Societatea franceza SADE CGTH a avut un inceput "furtunos" la Cluj in privinta nerespectarii normelor muncii. Firma a inregistrat, pana in prezent, patru accidente de munca, soldate cu cinci accidentati grav, toate in anul fatidic 2004. In 2005, insa, liniste si pace la acest capitol, chiar daca lucrarile s-au extins si au "ciopartit" tot orasul.

Cel putin aceasta este situatia raportata de firma la Inpectoratul Teritorial de Munca. Dintre accidente, doua se disting si aduc anchetatorii pe capul SADE. ZIUA de Cluj va prezinta drama unor fosti muncitori ai companiei franceze.

Sute de clujeni nemultumiti au apelat in ultima vreme "telefonul primarului", pentru a-si prezenta nemultumirile legate de modul de operare al societatii SADE, care a fost amendata de Primarie de 17 ori. Un numar la fel de mare de cetateni a "incins" linia telefonica de la Electrica, pentru ca angajatii SADE au retezat sistematic cablurile de curent electric, lasandu-i pe clujeni in bezna.

Luand in calcul problemele create de firma franceza, ZIUA de Cluj a avut curiozitatea sa afle cat de profesionist se lucreaza - pe bani europeni, retineti! - la SADE. Raspunsul primit de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) ridica semne de intrebare asupra francezilor.

Conform normelor metodologice privind comunicarea, cercetarea, inregistrarea, raportarea si evidenta accidentelor de munca, accidentele cu incapacitate temporara de munca sunt inregistrate si cercetate de catre angajatorul la care s-au produs acestea. In cazul nostru, SADE. Societatea poate apela la o firma de consultanta.

Apoi, accidentele sunt raportate si inregistrate la ITM, prin asa-numitele formulare pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM). Prin urmare, daca angajatorul se incapataneaza, poate sa nu raporteze accidentele, desi acest lucru este ilegal.

Pana in prezent, inspectorii in munca au aplicat firmei SADE sase amenzi, in valoare totala de 180 de milioane lei vechi, pentru incalcari ale normelor de protectie a muncii, printre care si necomunicarea de accidente de munca, din proprie initiativa, la ITM, in anii 2003 si 2005.

ITM a mai constatat ca firma are obiceiul sa nu faca instructajul de protectie a muncii pentru salariati si ca nici nu folosea mijloacele tehnice de protectie cerute de lege. SADE a reactionat prin schimbarea, in toamna anului trecut, a conducerii sucursalei clujene. Directotul actual, Renaud Birot, spune ca schimbarea fostului director nu a fost cauzata de accidente.

Pe mana procurorilor

Din evidentele formularelor inregistrate la ITM Cluj rezulta ca SADE SA - Sucursala Cluj-Napoca – a raportat, in cursul anilor 2003-2005, patru accidente de munca, soldate cu cinci raniti, care au intrat in incapacitate temporara de munca.

Dintre acestia, clujeanul Danut Ticle a fost incadrat, incepand cu 3 februarie 2005, in gradul 2 de invaliditate, ca urmare a prelungirii perioadei de incapacitate temporara de munca cu peste 180 de zile. Deoarece lucrurile s-au complicat, in cazul lui Ticle inspectorii ITM au reluat cercetarea facuta de SADE.

Surse din ITM spun ca intre procesul verbal al institutiei si raportul firmei exista unele "mici" diferente. Dar aceleasi surse au fost retinute in a detalia neconcordantele. Cert este ca, dupa finalizarea anchetei, ITM a trimis dosarul spre solutionare Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj.

"Noi doar prezentam faptele si cine ce norme ale muncii a incalcat, iar Parchetul urmeaza sa indice vinovatii care vor fi judecati", afirma aceleasi surse. Procurorii nu au finalizat inca dosarul.

Accidentarea instalatorului Ticle, in 4 august 2004, a dus la amendarea de catre ITM a firmei SADE cu 40 de milioane lei vechi pentru neluarea masurilor tehnico-organizatorice pentru executia lucrarilor de sapaturi si montaj instalatii la punctul de lucru de pe strada Tulcea.

Angajatul a primit avertisment pentru neutilizarea corespunzatoare a echipamenului individual de protectie, ca rezultat al lipsei instruirii de catre societate. La distanta de sase zile de la accidentul lui Ticle, alta "scapare" a firmei a atras cea mai mare amenda (80 de milioane lei) din partea ITM.

