Trei saci cu 12 starvuri de gaini, aruncati pe marginea drumului, in zona localitatii Sarmasu, au pus pe jar autoritatile din judetul Mures, de teama ca nu cumva acestea sa fi murit din cauza gripei aviare. Pasarile au fost arse la putul sec din localitate, iar zona a fost dezinfectata, doua starvuri fiind duse la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) pentru efectuarea unor teste.

In urma analizelor de laborator s-a ajuns la concluzia ca gainile au murit din cauza altor boli si nu pentru ca ar fi fost infestate cu virusul H5N1. Cu toate acestea, autoritatile judetene s-au declarat total nemultumite de modul in care s-a lucrat in teritoriu, dar si de atitudinea oamenilor care au aruncat starvurile pe marginea drumului.

In consecinta, prefectul de Mures, Ciprian Dobre, a dat dispozitie politistilor ca pana marti sa depisteze gospodariile din care provin pasarile moarte si sa dispuna masuri in consecinta.

Astfel ca, timp de trei zile, potrivit adjunctului sefului IPJ, Valer Ujica, activitatea tuturor politistilor din Sarmasu va fi canalizata spre depistarea celor care au aruncat sacii cu starvurile de pasari pe marginea drumului. Este, insa, greu de crezut ca actiunea va avea sorti de izbanda in conditiile in care nu este exclusa varianta ca gainile sa nu apartina locuitorilor din zona.

Surse neoficiale sustin ca sarcina data de prefect politistilor ar fi, de fapt, o razbunare a acestuia ca urmare a faptului ca, inainte sa il informeze pe el asupra descoperirii celor trei saci, conducerea IPJ a anuntat IGPR si Ministerul Administratiei si Internelor.

Dobre a cerut, de asemenea, masuri de sanctionare, din aceleasi motive si impotriva viceprimarului de la Sarmasu si a medicilor veterinari din zona.

Prefectul a adaugat ca medicul veterinar concesionar al localitatii, Petru Sorin Moga, nu l-a anuntat pe seful comandamentului local antiepizootic, care este primarul Mocean Ioan, ci pe viceprimar. Mai mult, nici seful DSV, Ioan Rusu, nu a fost anuntat de medicul veterinar, care a considerat ca este suficient sa duca animalele moarte la laborator pentru analize.

El a afirmat ca acest caz va fi discutat in Comisia de Disciplina si ca sanctiunile pot fi atat de natura contraventionala, cat si disciplinara.