Afacerea "Sapca verde" inseamna trecerea ilegala a terenului aflat la iesirea din Cluj spre Oradea din proprietatea statului roman in cea a societatii Agroindustriala si de aici, la un pret mult subevaluat, firmei Polus Transilvania, administrata de omul de afaceri Arpad Paszkany. Acestea sunt concluziile unui raport al fostului sef al Corpului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea.

"La nivel inalt"

Cristian Istratescu, fostul director al Agroindustriala, sustine ca afacerea a fost gandita la Bucuresti, la nivel inalt, intre reprezentantii companiei Polus, Presedintia Romaniei si Guvernul de la acea vreme.

Cazul "Sapca verde" a revenit vara aceasta in atentia opiniei publice deoarece firma Polus a inceput decopertarea terenului, folosit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pana atunci, desi dreptul de proprietate este inca in litigiu intre cele doua parti.

De partea reprezentantului Polus, Arpad Paszkany, a fost o Hotarare de Guvern din mai 2005, care dadea dreptul ca pe terenurile in litigiu partile care detin acte de proprietate sa poata construi chiar daca procesul este inca in desfasurare.

Inainte de pronuntarea unei sentinte definitive, Polus a propus USAMV o tranzactie prin care litigiul sa fie stins si pe teren sa fie demarata investitia estimata a se ridica la 140 de milioane de euro.

Terenul tuturor

Povestea este, insa, mult mai complicata. Pe langa Polus si UASMV, terenul in discutie este revendicat si de Asociatia "Fii Vechiului Manastur", ai carei membri sunt veterani de razboi sau urmasi ai acestora, improprietariti printr-o reforma din 1945, dar si de Katalin Roy Chowdhury, urmasa grofului Alexandru Mikes, proprietarul "Sepcii verzi" pana in 1945.

In prezent, "Sapca verde" este obiectul unui proces care dureaza din 1999 si in care firma Polus se bate cu USAMV pentru proprietatea terenului de 30,7 hectare. Acum cateva saptamani, satul de judecata, Arpad Paszkany a dezvaluit ca un reprezentant al companiei canadiene Polus va veni sa negocieze cu reprezentantii USAMV incheierea "amiabila" a procesului.

Control guvernamental

Terenul "Sapca verde", aflat la iesirea din Cluj inspre Oradea s-a aflat in administrarea Statiunii Experimentale Didactice Manastur (SDE) a USAMV, pana in iulie 1998, cand terenul a fost predat catre SC Agroindustriala printr-un protocol intre cele doua parti.

In 1999, Agroindustriala a vandut "Sapca verde" firmei Polus Transilvania, care dorea sa construiasca pe terenul respectiv un mare centru comercial. Contestatiile si valva legata de acest proiect au impus efectuarea unui control guvernamental.

Concluziile raportului CCG arata ca vanzarea terenului a fost ilegala, ca reprezentantii de atunci ai autoritatilor locale clujene (in speta prefectul Alexandru Farcas si fostul secretarul general al Prefecturii si apoi sef al FPS Cluj, Sorin Nas) si-au dat concursul in realizarea acestei vanzari, si ca pretul la care s-a realizat tranzactia dintre

Agroindustriala si Polus a fost mult sub nivelul pietei. Mai mult, raportul arata ca exista grave suspiciuni in in privinta unor acte eliberate de Guvernul de atunci. Singurul condamnat in urma acestei afaceri a fost directorul de atunci al Agroindustriala, Cristian Istratescu.

Problemele afacerii

In raportul sau, Grecea arata ca cele trei parti, Prefectura, FPS Cluj (in patrimoiul caruia intra si Agroindustriala) si Polus, au "gandit" afacerea din start pe terenul de la "Sapca verde", desi cunosteau problemele pe care acest teren le implica: imposibilitatea de a fi scos din registrul agricol (fiind clasat ca teren extravilan de calitatea I) fara o hotarare de Guvern, precum si apartenenta sa la Statiunea Didactica Experimentala Manastur, fapt ce, prin lege, interzicea instrainarea lui.

