Crema societatii din Agigea s-a ingramadit vineri seara intr-o sala de clasa din scoala comunei, in cadrul a ceea ce unii au avut pretentia de a o numi sedinta a Consiliului Local. Ceea ce s-a intamplat acolo demonstreaza inca o data ca dincolo de moravurile usoare ale politicii stau obrajii grosi ai celor care fac politica.

Tipete isterizante, balbaieli afone, incoerenta, golaneala de ulita (ca e mai greu cu cartierul in Agigea) si o sedinta declarata brusc inchisa. Si asta pentru ca dupa aproape o ora si jumatate de dracuieli si injuraturi, consilierii pesedisti si cei de alte culori au cazut de acord, in sfarsit, asupra unei chestiuni, aceea ca nu au toti acelasi exemplar al proiectului de buget pe anul 2006.

La toata balacareala reciproca de vineri seara au asistat si mai multi cetateni care se uitau cu gura cascata la ce sunt in stare cei pe care i-au ales. Pentru ca in cele din urma sa constate cu amaraciune, revoltati chiar, ca nimeni nu misca un deget pentru ei.

Grosolania consilierilor a atins cote incredibile in momentul in care, din spatele salii, un cetatean le-a reprosat deschis ca nu fac altceva decat sa se injure de o ora incontinuu.

Un consilier, adastat prin zona social-democratilor, a sarit atunci ca ars si l-a luat la rost pe bietul om: „Si care-i problema ta, bai? Ce te bagi in chestiunile Consiliului?”, atins probabil in orgoliul lui de animal politic (zoon politikon) al urbei. Dupa ce impertinentul cetatean a fost pus exemplar la punct, consilierii au continuat sa se injure cu acelasi patos insatiabil.

Cel mai activ a fost, fara doar si poate, consilerul PSD Vasile Constantin, presedintele sedintei, a carui tinta preferata a fost primarul Ion Ionita. S-a ajuns in situatia in care acesta nu mai putea scoate efectiv nici un cuvant fara ca Vasile sa-l contreze pe un ton a carui frecventa risca sa sparga geamurile.

„Taci din gura”, „Nu ne lua ca pe copii de clasa a patra”, „Ce te bagi, bai?”, „Fir-ai al dracu’!” au fost termenii in care consilierul Vasile a stiut sa poarte un veritabil dialog politic extrem de elevat.

Obisnuit probabil cu abordarea agigeana a politicii, primarul nu a reactionat si nu a parut sa-si piarda cumpatul, afisand chiar un zambet amuzat.

Nu a reusit in schimb sa discute nimic pe tema bugetului local, intrucat, dupa cateva minute bune de deruta totala, cei mai iubiti fii ai Agigei si-au dat seama ca nu detin toti acelasi exemplar de proiect de buget, astfel incat se certau fiecare pe hartia lui.

S-a convenit – culmea, fara prea multe zbierete – ca sedinta sa se reia marti dupa-amiaza, dupa care au reinceput porcaielile, intrerupte din cand in cand de cate un consilier aerian care punea cate o problema concreta, dar care era repede pus la punct de ceilalti.

Unul dintre momentele interesante ale serii a fost demascarea unui consilier PNL, Stefan Moreanu, ca fost ofiter de Securitate.

Potrivit ultimelor reglementari, persoanele care au facut parte din Politia politica sunt incompatibile cu statutul de ales local, astfel incat, daca acest Moreanu a absolvit, intr-adevar, in 1968 scoala Securitatii de la Baneasa, dupa cum a sustinut consilierul Cristian Carjaliu, el nu mai are dreptul de a fi consilier.

Moreanu a refuzat sa infirme sau sa confirme acuzele lui Carjaliu, spunandu-i acestuia ca ii va raspunde in particular. Faza serii a fost creata de acelasi consilier Vasile, un fel de maestru de ceremonii.

La sesizarea unui consilier cum ca pesedistii din Agigea sunt supusi unei nemiloase campanii de intimidari si racolari – contrata, savuros, de Ionita: „Stai linistit, bai, ca nu te racoleaza nimeni pe tine!” – a venit marturisirea „socanta” a unei consiliere.

Luminita Nita, aflata in dreapta presedintelui sedintei, a povestit cum a fost acostata de un democrat care i-a propus sa sara in barca PD si cum ea l-a refuzat demna. Iritat la culme probabil de tentativa de racolare a colegei sale, consilierul Vasile a venit cu varianta sa, interzisa minorilor, asupra a ceea ce s-ar fi petrecut cu Luminita. „Nu e normal ce se intampla.

Sa bagi femeia in masina, s-o pipai pana se aburesc geamurile. Eu daca eram in locul sotului ei, il bateam pe ala de se caca pe el”, a declamat revoltat Vasile, spre amuzamentul cetatenilor prezenti. Pentru ca daca tot nu li se rezolva nimic de ani de zile cu privire la terenuri, macar de circul prost si ieftin al Consiliului Local sa se bucure.

De altfel, la terminarea sedintei, singurul localnic care a avut curajul sa deschida gura si sa le reproseze alesilor ca nu stiu altceva decat sa faca scandal s-a aratat revoltat de faptul ca nu a fost sustinut de nimeni: „Ati tacut ca mutii! Ce v-am spus eu inainte?! Ridicati-va in picioare si tipati, ca altfel astia nu fac nimic, n-ati vazut?!”.

A fost probabil singurul om din acea incapere care a incercat sa faca ceva pentru consatenii sai, chiar daca nu era consilier. Si asta pentru ca alesii au transformat sedinta Consiliului Local din Agigea intr-unul dintre cele mai penibile spectacole vazute vreodata.