Cu toate ca li s-a transmis ca este vorba despre o revizie tehnica, angajatii spun, in lipsa unui investitor care sa acopere datoriile acumulate, ca nu e sigur ca studioul clujean isi va relua emisiunile.

Angajatii NCN ne-au relatat ca, din 2000 incoace, postul local a avut de infruntat opozitia actionarului UPC, care a refuzat sa mai plateasca salariile. Apoi, "fraiele" ar fi fost preluate de catre omul de afaceri Radu Ster.

O perioada mai buna s-a dovedit cea a campaniei electorale din 2004, in care postul a acumulat resurse financiare care i-au permis achizitionarea, in leasing, a doua autoturisme, un Seat si o Dacia Break, precum si a unor calculatoare performante pentru studio, care sa permita prelucrarea in sistem digital.

"La noi, salariile erau mici, dar, cum toata lumea putea sa faca si publicitate, inclusiv cei din redactie, le completam cu comisioane din vanzarile de reclame", spune un angajat. Cu toate acestea, banii obtinuti din publicitatea electorala nu au ajuns si pentru achizitionarea unui mixer performant, care sa faciliteze o transmisie de calitate.

Angajatii spun ca problema cea mai mare a constituit-o majorarea chiriei de catre proprietarul cladirii de pe strada Horea, societatea comerciala Cominex Nemetalifere, cu pana la 800 de euro pe luna. Din aceste motive, mentioneaza salariatii, datoriile acumulate de postul clujean au ajuns la peste 200 de milioane de lei.

Emigrari in masa

Un alt motiv invocat de angajati este aparitia, catre sfarsitul lui 2004, a concurentei pe plan local.

Cu toate ca toti salariatii postului de pe strada Horea aveau carti de munca si isi primeau la timp salariile, chiar daca acestea erau mici fata de concurenta, patronatul a convocat, la 20 iunie, o sedinta in care le-a transmis ca, pana in toamna, vor fi nevoiti sa isi ia concediu fara plata, pentru nu le anula cartile de munca.

"Nimeni nu ne-a asigurat ca, din septembrie, vom fi reangajati, pentru ca exista si varianta ca emisia sa nu se mai reia. Apoi, sunt si ratele la masini, care trebuie platite. Oamenii sunt disperati, pentru ca nu stiu unde sa isi caute loc de munca. Avem o colega, la stiri, cu doi copii. Unii sunt studenti, altii trebuie sa isi achite chiriile...

Oricum, in vara asta nu mai avem ce face, pentru ca de azi calculatoarele vor fi transportate la sediul UPC", ne-a spus un angajat al NCN. Potrivit marturisirilor angajatilor, in concediu fara plata se afla acum 20 de oameni, dintre care 8 din sectorul tehnic si 8 din cel redactional.

Din cauza situatiei incerte in care se gasea postul, in ultimii ani au parasit NCN Cluj mai multi redactori si cameramani. Potrivit informatiilor noastre, NCN Cluj dispune de o licenta care ii asigura emisia numai prin intermediul retelelor de cablu, nu si direct in eter.

Toata lumea in concediu

"Suntem toti in concediu, nu e normal? Activitatea la noi nu s-a intrerupt, emitem in continuare, merge videotextul. Care e problema dumneavoastra, nu aveti la ce sa va uitati la televizor?", ne-a raspuns, indignat, Sorin Popa, directorul postului. El ne-a "invitat" la fata locului, cu precizarea "acum sunt aici, dar peste 10 minute s-ar putea sa nu mai fiu!".

Sursele noastre mentioneaza ca, in ultimul timp, au existat mai multi investitori interesati de achizitia postului, atat din randul oamenilor de afaceri locali sau straini (din Italia), cat si prin intermediul posturilor TV cu emisie locala, dar ca actionarii au fixat un pret prea mare.

O posibila varianta ar fi preluarea, din toamna, de catre Grupul de Presa Academia Catavencu, cel care a cumparat, recent, postul local CD Radio, asimilat retelei Guerilla. "Postului NCN i s-a acordat o perioada de gratie de trei luni, pana in septembrie, pentru a-si rezolva problemele legate de studio", spun reprezentantii CNA.

"NCN Cluj nu este si nu va fi un post de televiziune al UPC. Decizia de oprire a emisiei apartine managementului postului ", sustine Andreea Nastase, PR manager UPC. Mentionam ca Napoca Cable Network s-a infiintat pe baza initiativei operatorilor locali de televiziune prin cablu.

Intrata, din 1992, in Romania, UPC (companie a UnitedGlobalCom, unul dintre liderii industriei mondiale de comunicatii) a cumparat doi dintre operatori, Seltron si Portal, in timp ce al treilea, TV Cablu, a intrat in portofoliul Astral Telecom. Ultimele informatii din piata vizeaza preluarea Astral Telecom de catre UPC.