A inceput anul universitar. Cu mic cu mare, o parte din studenti a fost prezenta la festivitatea de deschidere a noului an care a debutat pe data de 3 octombrie a.c. in majoritatea universitatilor constantene, in timp ce in celelalte centre universitare, cum este Bucuresti, anul a debutat pe data de 1 octombrie a.c., chiar daca aceasta zi a cazut sambata.

La Constanta, startul a fost dat de catre Universitatea „Andrei Saguna" pe data de 1 octombrie a.c. Ieri, 3 octombrie a.c., la deschiderea anului de la Academia Navala „Mircea cel Batran" a fost prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a fost primit cu onoruri militare.

Si la Universitatea „Ovidius" a fost organizata o deschidere a anului universitar de zile mari, la care au participat pe langa decanii facultatilor, si inspectorul general scolar Dima Zainea, si nu in ultimul rand, prefectul Constantei, Danut Culetu.

Este cunoscut faptul ca la fiecare inceput de an universitar, cei care se inghesuie sa mai vina sunt doar bobocii curiosi sa cunoasca ce inseamna a fi student.

La Universitatea „Ovidius" au fost prezenti unul cate unul decanii facultatilor si cativa reprezentanti ai institutiilor constantene precum directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Catalin Grasa, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica, Dumitru Marius Enescu, inspectorul general scolar Dima Zainea, care a si rostit cateva cuvinte, mentionand „aportul

cultural" adus de universitate. Cel care a facut deschiderea anului a fost rectorul universitatii, Victor Ciupina, care a precizat ca anul acesta se implinesc 45 de ani de la infiintarea universitatii, „din anul 1961, cand a functionat prima data ca institut pedagogic". In cadrul universitatii invata 19 mii de studenti care au parte de 700 de cadre didactice care ii indruma.

Traian Basescu „le-a dat" studentilor de la Academie „vant din pupa"

Academia Navala „Mircea cel Batran" a inceput cel de-al 133-lea an al existentei sale. Ca atare, la festivitatea de deschidere a fost prezent insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, care, „inundat" de lacrimi, a tinut un discurs tinerilor mateloti, precizand ca „nimeni nu-si iubeste familia mai mult decat marinarul, pentru ca nu traieste cu ea.

Veti trai tot timpul cu dorul de sotie, de copii, de atmosfera de acasa". De asemenea, seful statului, neuitand de unde a plecat, a conchis spunand ca „cei care iubesc marea sunt turistii, dar o stiu pana la linia orizontului.

Insa marinarii respecta marea, pentru ca o cunosc dincolo de orizont: neiertatoare, puternica si mereu gata sa te infrunte", motiv pentru care presedintele Basescu le-a multumit marinarilor in devenire pentru meseria imbratisata, insuflandu-le si „vant din pupa".

De fata a fost si ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, initiatorul invitatiei prezidentiale la acest eveniment, care a declarat ca „avem nevoie de militari in acest domeniu, de militari bine instruiti", incurajand in discursul sau profesorii si instructorii militari, carora le revine „nobila misiune de a dezvolta un invatamant de calitate", a mai precizat acesta.

Tot cu aceasta ocazie, prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, in alocutiunea sa, a aratat ca „performantele studentilor, intregului personal didactic si nedidactic reprezinta un raspuns la cerintele Romaniei de astazi, dar mai ales, de maine".

Dupa binecunoscutele defilari si marsuri, Traian Basescu s-a deplasat grabit catre locul unde il astepta elicopterul, insotit de o suita de oameni si asaltat de ziaristi pe care i-a mai salutat din… zbor.

De mentionat, totusi, ca in cadrul vizitei sale in Constanta, Basescu nu l-a iertat pe Nastase – cel care l-a comparat pe seful statului cu Mussolini – declarand ca presedintele executiv al PSD „este pe lista coruptilor".