Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este sprijinita de Ungaria, insa tara vecina cere autoritatilor de la Bucuresti sa rezolve problema minoritatilor. Concret, presedintele Parlamentului de la Budapesta, Szili Katalin, prezent, sambata, la Targu-Mures, a afirmat ca Ungaria cere Romaniei sa urgenteze adoptarea legii privind statutul minoritatilor nationale.

"Urgentam adoptarea acestei legi, care asigura autonomie culturala maghiarilor, dar respectand ideea ca legea trebuie adoptata de Parlamentul Romaniei si politicienii romani", a spus Szili Katalin. El a adaugat, de asemenea, ca Ungaria doreste intrarea tarii noastre in UE deoarece asa poate sa dezvolte un alt tip de politica nationala.

"Pentru noi cel mai important este ca Romania sa devina cat mai repede membra a UE, ceea ce ne va da ocazia pentru implementarea unei politici nationale moderne", este de parere presedintele Parlamentului ungar. Acesta considera ca interesul aderarii Romaniei la UE este comun celor doua tari deoarece astfel se va rezolva si problema infrastructurii Transilvaniei.

Szili Katalin s-a referit la acest capitol strict la problema autostrazii Transilvaniei de Nord care va deschide portile unui nou tip de cooperare regionala. "Dezvoltarea infrastructurii ne va aduce mai aproape de UE.

In ce priveste autostrada, este un interes comun sa intram in circulatia sangvina a Europei, pentru ca este vorba de crearea de locuri de munca si atragerea unor noi investitori", a completat oficialul maghiar.

La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a reiterat ideea ca maghiarii din Romania sprijina si ei eforturile Romaniei de integrare in UE. "Noi, comunitatea maghiara, avem un interes special pentru aderare, pentru ca nu vor mai fi ingradiri intre Ungaria si Romania", a spus Marko Bela.

Acesta este de parere ca dupa integrare, maghiarii din Romania vor avea acces la institutiile culturale din Ungaria.

Legea minoritatilor a starnit o dezbatere intre partidele aflate in coalitia de guvernare fiind un subiect sensibil pentru parteneri. Documentul a dat prilejul partidelor radicale sa-si "reincalzeasca" discursul nationalist.