Vinzarea tichetelor de calatorie, de catre pensionari, atit speculantilor, cit si transportatorilor nu mai reprezinta o noutate. Conform legislatiei in vigoare, pensionarii beneficiari ai legilor speciale, precum persoanele cu handicap sau veteranii, primesc anual 12 tichete cu care pot calatori gratuit oriunde in tara, indiferent de numarul de kilometri sau de mijlocul de transport.

Si ceilalti pensionari primesc tichete, insa jumatate ca numar, subventionate doar intr-un procent de 50% si doar pentru tren. Biletele sint retinute de catre transportator, care lunar, le depune la sediul Casei Judetene de Pensii (CJP), pentru a fi decontate.

Astfel, tinind cont de numarul de bilete decontate, pensionarii se dovedesc a fi mari amatori de excursii. Ba chiar, batrine paralizate, au renuntat la cirje si s-au urcat in autocar pentru a vizita capitala. Realitatea este insa cu totul alta.

Pentru a-si inmulti pensiile si asa modice, cei mai multi pensionari renunta la tichete, inca de cum le primesc, vinzindu-le "valutistilor " sau transportatorilor. Aceasta afacere a dus, potrivit reprezentantilor CJP, la aparitia unor situatii ilare. De exemplu, un pensionar din Botosani, care a murit in luna iunie a anului trecut, a "calatorit " in decembrie pina la Bucuresti.

"Am sesizat de multe ori astfel de aspecte. Noi avem o baza de date si la fiecare deces, acesta este reactualizata. Asa ca deseori, la decont, observam ca, de fapt, persoane decedate, figureaza ca ar fi calatorit prin tara ", a declarat Gheorghe Livadaru, presedintele CJP.

Desi multi dintre virstnicii botosaneni abia ajung la rudele din judet, solicitarile de decont facute de societatile de transport arata ca acestia merg de mai multe ori pe an la Bucuresti, Timisoara, Tirgu Mures sau Brasov.

Aceasta situatie este posibila si pentru ca pensionarii le dau soferilor bilete in alb, care reusesc astfel sa obtina 500.000 de lei pentru o calatorie pina la Dorohoi sau Tirgu Frumos, care in mod normal costa de zece ori mai putin. "Este greu sa ne dam seama care tichete sint in regula.

I-am atentionat de multe ori pe transportatori sa se mai linisteasca cu aceasta practica si sintem decisi ca, atunci cind intrec masura, sa facem sesizari penale la adresa lor ", a mai declarat Gheorghe Livadaru.

Mai multe societati de transport au ajuns cu dosare in instanta, unele de zeci de miliarde de lei, pentru nereguli cu tichetele destinate pensionarilor. Procurorii mai au de finalizat si ei citeva dosare, cares int inca in cercetare si acolo sumele imputate transportatorilor fiind de zeci de miliarde de lei.

12 drumuri la Timisoara facute de o batrina paralizata

Cel mai interesant caz este, insa, al unei batrine de 94 de ani, care, potrivit tichetelor prezentate spre decontare, ar fi calatorit, intr-o luna, de 12 ori prin toata tara. Tinind cont ca pina la Bucuresti sint 450 de kilometri, iar pina la Timisoara aproape 800, batrina a facut in numai o luna citeva mii de kilometri.

Pentru ca situatia parea absurda, angajatii CJP au decis sa mearga acasa la batrina respectiva, unde au constatat ca aceasta era paralizata si nu se putea misca din pat. "Am luat declaratii de la batrina si nu am decontat tichetele. Probabil ca un sofer le-a cumparat de la cineva din piata si le-a introdus pe toate la decont in decembrie.

Lacomia a facut ca sa nu ii platim nici un tichet ", mai declara Gheorghe Livadaru.

Dosare penale pentru calatorii false

In ultimele doua luni, afacerea cu tichete de calatorie a ajuns si in atentia magistratilor, care au de judecat atit administratorii unei firme de transport, cit si beneficiari, care au folosit aceste tichete in mod abuziv.

Astfel, in decembrie 2005, Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani a dispus trimiterea in judecata a administratorilor societatii Apetrans SRL, sub acuzatia de inselaciune, inregistrare de operatiuni nereale si evaziune fiscala.

Procurorii sustin ca in perioada aprilie 2002-decembrie 2003, societatea ar fi facut mai multe decontari de tichete pentru pensionari, de pe urma carora ar fi incasat 6,5 miliarde de lei vechi. Majoritatea pensionarilor, care figurau ca au circulat pe distantele Botosani-Bucuresti si Botosani-Timisoara, au sustinut atunci ca nu au calatorit niciodata pe aceste distante.

Nu numai transportatorii, ci si beneficiarii au avut de dat socoteala legii. O batrina de 72 de ani din Corni va trebui sa apara in fata magistratilor botosaneni, dupa ce a a fost data in judecata de Regionala CFR-Iasi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani, numai in perioada 1 martie 2004-31 ianuarie 2005, batrina a folosit 47 de tichete pe ruta Botosani-Bucuresti, pe care a circulat de fiecare data insotita de trei sau patru persoane.

Prinsa cu minciuna, batrina a recunoscut ca a cumparat bilete din piata si ca le-a folosit pentru transportul mai multor persoane, in contul unor sume de bani.