Prefectul din Cluj, Alin Tise, a ordonat evacuarea birourilor companiei "AutoMircea" care functionau chiar in spatiile detinute de Inspectoratul Judetean de Politie. Societatea este detinuta de un influent om de afaceri din judet, Mircea Capusan.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu le-a declarat ziaristilor ca au existat numeroase interventii in favoarea pastrarii "AutoMircea", insa el a refuzat sa ii asculte pe "sfatuitori".

Potrivit lui Alin Tise, o parte dintre birourile firmei lui Capusan functioneaza in spatiul Serviciului de çnmatriculari Auto. In timp ce ghiseele Politiei erau inghesuite in circa 30 de metri patrati, SC "AutoMircea" inchiriase 70 de metri patrati.

Cei care doreau sa obtina diferite formulare, cum ar fi contracte de vanzare-cumparare pentru masini sau pentru plata impozitelor, erau indrumati catre ghiseele firmei. Pe viitor, potrivit prefectului, activitatile derulate de compania privata vor fi preluate de angajatii Politiei.

ßeful Prefecturii sustine ca a cerut lamuriri despre relatiile dintre "AutoMircea" si Politie, dar nici pana acum nu a primit un raport complet. El a cerut contractele de inchiriere incheiate intre compania lui Mircea Capusan si Politie, insa nu i-au fost aratate decat documentele din ultimii trei ani.

Tise a cerut actele respective de doua saptamani, insa abia dupa insistente ferme a primit dosarul cerut, luni. El a adaugat ca va solicita din nou lamuriri legate de data la care a fost incheiat contractul.

Contract fara licitatie

Conform unui raport din anul 2003, Serviciul de çnmatriculari Auto nu avea dreptul sa inchirieze spatiul. ßi asta, pentru ca imobilul respectiv nu apartine Politiei, ci Consiliului Local, care a dat-o IPJ in folosinta gratuita. Alin Tise, care este profesie jurist, a afirmat ca precizarea duratei contractului a fost una cel putin ciudata.

In act se prevedea faptul ca spatiul detinut de "AutoMircea" este inchiriat pe durata determinata, insa nu se preciza data de expirare, ci doar "pana la clarificarea situatiei juridice". Contractul respectiv dateaza din 31 ianuarie 2004 si a fost semnat de catre fostul sef al IPJ Cluj, chestorul in rezerva Teodor Pop-Puscas, in prezent directorul unei companii de detectivi particulari.

Semnarea documentului a fost urmarea unei licitatii prin care a fost stabilita o chirie lunara de 15,1 milioane de lei, ce a fost actualizata cu indicele de inflatie, astfel incat acum suma este de 18,2 milioane de lei lunar. Prefectul a declarat ca s-a intalnit cu patronul firmei "AutoMircea", Mircea Capusan, care l-a asigurat ca va evacua spatiul fara nici un fel de intarziere.

Administratorul societatii nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia, pentru ca nu se afla ieri dupa-masa la sediul companiei.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai spus ca firma clujeana si-a onorat la timp toate obligatiile legate de inchirierea spatiului.

Mai mult, prefectul a afirmat ca va cere Consiliului Local Cluj-Napoca sa aloce un teren de 8.000-10.000 de metri patrati pentru construirea unui nou sediu al Serviciului de çnmatriculari Auto, al Serviciului de Evidenta Populatiei si al Registrului Auto Roman.

Pe de alta parte, Tise a anuntat ca va face o serie de schimbari in functionarea acestor servicii. De pilda, el a anuntat ca va organiza un concurs pentru ocuparea postului de sef al Serviciului Evidenta Populatiei, in locul comisarului Ioan Buda, care s-a pensionat ieri, urm~nd sa fie numita o alta persoana.