Compania Nationala Miniera Remin din Baia Mare se afla intr-o situatie fericita, comparativ cu alte unitati miniere din tara, deoarece a facut anual mici investitii in echipamente de protectie si tehnologii de lucru viabile, a declarat, ieri, directorul general al Companiei Nationale Miniere Remin Baia Mare, ing. Vasile Pintea

"Incercam sa avem o siguranta eficienta a locurilor de munca.

Restructurarea mineritului nu inseamna si reducerea cheltuielilor in echipamente de protectie", a spus Vasile Pintea, precizand ca minele Companiei Remin sunt la fel de periculoase ca alte exploatari miniere, dar s-a incercat diminuarea pericolului accidentelor prin respectarea procedurilor tehnologice si a normelor de securitate.

"In anul 2005, pe companie au fost inregistrate trei accidente mortale, toate din cauza nerespectarii sigurantei la locul de munca", a precizat directorul general al Companiei Nationale Miniere Remin din Baia Mare.

La randul lor, cele doua sindicate din cadrul Remin, Uniunea Sindicala Miniera Nordmin si Uniunea Sindicala Miniera Maramures, declara ca investitiile in echipament de protectie si tehnologii de lucru sunt modeste, dar mult mai eficiente fata de alte companii miniere romanesti.

Reducerea subventiei pentru minerit duce implicit si la scaderea cheltuielilor in sisteme de protectie si tehnologii. Minele Reminului functioneaza, deocamdata multumitor. Ar trebui mai multe fonduri pentru lemnul necesar muncii din subteran si in sistemele de aeraj.

Fata de alte mine, in cele de exploatarea a minereurilor neferoase exista riscul imbolnavirii de silicoza, boala ce in timp afecteaza sistemul respirator. Accidentele de munca sunt mai rare la Remin, deoarece se pune un mare accent pe protectia si siguranta minerului, a declarat vicepresedintele Uniunii Sindicale Miniere Nordmin Maramures, ing.

Vasile Les, precizand ca sindicatele din compania Remin Baia Mare sunt de acord cu programul de restructurare , insa au solicitat conducerii companiei si administratiei judetene sa identifice impreuna modalitati de pastrarea in lucru a minelor bogate in zacaminte neferoase.

Pe aceasta tema, prefectul judetului Maramures, Gyongike Bondi, considera ca doua sau trei mine ar putea sa-si continue activitatea si dupa anul 2007, cand va disparea subventia din minerit.

"Anul acesta vom beneficia de consultanta de specialitate din partea unei companii britanice care a avut un succes deosebit in Anglia intr-un program asemanator cu cel care se va desfasura in Maramures.

Ne vom implica in proiectul de conservare si salvarea a comunita‘ilor miniere profitabile impreuna cu sindicatele si compania Remin", a afirmat prefectul Maramuresului, Gyongike Bondi.

Din cei 3.330 mineri ai companiei , anul acesta vor fi disponibilizati 500. In anul 2005 au mai plecat 1.000 de salariati care au beneficiat de salarii compensatorii in suma de 150 milioane lei fiecare.

Geologii din cadrul companiei Remin cred ca mai exista resurse minerale sub forma de cupru, plumb, aur, argint si wolfram ce ar mai putea fi exploatate inca 50 de ani. Compania Nationala Miniera Remin din Baia Mare detine in administratie 10 mine in judetele Satu Mare, Salaj, Bistrita Nasaud si Suceava unde lucreaza 3.330 de salariati.

Peste 80 % dintre acestia lucreaza in subteran si alti 20 % in flotatiile de prelucrare si tratare a minereurilor neferoase.