Consiliul Local Iasi a mai "inventat" o taxa - pentru furnizorii de comunicatii electronice. Modelul a fost preluat de la Piatra Neamt, dar la Iasi a fost stabilit un nivel aproape dublu

Pentru a avea acces in zona terenurilor si drumurilor aflate in patrimoniul public sau privat al municipalitatii iesene, furnizorii de comunicatii electronice vor plati o taxa de utilizare de 3 lei RON/mp/an, dupa cum au decis consilierii locali ieseni.

In perioada urmatoare, Primaria va incheia contracte in acest sens, conform modelului cadru aprobat de consilierii locali, cu "Romtelecom" - Directia de Telecomunicatii Iasi, RCS&RDS si "Astral Telecom", acelasi model de contract urmind a fi utilizat si in cazul in care vor aparea noi operatori in acest domeniu.

In determinarea valorii taxei s-a luat in considerare faptul ca un metru liniar de retea subterana afecteaza un metru patrat de teren, iar calculul s-a facut in functie de valoarea terenurilor stabilita prin OMF nr. 1487/2003, privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice, rezultind astfel o valoare medie de 85,48 lei RON/mp/an.

Conform legislatiei care prevede fixarea pretului minim al concesiunii la un nivel care sa asigure recuperarea in 25 de ani a pretului de vinzare a terenului, valoarea medie a fost impartita la 25, rezultind astfel, prin rotunjire in minus, un cuantum al taxei de 3 lei RON/mp/an.

Potrivit statisticilor "Romtelecom" SA - Directia de Telecomunicatii Iasi, reteaua subterana aflata in evidentele acestei unitati totalizeaza 212,833 km, ceea ce face ca numai din aceasta sursa bugetul local sa beneficieze de aproximativ 640.000 lei RON anual.

Municipalitatea ieseana nu este prima institutie din administratia locala care ia in calcul aceasta sursa de venituri, in nota de fundamentare a hotaririi mentionate precizindu-se ca Primaria Piatra Neamt a stabilit o taxa de 1,7 lei RON/mp/an pentru accesul furnizorilor de comunicatii electronice.