Unul din maghiarii condamnati in 1992, pentru ca l-au batut cu bestialitate pe Mihaila Cofariu, in martie 1990, la Targu-Mures, Erno Barabas, asteapta prescrierea faptei pentru a se intoarce in Romania.

Acesta a fost condamnat in lipsa la 10 ani de inchisoare in 1992, iar cererile de gratiere formulate de aparatorul sau, avocatul maghiar Kincses Elod, nu au fost agreate nici de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, si nici de actualul sef al statului, Traian Basescu.

Kincses Elod a anuntat, ieri, ca Basescu a respins cererea de gratiere a lui Erno Barabas si a lansat un atac virulent la adresa sefului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, Dan Petru, cerand schimbarea imediata a magistratului.

Basescu refuza gratierea unui ungur condamnat

O singura persoana din cele condamnate in urma evenimentelor sangeroase de la Targu-Mures din martie 1990 nu si-a ispasit nici pana in ziua de astazi pedeapsa. Este vorba de maghiarul Erno Barabas, condamnat la 10 ani de inchisoare de instantele din Romania, care l-au gasit vinovat de savarsirea infractiunii de tentativa de omor asupra romanului Mihaila Cofariu.

Avocatul lui Barabas, Kincses Elod, a declarat ca clientul sau, care a primit cetatenia ungara, asteapta acum prescrierea faptei pentru a putea reveni in Romania. Aceasta, dupa ce si ultima tentativa de obtinere a unei gratieri s-a soldat cu esec, fiind respinsa fara motivare de presedintele Traian Basescu.

"Cererile de acest fel nu se motiveaza, pentru ca ramane la latitudinea presedintelui daca o accepta sau nu", a aratat Kincses Elod. El considera ca clientul sau trebuia achitat inca din faza procesului penal deoarece exista suficiente probe care arata ca cel agresat nu a fost Mihaila Cofariu.

"In acest dosar se impunea achitarea. Cel batut este un alt roman, Ioan Sacarea, care ulterior s-a sinucis", a adaugat avocatul.

Acesta sustine ca instantele din Romania au respins atat in faza apelului, cat si in recurs, cererea de expertizare a casetei video care prezenta evenimentele din martie 1990 de la Targu-Mures, dar au admis martori care sustineau ca au vazut inregistrarile video si ca cel batut era Mihaila Cofariu. "Condamnarea, din punct de vedere procedural, este gresita", a mai spus Kincses.

Procurorul Petru, contestat de Kincses

Totodata, avocatul maghiar cere schimbarea sefului Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures, Dan Petru, pe care il acuza ca a instrumentat intr-o maniera abuziva dosarele referitoare la conflictul inter-etnic din martie 1990, incalcand dreptul la aparare al rromilor si al rromilor-unguri de la Targu-Mures.

Kincses Elod a mai afirmat ca, potrivit unui fost magistrat, Dan Petru ar fi fost numit in fruntea procurorilor pentru ca ar fi colaborat bine cu fosta Securitate. "Parerea mea este ca Dan Petru nu ar mai trebui tinut in functie", sustine radicalul maghiar.

Totodata, Kincses a spus ca Dan Petru a fost dat la o parte de CDR in 1996, dar ca a fost readus la conducere de PSD in timpul guvernarii trecute, tocmai datorita "meritelor sale".

In replica, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel a afirmat ca nu este surprins de pozitia lui Kincses Elod. Dan Petru a afirmat, insa, ca este cu constiinta impacata in ceea ce priveste anchetele instrumentate in dosarele legate de evenimentele din martie 1990, cu atat mai mult cu cat instantele de judecata i-au confirmat munca.

Petru mai sustine ca in ceea ce priveste o presupusa colaborare a sa cu Securitatea, aceasta trebuie dovedita.