De aceasta data, a fost vorba de accidentarea ajutorului de topograf, Ovidiu Marcian Vasii, din cauza neluarii de catre conducerea societatii a masurilor tehnico-organizatorice si neelaborarea de fise tehnologice corespunzatoare activitatilor desfasurate.

Doua destine schimbate

In urma accidentului, Ticle a ramas cu partea stanga a fetei paralizata, nu mai vede deloc cu ochiul stang si nu mai aude cu urechea de pe acea partea. "Daca nu ma scoteau baietii, puteam sa mor, pentru ca am fost acoperit de pamant", isi aminteste instalatorul. Ce s-a intamplat mai exact? Muncitorii SADE au sapat un sant de trei metri pentru a monta o conducta.

Dupa ce au montat-o, au acoperit cu un strat de nisip conducta si apoi au renuntat la panourile de protectie de pe marginea santului, pentru a-l acoperi cu excavatorul. Inainte de aceasta operatiune, seful de echipa Vasile Rosu si instalatorul Danut Ticle au intrat in sant pentru a mai aranja nisipul. Ticle afirma ca au fost pusi sa intre de seful de divizie, Dan Popa.

Rosu a apucat sa iasa, dar Ticle a alunecat, iar malurile, care nu mai erau asigurate cu panouri, s-au surpat peste el. "A fost vina firmei, pentru ca nu a luat masurile de protectie", a declarat Ticle. Muncitorul a fost spitalizat din august 2004 pana in luna ianuarie a acestui an. Imediat dupa accidentul sau, un alt muncitor marcat de evenimente si-a dat demisia.

Desi compania a respectat asigurarea medicala, oferindu-i 8.600 de euro, banii s-au dus pe operatiile complicate pe care le-a suferit. Acum, Ticle trebuie sa-si intretina familia (trei copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani) din pensia de boala, ridicola, de 700.000 lei vechi.

Intrucat nu va mai putea profesa vreodata, fostul angajat a intentat proces civil conducerii SADE pentru a i se plati renta viagera, diferenta pana la suma pe care o primea ca salariu. "Au multe accidente, dar nu le raporteaza. Graba dupa bani duce la accidentarile angajatilor", spune Ticle.

Directorul SADE, Renaud Birot, spune ca nu are cunostinta despre acest lucru si ca trebuie sa mai cerceteze cazul. Birot stie de accidentele din 2004 numai din auzite, motivand ca a venit la Cluj doar din ianuarie 2005. Directorul a adaugat ca, in acest an, la SADE nu s-au inregistrat accidente grave.

Cealalta victima SADE din august 2004, Ovidiu Marcian Vasii, a fost accidentat tot din lipsa panourilor de protectie de pe marginile unui sant. El a fost mai norocos decat Ticle si a avut nevoie "doar" de o spitalizare de o luna si jumatate. Vasii, in varsta de 26 de ani, spune ca a avut un picior rupt si fracturi la bazin.

Raportul ITM arata "politraumatisme si fracturi multiple la membrele inferioare". Desi, in acest caz, ITM a amendat SADE cu cea mai mare suma de pana acum, Vasii spune ca, din declaratii, conducerea SADE l-a scos tot pe el vinovat. Noroc ca tanarul si-a revenit complet si nu a dat in judecata firma.

Directorul Renaud Birot recunoaste ca se lucreaza sub presiunea termenului de finalizare a lucrarilor, jumatatea anului 2006, dar spune ca acest fapt nu are legatura cu accidentele. Surse din interiorul firmei ne-au spus ca, daca lucrarile nu vor fi finalizate pana atunci, termenul va fi prelungit, conform programului ISPA.

Faptul ca SADE lucreaza in graba se vede prin prisma numeroaselor gropi neacoperite. Dar, sub acest aspect, francezii spun ca este responsabilitatea subcontractorilor. Vom reveni.

Mistere subterane

Unul dintre angajatii SADE, care a dorit sa nu-i fie facuta publica identitatea, a revelat pentru ZIUA de Cluj cateva aspecte interesante legate de "boacanele" SADE prezentate pana acum in presa. Acesta a recunoscut ca, in fiecare zi, are loc cate o pana de curent, dar cauzele nu sunt asa cum le prezinta conducerea Electrica.

Muncitorul SADE spune ca Electrica trimite in teren oameni neavizati, care vin cu harti foarte vechi, nici ei nestiind unde au cabluri. Pe langa asta, aceeasi sursa spune ca a asistat la o lucrare in cartierul Someseni, cand angajati ai Regiei de Termoficare au ramas uimiti cand SADE a dat de o retea despre care nu stiau ca exista.