Doi infractori continua sa ocupe functii in administratia publica locala, la cateva luni dupa ce au fost condamnati definitiv la pedeapsa inchisorii. In Sapanta, legea este optionala si interesele locului fac regulile. Iar la Remeti, fostul "vice", ajuns acum primar, este un mincinos mai mare decat predecesorul sau. Fara jena, ne-a spus ca este intr-o sedinta, pe cand el chiulea de la serviciu.

Dupa modelul fostului primar din Desesti, viceprimarul localitatii Sapanta si un consilier local, ambii cu condamnari penale definitive (inca din aprilie 2005), refuza sa paraseasca functiile in care au fost alesi. Desi legea spune ca cei doi ar fi trebuit demisi de mult timp, adezivul cu care sunt legati de fotoliile caldute este mai puternic si nu cedeaza usor.

Reamintim ca viceprimarul Gheorghe Pop si consilierul local Gavrila Stan au fost condamnati la opt luni inchisoare pentru infractiuni silvice, alaturi de primarul din Remeti, Stefan Halas, care a primit un an inchisoare, pentru mai multe infractiuni de fals. Toate condamnarile au fost cu suspendare, ceea ce le-a permis celor trei sa ramana in functie.

Halas a fost, pana la urma, demis prin ordin al prefectului (pe care l-a atacat in instanta), iar locul sau a fost luat de viceprimar. Dar, la Sapanta cei doi infractori sunt bine-mersi.

Minciuna nu e crima, dar e pacat!

In Remeti, lucrurile par a se fi calmat pentru moment, dupa ce Halas, cu concursul secretarului Iolanda Danilici, si-a amanat debarcarea luindu-si concediu medical. Si demis, si cu concediu platit din banii publici.

Saptamana trecuta l-am sunat pe actualul primar, Petru Sofineti, pentru a comenta situatia de acolo. Cu un tupeu care il intrece pe cel al lui Halas, Sofineti ne-a expediat rapid, mintindu-ne ca la usa cortului: "sunt in sedinta de fond funciar acum si nu pot vorbi. Nu ma sunati mai tarziu, ca poate tine pana la 10 seara si nu am posibilitatea... Ma scuzati!"

Si era sa-l scuzam, numai ca pentru a ne lamuri cum e cu comisia de fond funciar, am sunat-o pe Danilici, secretarul Primariei, care ne-a confirmat ca Sofineti e un mare mincinos. "Primarul e plecat pe teren. Deocamdata, nu avem sedinta de fond funciar. Iar ma intrebati pe mine despre condamnarea fostului primar? V-am spus, noi ca institutie nu avem nici o legatura cu asta.

Ma tot puneti la ziar ca v-am zis sa ne vedem ochisorii, de i-ati facut invidiosi pe colegi. Iar acum ma stie toata lumea si la Prefectura, de cand tot scrieti de noi. De ce nu vreti sa ne intalnim luni, cand venim la Baia Mare toti secretarii? Sau nu aveti bani de cafea?", a intrebat Danilici. Cu ocazia asta ne-am lamurit ce e si cu Sofineti.

Pe langa faptul ca e un chiulangiu (la fel ca multi alti primari), are nesimtirea sa ne minta fara jena.

Interese vesele

La Sapanta, situatia este inca neclara. Relatiile de amicitie si rudenie din comunitate au facut ca cei doi vinovati sa nu fie demisi de consilierii locali. Ioan Turda, consilier local, a comentat situatia actuala: "deocamdata, ei sunt in functie. Hotararea de Consiliu Local prin care ei erau mentinuti in functie a fost atacata de prefect in instanta si asteptam sa vedem solutia.

Am avut termen luna trecuta, dar am solicitat amanarea, pentru a ne intalni din nou si a discuta. Eu cred ca ar trebui schimbata acea hotarare. Dar sunt si consilieri carora degeaba le-am explicat ca exista o lege si ea trebuie respectata, colegii sustin ca faptele lor sunt mai vechi si nu au legatura cu actuala functie.

Vom avea o alta intalnire zilele acestea, iar daca nici acum consilierii nu vor schimba vechea hotarare, instanta ne va obliga sa o revizuim. Insa, ideea ar fi ca cei doi, de buna credinta, sa-si dea demisia."

Secretarul Elena Crisan pare a fi venit de pe o alta planeta: "de ce ma intrebati pe mine? Nu am fost noi in instanta. Nu reprezinta nimeni Consiliul Local in instanta. Cand va fi sedinta de CL? Nu stiu."

In schimb, Stefan Gonczi, secretarul Prefecturii Maramures, a recunoscut ca situatia este taraganata de interesele locale: "cum sa nu stie secretarul ce e cu procesul? Asta e culmea!, sa nu fie reprezentat Consiliul in instanta. De doua luni am atacat hotararea CL. Acum ne haraim in instanta.

Nu noi amanam procesul, in acest caz interesele dicteaza!" Inca mai ateptam hotararea de Consiliu Local si solutia instantei.