Dovada ca cele trei parti identificasera deja terenul pe care il doreau, este o Nota de Fundamentare trimisa Guvernului, pentru a obtine o hotarare prin care, contra cost, Polus urma sa primeasca in proprietate un terenul aflat in administrarea Statiunii Didactice.

Cum aceasta hotarare nu a fost emisa, "Sapca verde" a fost trecuta in patrimoniul firmei SC Agroindustriala SA printr-o dispozitie a Prefecturii, de unde a fost apoi vanduta catre Polus.

Astfel, in cazul "Sapca verde", raportul evidentiaza doua ilegalitati: scoaterea terenului din registrul agricol, cu concursul autoritatilor locale, respectiv vanzarea terenului la un pret mult sub valoarea pietei, la "mica intelegere", intre Polus Transilvania si SC Agroindustriala SA. Raportul afirma explicit ca cele doua proceduri au fost contrare legii.

"Asa i s-a dat de la Bucuresti"

CLUJEANUL a obtinut si marturia fostului director al Agroindustriala, Cristian Istratescu, cel care, pentru incheierea afacerii, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, din care a efectuat 78 de zile.

Istratescu sustine ca a fost nevinovat si ca, de fapt, intreaga afacere a fost orchestrata la nivel politic. "A fost o afacere gandita la Bucuresti. Fostul prefect, Alexandru Farcas a primit sarcina de la Guvern sa dea "Sapca verde" in administrarea Agroindustriala pentru a putea fi apoi cumparata de Paszkany.

Inclusiv pretul de vanzare al terenului a fost stabilit de la Bucuresti, ca eu l-am intrebat pe Farcas daca nu reusim sa obtinem mai mult si a spus ca asa i s-a dat de la Bucuresti, nu mai poate negocia", a explicat Istratescu.

In opinia fostului director, afacerea a fost anchetata de Ovidiu Grecea pentru a-i servi fostului prim ministru Adrian Nastase la discreditarea lui Radu Sirbu. "Nastase l-a trimis pe grasul ala (Ovidiu Grecea, n.red.) sa ancheteze cazul pentru ca voia sa-l atace pe Radu Sirbu.

Pe de alta parte, 80% din USAMV este de-a PSD-ului, Ioan Rus era pe atunci Ministru de Interne si stia valoarea terenului... Agroindustriala a fost cumparata de Goia si de Turcu cu 320 de milioane de lei, cand valora 7,8 miliarde de lei. Numele lui Rus nu apare in actele alea", a povestit Istratescu.

Tot el mai crede ca "valva" starnita in jurul acestui caz i se datoreaza si fostului primar Gheorghe Funar, care nu a vazut cu ochi buni afacerea din cauza ca Arpad Paszkany este maghiar. "S-or batut romanii acolo pana n-or mai putut si un ungur o luat pamantul", s-a amuzat Istratescu.

Acuzatiile fostului director de la Agroindustriala la adresa PSD-ului sunt insa, doar in parte adevarate, controlul avand loc inainte ca acest partid sa preia puterea in 2000. Asta nu l-a impiedicat insa pe Nastase sa se foloseasca ulterior de ancheta.

Pretul corect?

In raportul sau catre Guvern, Grecea sesizeaza si Ministerului Finantelor cu privire la daunele pe care Statul Roman le-a inregistrat prin vanzarea terenului de la "Sapca verde" si care ar fi trebuit recuperate. Raportul subliniaza ca terenul a fost vandut la pretul de 11.505 lei/mp, cand pretul pietei se situa intre 60 si 80 de USD, adica peste 900 000 lei/mp, la cursul valutar din 1998.

Astfel, pierderile au fost estimate la peste 500 de miliarde de lei, la valoarea anului 1998. Cu toate acestea, Istratescu,afirma ca terenul a fost vandut la pretul pietei. El a recunoscut insa ca pretul total al tranzactiei i-a fost transmis de prefectul Farcas, care la randul sau il primise ca ordin politic de la superiorii sai.

