In judetul Cluj patru din cinci directori sau directori adjuncti de licee, scoli generale si gimnaziale, precum si de gradinite sunt membri sau simpatizanti PSD. De la femeia de serviciu pana la fochist, administrator, electrician si portar, cu totii au fost inregimentati politic in timpul dinastiei Dragoi – Corega.

In conducerile organizatiilor PSD din Cluj, Dej, Turda, Campia Turzii, Gherla, Huedin si la cele 74 de comune profesorii, invatatorii si educatorii formeaza coloana vertebrala a activistilor partidului. Dupa venirea la putere a Aliantei DA s-a incercat depolitizarea invatamantului clujean si profesionalizarea acestuia.

Inspectorii Zlatior si Chertes se zbat sa evalueze in mod real activitatea unitatilor de invatamant si capacitatea manageriala a directorilor. sefi de institutii care nu au fost obisnuiti sa fie testati profesional in anii de putere iliesciana.

Acesta este motivul real pentru care directorii PSD lanseaza fumigene in presa scrisa si vorbita prin care acuza conducerea ISJ Cluj de "vanatoare politica" si o numesc, pe nedrept, pe inspectorul-sef Titiana Zlatior "ofiter politic". Comanda articolelor calomniatoare vine de pe Napoca nr. 16 si este dirijata cu abilitate in teritoriu.

Spre exemplificare, la Liceul Teoretic "Avram Iancu", pepiniera pedagogica de activisti inregimentati in PSD Cluj situatia este dezastruoasa. Se vehiculeaza ideea ca directorul Alexandru Rus isi face liste cu sustinatori si petitii pe care le difuzeaza ziarelor social-democrate din urbea de la poalele Feleacului.

Intr-un Armaghedon anonim primit la adresa de e-mail a redactiei se arata urmatoarele& "Buna Ziua,

Sper ca ma adresez la cine trebuie, nu stiu exact, am dorit sa va trimit acest email pentru a ma lamuri in legatura cu posibilitatea aparitiei in ziarul dumneavoastra a unei scrisori deschise prin care un grup de profesori ai liceului "Avram Iancu" doresc sa atraga atentia asupra abuzurilor si manifestarilor dictatoriale ale tovarasului director Alexandru Rus, care fiind in pericol de a-si pierde functia a lansat o adevarata campanie de dezinformare si intimidare, atat in liceu cat si in afara lui. Problema este ca nu se poate semna aceasta scrisoare deschisa....colegii mei dorind sa faca acest demers sub rezerva anonimatului.

Campania dusa in ziarul "Faclia" trebuie oprita...se face un deserviciu imens acestui liceu sustinandu-se ideea ca tot colectivul profesoral il sustine pe "pionerul Alexandru Rus" ceea ce este total fals.

Atmosfera in scoala este aceea dintr-o institutie de pe vremea fostului dictator Ceausescu, motiv pentru care am ales sa va trimit acest mail.

Va multumesc anticipat." Nu comentam aspectele de mai sus datorita anonimatului autorului. Lasam cititorii sa traga concluziile. Insa ne amintim cu tristete de episodul petrecut in martie 2004 cand directorul Alexandru Rus a dat dispozitie ca toti elevii liceului sa iasa in curtea scolii timp de o ora intrucat avea loc vizita istorica a prefectului PSD Vasile Soporan.

Atunci sute de profesori si elevi nu au priceput gestul fostului activist de la pionieri, Alexandru Rus. Presa nu l-a iertat si la infierat ca fiind "stalinist". Insa experienta din vremurile de trista amintire, cand pionierii trebuiau sa-l aplaude pe primul secretar sau pe tovarasa Elena in gerul iernii isi spune cuvantul.

In problema contestarii rezultatelor evaluarii incheiate recent de ISJ Cluj, profesorii PSD, membri sau simpatizanti aflati in barca directorului s-au grabit sa faca acuzatii de subiectivitate la adresa Titianei Zlatior, fara sa aduca dovezi palpabile in acest sens. Depunctarea unitatii scolare pe criterii care ar fi de natura politica nu este impartasita de intreg corpul profesoral.

Manageriatul directorului lasa de dorit. Conform unor surse din Ministerul Educatiei, in urma evaluarii Alexandru Rus nu va fi reconfirmat pe functie. De asemenea, la adresa acestui director exista un teanc de reclamatii, insa conducerea ministerului nu doreste sa le faca publice pentru a nu compromite institutia de invatamant si bunul mers al pregatirii scolare.