Buna ziua, Ardeal: Legislatia Romaniei trebuie sa se alinieze celei europene. Exista legi precum cea a minoritatilor in tarile Uniunii Europene, cu prevederi echivalente?

Eckstein Kovacs Peter: In materie de minoritati exista legea cadru cu privire la minoritati. Este vorba despre o singura prevedere a Consiliului Europei. Tarile Europei vechi si-au rezolvat in timp problemele, dupa cum se poate vedea din statutul de autonomie al Tirolului de Sud in Italia sau din situatia suedezilor din Finlanda.

Acum trend-ul privind minoritatile apare in statele proaspete membre. Tarile baltice au, fiecare, o lege care contine prevederi cu privire la autonomia culturala. Ungaria beneficiaza de o lege privind autoguvernarea minoritatilor nationale, lege ce contine reglementari foarte asemanatoare cu cele prevazute de UDMR.

Tarile care doresc sa devina membre ale UE, Ucraina, Bosnia-Hertegovina, au adoptat foarte recent astfel de legi. Comisia de la Venetia retine in raportul sau ca autonomia culturala poate sa fie un mijloc pozitiv de imbunatatire a relatiilor dintre minoritati si majoritate.

BZA: In elaborarea proiectului s-a discutat cu reprezentantii celorlalte minoritati?

E.K.P.: Proiectul a fost realizat cu aportul tuturor. Comisia de la Venetia chiar a remarcat faptul ca acest proiect este rodul unei colaborari intre organizatiile minoritatilor nationale. Este un proiect al societatii civile.

BZA: Cat de mult se pune accentul pe ceea ce uneste minoritatile si majoritatea?

E.K.P.: Sunt prevederi de acest gen in proiect si exista articole care prevad in mod expres acest lucru. Apare in mod clar obligatia guvernului de a promova o politica in masura sa creasca gradul de toleranta.

BZA: Daca ne gandim ca intre minoritati sunt si cehii, tatarii, turcii, folosirea limbii minoritare in raporturile cu autoritatile administrative este realizabila?

E.K.P.: Deocamdata avem un act normativ in vigoare care reglementeaza acest lucru. Ma refer la legea administratiei. O noutate ar fi dreptul si posibilitatea de a folosi limba materna in raport cu institutiile sanitare, respectiv in locurile de detinere.

Referitor la cehi, de exemplu, in cele 2 sate cu populatie majoritara ceha este normal ca si personalul sanitar sa cunoasca limba. Exista clase primare pentru copii italieni. Sunt multe posibilitati. Minoritatile nationale au nevoi foarte specifice. Fiecare minoritate isi tinteste nivelele de aspiratie.

Nu cred ca minoritatea lipoveana ar dori o universitate tehnica in limba materna.

BZA: Proiectul de lege vorbeste despre drepturile minoritatilor, dar care sunt obligatiile in raport cu statul roman?

E.K.P.: In acest proiect este vorba despre drepturile minoritatilor si obligatiile statului. Minoritatile au aceleasi obligatii ca orice cetatean roman. Sunt obligatii specifice. Legea aceasta priveste drepturile.

BZA: Mai multi reprezentanti ai UDMR au sustinut ca uniunea va iesi de la guvernare daca legea nu va trece in forma actuala, inclusiv cu capitolul V. Este o decizie definitiva?

E.K.P.: Capitolul V priveste autonomia culturala. Nimeni din uniune nu a afirmat ca vom iesi de la guvernare. Eu am spus ca in cazul in care Coalitia nu va duce la bun sfarsit adoptarea acestei legi trebuie sa ne gandim foarte serios la locul nostru in coalitie.

Marko Belo a declarat ca este un proiect al guvernului si ca daca nu va reusi sa treaca atunci este de discutat functionalitatea Coalitiei. Acest proiect a fost facut si trecut de catre guvern inainte ca aceasta comisie pentru justitie de la Venetia sa isi exprime punctul de vedere.

UDMR nu se eschiveaza de la a adera la amendamentele. Chiar cu doua zile in urma am propus 11 amendamente in acest sens. Legea minoritatilor nu este o "vaca sacra". Se poate schimba. Desigur, modificarile nu pot privi esenta acestei legi.

BZA: In statutul UDMR se prevede ca uniunea militeaza inclusiv pentru autonomie teritoriala. Este aceasta lege piatra de temelie pentru respectivul deziderat?

E.K.P.: Legea minoritatilor nationale nu are nici un element teritorial. Este vorba despre autonomia culturala. Este vorba despre drepturi pentru minoritati indiferent unde traiesc. Legea aceasta este mijlocul prin care minoritatile pot sa-si exprime punctul de vedere in materie de invatamant, cultura, mass-media.