Cele 13 miliarde de lei vechi destinate eliberarii de retete compensate si gratuite pentru luna octombrie au fost ultimii bani de care a dispus Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj in acest scop. Pentru a onora contractele cu farmaciile in lunile noiembrie si decembrie este asteptata rectificarea bugetara.

Valorile de contract aferente lunii octombrie arata faptul ca farmaciile din mediul rural nu primesc bani la fel de multi ca si farmaciile din mediul urban. Dr. Marius Tautu, director de relatii contractuale la CJAS, a afirmat ca valorile contractuale sunt facute in functie de punctaj, de personalul si calitatea acestuia.

Valorile de contract ale tuturor farmaciilor din mediul rural nu insumeaza mai mult decat valoarea insumata pentru doua farmacii din mediul urban.

Top, top... farmacie

In topul farmaciilor cu cele mai mari valori contractuale pentru luna octombrie conduce detasat farmacia Remedia din Zalau cu o valoare contractuala de 182.106 RON.

Patronul farmaciei Remedia situata langa Spitalul Judetean, Lucia Cilb, a declarat ca sumele mari cuprinse in contracte pentru farmaciile situate in top se datoreaza celor patru programe nationale: programul pentru hepatita virala, cel pentru transplantul renal, pentru poliartrita si cel pentru boli psihice.

Programele nationale se desfasoara prin intermediul catorva farmacii care au castigat licitatia organizata in acest scop. Farmacia pe care o conduce furnizeaza medicamente de un miliard de lei vechi in fiecare luna, a declarat Lucia Cilb, presedintele filialei Salaj a Colegiului Farmacistilor.

O alta farmacie cu succes la public este Salvofarm, cu o valoare de contract pentru luna octombrie de 109.533 RON, singura farmacie cu program non-stop. Pe locul trei este farmacia Valeriana tot din Zalau, avand ca patron pe Maria Penciuc. Dr. Corin Penciuc, presedintele CJAS Salaj, a declarat ca farmaciile care au cele mai mari valori contractuale, probabil, se incadreaza in norme.

Totodata, presedintele CJAS a afirmat ca nu e nici o incompatibilitate in faptul ca sotia sa lucreaza intr-o farmacie care are relatii cu institutia pe care o conduce. Mai mult, contractele intre farmacii si Casa, spune dr. Penciuc, au fost semnate in luna februarie si ca el nu face parte din comisia care evalueaza farmaciile.

Cea mai mica valoare contractuala pe luna octombrie o are farmacia Lavidan din Romanasi, 10.483 RON. Farmacista Olga Stana, consilier la CJAS, a declarat ca valorile contractuale s-au intocmit potrivit normelor, dar ca pentru luna octombrie nu sunt relevante.

20 la suta din valoarea contractului este data de teritorializare (numarul de locuitori al localitatii) iar restul de 80 la suta, de punctaj care se obtine in functie de personalul farmaciei, de mediul in care isi desfasoara activitatea (urban sau rural), de continuitate la program (non-stop sau cu program stabilit).