Astazi este sarbatoarea Clujului. In zilele de 10 si 11 octombrie 1944 Armata Rosie, respectiv Armata Romana au intrat in Cluj si au alungat puterea ungara. Dupa doua saptamani de lupte, la 25 octombrie nu mai calca picior de honved pe pamant romanesc, cu exceptia cozilor lor de topor "lasate in adormire". Visele romanilor vor fi in curand repede spulberate.

Dupa mari sacrificii, in plina iarna si inceput de an 1945, nu vor mai avea satisfactia oferita de anglo-francezi de a pune din nou opinca pe Parlamentul de la Budapesta, unde s-a instalat cizma ruseasca.

Conform tezelor mincinoase ale UDMR "pentru a pune frana atrocitatilor comise de romani impotriva populatiei maghiare, administratia din Transilvania de Nord a fost pusa sub control sovietic".

In realitate, la presiunea generalilor sovietici prinsi in mrejele comunistilor unguri si surprinsi in paturile unguroaicelor Mihai a promulgat la 6 februarie 1945 Legea nationalitatilor pe care o invoca iredentistii unguri.

Dupa 61 de ani de cand rusii au fost intampinati la portile orasului de nemesii convertiti peste noapte la ideologia comunista riscam astazi sa vedem iarasi pana de cocos infipta deasupra intrarii in Primarie.

Pe fondul jocului de teatru nationalist din ultimii 12 ani, in urma caruia s-au infruptat cu hoteluri, farmacii si mobila de lux beizadelele funariote si deputatii vadimisti clujeni, urmeaza astazi jocul defectuos de picioare in aparare invatat de dezinvoltul nostru edil la Rachitele, in urma caruia nemesii se vor reaseza in fruntea principalelor structuri de comanda economice clujene. Aflam cu stupoare ca in aceste zile in care Clujul trebuie sa imbrace straie de sarbatoare, ungurii de peste granita si grofii autohtoni pregatesc un nou descalecat economic.

Sambata si duminica ar fi avut loc o sedinta secreta in statiunea Felix la care au participat ex-premierul Orban din partea maghiara, ex-utecistul Copos, actual vicepremier din partea romana si ceata lui Pitigoi de la Cluj, formata din cunoscuti activisti UASCR botezati la PSD.

Tridentul Tariceanu-Copos-Marko Bela vizeaza impartirea palierelor economice clujene intre iredenta maghiara si fostii activisti UTC si UASCR din Ardeal. Ceata lui Pitigoi s-a pripasit zgribulita pe crengile tulipanului din Ardeal dupa ce a fost alungata la alegerile locale din corul de pasarele aflate la putere la poalele Feleacului. Primii vor un stadion cu malini si secunzii cu trandafiri.

La 22 decembrie 1989, orele 14,30, cand generalul kaghebist Militaru urla la televiziune& "Opriti macelul!" si Hurezeanu ne inspaimanta cu cei 64.000 de morti cazuti la datorie sub gloantele Securitatii, Manea Dumitru, atasatul militar la Belgrad comunica Armatei Romane ca pe traseul strabatut de armata lui Bela Kun in directia Ardealului se aflau la granita 64.000 de rusi proaspat redislocati si 32.000 de unguri fanatizati. In 2005 nu mai e nevoie de venirea acestora. Noi, clujenii, ne taiem singuri craca de sub picioare. Potrivit UDMR "ungurii descalecatori care au descins in bazinul transilvanean au gasit aici o populatie slava, relativ rara si o populatie probabil bulgaro-turcica".

In analele maghiare care vor aparea peste ani se va specifica ca la decalecatul din 2005 ungurii au gasit la Cluj o populatie pesedisto-liberala filomaghiara si probabil o populatie democrata dezorientata.