Ryan Blankson, LeVar Seals, Luke Minor, Demetrius Williams sunt patru dintre dintre jucatorii americani de baschet care au ales sa vina in Romania. Cei patru au insa ceva in comun sunt reprezentati de aceeasi firma de impresariat, Naiditch Entertainment (N.E.T.) care are sediul in Chicago, chiar langa studiourile celebrei vedete de televiziune, Oprah.

Antenorul personal al lui Michael Jordan, Tim Glover se ocupa si de pregatirea baschetbalistilor care aprtin de aceasta firma. Reprezentantul in Romania a N.E.T. este Simona Birtas, care a revenit in Romania dupa 12 ani petrecuti in Statele Unite ale Americii.

Simona Birtas s-a nascut in judetul Salaj, a copilarit in Baia-Mare si s-a stabilit la Cluj-Napoca. Dupa terminarea liceului a plecat la un colegiu din Chicago, unde a jucat fotbal. Aici l-a cunoscut pe Mike Naiditch, cel are impreuna cu Cedrick McCullough, un fost antrenor de baschet din Franta au deschis aceasta firma de impresariat, in anul 1998.

La sfarsitul lui 2004, Simona s-a intors in Romania si atunci s-a stabilit in Cluj-Napoca. "Acum, dupa mai bine de un an de zile petrecut in Cluj pot sa spun ca ma simt ca si acasa, simt ca apartin Clujului. Mi-am deschis chiar si o mica afacere, o pensiune, Bed and Breakfast, cum spun americanii si de asemenea am si o firma de consultanta.

In baschet sunt doar 2 sau 3 perioade cand se pot face transferuri asa ca deocamdata am destul timp sa ma ocup si de afacerile mele", spune Simona.

Dupa ce s-a intors in Romania, Mike Naiditch i-a propus sa se ocupe de transferurile de jucatori, impresariati de firma sa. Asa a inceput munca intr-un domeniu care pare rezervat barbatilor, in general si familiei Becali, in special.

Primul baschetbalist pe care l-a adus a fost LeVar Seals, cel care a devenit astfel, primul jucator american care a evoluat vreodata la Cluj. "Totul a inceput cu LeVar. Este probabil cel mai important transfer al meu, pentru ca a fost si primul, dupa aceea lucrurile au decurs de la sine. Cluburile au ]nceput sa ma caute, pentru ca au auzit ca aduc jucatori americani ieftini.

Eu aduc in special jucatori liberi de contract, pentru care cluburile platesc doar biletul de avion, comisionul firmei si bineinteles contractul jucatorului. Salariile nu sunt foarte mari, cum s-ar crede pentru ca ei isi doresc sa vina pentru experienta baschetului european", ne dezvaluie aceasta.

Simona intentioneaza ca dupa terminarea campioantului de baschet sa organizeze la Cluj un targ de jucatori, de unde cluburile din Romania dar si din sud-estul Europei sa-si poate alege: "Ma gandesc ca la vara sa organizez la Cluj un camp, un campionat de vara, cu cat mai multe jocuri, pentru ca cluburile din Romania dar si din aceasta parte a Europei sa-i vada la lucru.

Deocamdata acesta idee este in faza de proiect asa ca, deocamdata nu va pot da mai multe detalii". Cea mai mare problema cu care se confrunta atat jucatorii cat si cluburile este diferenta de fus orar care le creaza mari probleme jucatoriilor: "Perioda de transferari este relativ scurta, iar cluburile vor sa vada la lucru jucatorii cat mai repede, astfel ca imediat dupa ce ajung in Romania, ei fac primul antrenament.

Cluburile nu au timp si nici bani pentru a tine jucatorul la cat mai multe antrenamente. De aceea m-am si gandit la acest turneu pentru ca jucatorii sa poata demonstra ceea ce stiu".

Naiditch Entertainment s-a infiintat in anul 1998, are sediul la Chicago si dispune de o sala de proprie unde se antreneaza baschetbalistii care apartin de ei. Antrenorii angajati de agentie lucreaza in particular cu fiecare jucator la capitolele la care. pe baza statisticilor se observa ca este deficitar. Unul dintre acesti este Tim Grover, antrenorul personal lui Michael Jordan.

Cel mai experimentat jucator care a juns in Romania prin N.E.T. este Demetrius Williams, 25 de ani, 2,06 metri care pana sa ajunga la Dimano a mai jucat in campionatul universitar american, la Loyola, Gussing Knights (din Austria) si Inter College Etha Engomis (Cipru).

Ryan Blankson va juca din aceasta iarna la Otopeni, in a doua liga, dar echipa are mari sanse de promovare. El are 26 de ani, 1,98 metri si este la prima experienta europeana.

"Uriasul" Luke Minor de 2, 21 metri va juca la Poli Iasi, dupa ce a mai fost vazut de Dinamo Bucuresti si CSU Oradea, de asemenea este pentru data in Europa.

Cei mai reprezentativi jucatori care apartin de N.E.T. sunt Jannero Pargo de la Chicago Bulls si Donta Smith de la Atlanta Hawks.