O situatie de criza a fost dezamorsata luni dupa o intalnire intre primarul Sighisoarei, Dorin Danesan (foto), si liderul local al Partidei Romilor Pro Europa, Ioan Tambac, care era hotarat sa intre in greva foamei, pentru a forta aprobarea de catre Consiliul Local Sighisoara al unui proiect de hotarare privind atribuirea de terenuri pentru constructia de locuinte catre romi, in baza Legii 15/2003. Primarul i-a promis liderului romilor ca proiectul de hotarare va fi repus in discutie in sedinta Consiliului local din aceasta luna in forma initiala.

Romii din Sighisoara au solicitat Primariei loturi de teren pe strada Viilor in folosinta gratuita, in baza Legii 15/2003, pentru constructia de locuinte.

Din cele 36 de cereri depuse, 16 au fost acceptate de Primarie si urmau sa faca obiectul unui proiect de hotarare al Consiliului local intrunit in sedinta de la sfarsitul lunii februarie.

Aprobarea acestuia a fost insa amanata de catre forul legislativ local dupa ce un grup de cetateni de pe strada Viilor au inaintat o petitie Primariei, nefiind multumiti de faptul ca se vor invecina cu romii.

Unii dintre cetateni detin terenuri in strada Parangului si sunt dispusi sa faca un schimb cu Primaria astfel incat locuintele romilor sa fie construite in acea zona unde deja exista un ghetou populat de romi.

Ioan Tambac, presedintele Partidei Romilor Pro Europa din Sighisoara, a fost insa nemultumit de aceasta alternativa, specificand ca el nu doreste constructia unui nou ghetou, ci a unui cartier cu locuinte uniforme la standarde urbanistice, pentru a demonstra ca romii se pot integra in societate.

Tocmai in aceasta idee din cele 36 de cereri au fost selectionate cele depuse de oameni care au putut face dovada ca sunt angajati si in termen de sase luni isi pot ridica locuinta in rosu.

Unii dintre acestia si-au cumparat materiale de constructie sau au primit ajutoare constand in materiale de constructie de la SC Siceram SA (fabrica de caramida), situata in apropiere, iar acum asteapta sa primeasca repartitia pentru a se putea apuca de lucru.

Potrivit lui Ioan Tambac, locuintele pe care romii intentioneaza sa le construiasca vor fi compuse din 2 camere, o bucatarie si o baie, toate dupa un proiect unic.