cadre in Securitate, nefiind pregatit pentru o functie mai inalta. Initial student la Academia "Stefan Gheorghiu", Saitoc a fost transferat in cadrul altei facultati odata cu schimbarea de regim din 1989 care l-a prins in toiul studiilor.

Astfel, Saitoc a devenit absolvent de studii economice, director general al SC Protan SA, actionar la Scandia si in prezent, mina dreapta a ministrului Seres. Surse din minister afirma ca de fapt, Saitoc ar fi "eminenta cenusie" a MEC.

In plin razboi anticoruptie…

In fapt, Saitoc s-a "integrat" in mai multe Consilii de Administratie, spre exemplu in cel al SC Oltchim SA din Ramnicu Valcea. Din acest tip de afacere are 20% din salariul directorului cu ocazia fiecarei sedinte AGA.

Mult mai alarmata este posibilitatea ca, in prezent influentul Saitoc sa deschida drumul spre achizitionarea de pachete majoritare din mari intreprinderi de stat in curs de privatizare unor cercuri suspecte. Incercarile noastre de a-l contacta pe Dumitru Saitoc nu au primit raspuns.

Totusi, ne reamintim un fragment dintr-o conversatie avuta cu directorul Protan inainte de a deveni consilier ministerial. Atunci, redactorii BZA l-au intrebat pe Saitoc care sunt cauzele care stopeaza investitiile pentru modernizarea poluantului Protan, avand in vedere ca actionarii principali (Burci si Crestin) dispun de bani.

Dumitru Saitoc, enervat ca am descoperit cine se ascunde in spatele firmelor actionare cu 91% la Protan (Romanian Industrial Development si Daim Imobiliara SRL) a negat initial orice legatura dintre Burci si Protan.

In urma prezentarii dovezilor noastre provenite din surse oficiale, directorul a preferat sa replice:"Daca problema Protan-ului o constituie Dumitru Crestin si Burci, imi dau demisia." Vom reveni asupra dedesubturilor privind numirea lui Dumitru Saitoc drept consilier al ministrului Seres.