Fostul prefect Alexandru Farcas spune insa ca, dupa cunostintele sale, firma Polus a platit o suma mai mare de 7-10 ori decat pretul pietei pentru "Sapca verde" si a negat declaratiile lui Istratescu.

Procesul continua

Dupa decopertarea "Sepcii verzi", studentii de la USAMV au iesit in strada pentru a reclama ca li se distrug proiectele de cercetare.

Niciunul dintre protagonistii afacerii "Sapca verde" cu care CLUJEANUL a vorbit nu cred insa ca USAMV lupta pentru proiectele de cercetare de pe terenul respectiv, ci pentru a-si taia o "bucatica" cat mai mare din pretul real al terenului in litigiu.

Ce crede Nas

Contactat de CLUJEANUL, Sorin Nas, fost secretar general al prefecturii clujene si, ulterior, director al FSP Cluj, a explicat ca nu se simte vinovat cu nimic in cazul afacerii "Sapca verde". Mai mult, el a contestat veridicitatea raportului guvernamental. "Cu mine n-a vorbit nimeni din cei care au lucrat la acea ancheta. Eu n-am avut nici un rol.

Si oricum, afacerea nu tinea de FPS, ci de Agroindustriala", a spus Nas. El a apreciat insa ca nu a fost vorba de subevaluare, dand ca exemplu terenul de sub Metro care s-a vandut, de asemenea, la un pret mic. "Faptul ca am fost sef FPS Cluj nu are nici o legatura. Mi-au trecut si mie numele acolo, de 'publicitate'", a mai spus Nas.

Concluzia raportului

"Esenta afacerii 'Polus' consta in faptul ca SC Agroindustriala SA nu a fost proprietara terenului numit 'Sapca verde' sau 'Gradina Sesului de Jos'. In consecinta nu avea dreptul sa vanda o proprietate ca nu i-a apartinut, legal, niciodata". Aceasta este cea mai transanta concluzie a raportului efectuat de Corpul de Control al Guvernului in cazul "Sepca verde".

"N-am fost vinovat in cazul Polus. Nici Radu Sarbu n-a fost vinovat, de la Bucuresti au fost vinovatii. Eu cred ca terenul ar trebui sa fie al ungurilor, al lor a fost de cand sunt, acum l-au si platit de cateva ori. Aici n-ar fi fost scandalul asta daca nu era Funar primar si daca Paszkany nu era maghiar. Daca erau din Burkina Fasso, nu-i pasa nimanui"

Cristian Istratescu, condamnat in cazul "Sapca verde"

Post pentru copil!

Cristian Istratescu a facut o marturisire aproape socanta pentru CLUJEANUL,conform careia, in urma cu cateva saptamani, a incercat sa-l contacteze pe Arpad Paszkany pentru a-i cere un post pentru fiul sau! "Mi s-a transmis de catre subalternul sau Iuliu Muresan sa revin cu un telefon. Am mai revenit, dar nu m-a bagat in seama", afirma Istratescu.

Cristian Istratescu se considera a fi "tapul ispasitor" in cazul "Sapca verde". Pentru cele 78 de zile petrecute in inchisoare pentru vanzarea terenului de la Agroindustriala la Polus, Istratescu a dat in judecata Statul Roman la Curtea Europeana de Justitie si a cerut daune de 7,8 miliarde de lei

"De ce sa-l vanda ea"

Fostul prefect Alexandru Farcas a negat varianta lui Istratescu, conform careia planul de preluare al terenului ar fi fost facut de la Bucuresti. Farcas spune ca are o singura "durere": ca nu a restituit terenul proprietarei de drept - fiica grofului Mikes, care a cerut terenul spre retrocedare in timp ce era prefect. "Eram convins ca daca-l dam ei, cu siguranta l-ar fi vandut. De ce sa-l vanda ea si sa nu-l vindem noi?", argumenteaza Farcas.

Istoria "Sepcii verzi"

  • In 1945, statul roman a confiscat proprietatile grofului Alexandru Mikes, in cadrul carora se afla si terenul de la "Sapca verde". Veteranii de razboi din satele (pe atunci) Manastur si Floresti au fost improprietariti cu parcele din acest teren.

  • In anii \'60, in urma cooperativizarii, terenul a trecut in proprietatea statului roman si in administrarea USAMV. Denumirea sub care este cunoscut acum terenul vine de la sepcile studentilor de la medicina veterinara, care erau verzi, spre deosebire de cele ale medicinistilor care erau rosii.



    La marginea terenului in discutie se afla un barulet unde poposeau cei de la medicina veterinara cand veneau sau plecau de la practica si pe care il botezasera tot "Sapca verde".



  • In aprilie 1997, presedintele Fondului Proprietatii de Stat (FPS) - Filiala Cluj, Radu Sirbu, si fostul prefect Alexandru Farcas, se intalnesc la Budapesta cu presedintele firmei Polus Investments Toronto, Demian Sandor.



    Pe 27 mai, cei trei se intalnesc la Cluj, si incheie un Protocol de Intentie bilingv, in romana si maghiara, in care, printre altele, FPS Cluj si Prefectura Cluj se angajeaza in a acorda tot ajutorul necesar firmei Polus pentru a realiza construirea unui centru comercial.



  • In 1998, in urma unui protocol semnat intre USAMV si SC Agroindustriala terenul trece in administrarea acesteia din urma. In 1999 Agroindustriala vinde terenul societatii Polus Transilvania, la un pret considerat de majoritatea expertilor extrem de mic fata de valoarea de piata.



    In decembrie 1999, pe baza raportului lui Ovidiu Grecea si a cercetarilor efectuate de Politia Bucuresti si Cluj, se deschide un proces in care este inculpat Cristian Istratescu, directorul Agroindustriala.



  • Sentinta se pronunta in 2002. Istratescu este condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si contractul de vanzare-cumparare dintre Agroindustriala si Polus a fost anulat. Polus obtine insa o alta decizie judecatoreasca prin care este respinsa anularea contractului de vanzare-cumparare.



  • Procesele privind legalitatea acestui contract si drepturile de proprietate si administrare ale terenului de la "Sapca verde" continua, neexistand, pana la ora actuala o sentinta definitiva si executorie in favoarea vreuneia dintre parti. Pentru a urgenta finalizarea proiectului, Polus a propus USAMV-ului o tranzactie prin care aceasta sa renunte la pretentii in schimbul unor despagubiri.



    Corporatia din spatele lui Polus



    Conform "Ziarului financiar", Polus Transilvania, din care administratorul Paszkany Arpad detine 13%, este o "bucatica" a unei corporatii care se intinde pe mai multe continente.



    Astfel, Polus face parte din TriGranit Development Corporation, cu sediul la Budapesta, una dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa Centrala si de Est, care are in derulare proiecte in valoare de miliarde de euro. La randu-i, compania ungara TriGranit Development Corporation face parte din gigantul imobiliar canadian TrizecHahn, cu sediul la Toronto.



    Afacerile TriGranit sunt sustinute, de multe ori, cu finantari din partea grupului financiar-bancar OTP si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.



    De altfel, Sandor Csanyi, presedintele OTP, si Nathaniel Rothschild, membru al unei celebre familii de bancheri, au cumparat dupa anul 2000 actiuni TriGranit de la fondul de investitii AIG New Europe si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. TriGranit a fost fondata in 1996.



    Actionarii TriGranit au fost implicati si in constructia centrului londonez de afaceri Canary Wharf, cel mai mare proiect de acest gen din Europa, o investitie de aproximativ 5 miliarde de euro, precum si in dezvoltarea proiectului WestEnd din Budapesta.