Radu Olteanu si Sorin Roga, cei doi executori judecatoresti ai Reghinului, sunt cercetati penal pentru abuz in serviciu de catre Parchetul de pe langa Judecatoria din municipiu * Procurorii au stabilit ca sesizarile penale ale celor care s-au considerat inselati de cei doi executori judecatoresti sunt intemeiate * ZIARUL a semnalat in mai multe randuri metodele neortodoxe practicate de catre cei doi in exercitarea profesiei * Radu Olteanu ridica din umeri a nestiinta referitor la eventuala sa cercetare penala, in timp ce Sorin Roga prefera sa nu raspunda la telefon * Eugen Huruba, presedintele Camerei Executorilor Mures - Harghita, nu are habar ca impotriva celor doi a fost declansata urmarirea penala.

In urma cu mai bine de trei ani, Radu Olteanu ne ameninta ca ne da in judecata, deoarece indraznisem sa scriem despre unul din cazurile dubioase de executare silita pe care le-a girat.

De atunci, plangerile impotriva sa, unul dintre cei doi executori judecatoresti de pe raza Reghinului si din localitatile arondate Judecatoriei din municipiu, s-au inmultit.

Dan Damian, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Reghin, ne-a confirmat ca impotriva lui Olteanu a fost inceputa urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Paradoxal insa, executorul Olteanu nu a fost lasat sa sufere singur din cauza "plangaciosilor" care au iesit sifonati din executarile silite. Si impotriva celui de-al doilea executor judecatoresc al Reghinului, Sorin Roga, a fost inceputa urmarirea penala, sub aceleasi acuzatii.

Prin declansarea urmaririi penale impotriva celor doi executori, cetatenii din Reghin s-ar putea trezi la un moment dat in situatia de a nu avea la cine apela pentru a-si pune in executare hotararile judecatoresti. Dar vorba unui hatru din Justitie: "decat sa-si continue cei doi afacerile, mai bine sa nu avem nici un executor".

Vinovatii mediatizate

Radu Olteanu a fost subiectul unei anchete a ZIARULUI inca din 2003, cand o reghineanca, vaduva Maria Vultur ne-a semnalat ca, desi achitase sumele pentru despagubirea mostenitorilor sotului sau, executorul judecatoresc nu a mai verificat daca sumele au fost achitate, daca a existat intentie de plata, etc.

Astfel, in 1995, fiul surorii sotului, Sabau Marius, a fost mandatat sa se ocupe de recuperarea unor debite pentru folosinta unui teren de 308,08 mp. Instanta a stabilit sumele de achitat, le-a reactualizat, iar Maria Vultur le-a platit.

Totusi, atunci cand a intocmit somatiile de plata, Radu Olteanu a trecut si banii deja achitati, pe langa debitele restante, dar neacceptate de mostenitori.

La fel a procedat Oltean si cand a anuntat-o pe Vultur Maria ca ii va fi scoasa casa la licitatie publica pentru datorii care ajunsesera dupa calculele rudelor la aproape 100 de milioane. La care se adauga onorariile substantiale ale executorului.

Absurdul situatiei este o rezultanta a neglijentei executorului care a primit peste 19 milioane de lei pentru stingerea datoriilor de folosinta a pamantului, oferta reala de plata pentru 12 milioane si a uitat subit ca acestea au fost achitate, intocmind publicatie de vanzare.

Roga, farsorul

Sorin Roga are o faima inca si mai proasta decat mai tanarul sau coleg. Oamenii soptesc cu teama ca din cauza lui Roga mai multi reghineni executati silit s-au sinucis, dar noi le includem inca la folclorul strazii. Cert este ca mai multi reghineni se considera victime ale lui Roga.

Oamenii se plang de modul in care cel pus sa aplice legea intelege sa-si faca treaba. Dar sa vedem ce spun "victimele".

O plangere este a lui Silviu Voicu Gliga, de 16 ani. Minorul a ramas fara tatal care, inainte de a deceda, a girat apartamentul. Executorul judecatoresc a vrut sa-i vanda garsoniera mostenita de la tatal sau, la pretul de 67 milioane lei. Nu a reusit insa.

Un alt caz este cel a lui Tavi Salagean, care s-a plans ca acelasi executor judecatoresc, a incercat sa-i valorifice proprietatile la sume mult prea mici.

Marcus Iosif este un pensionar care isi va pierde casa, la fel ca restul. A imprumutat bani de la o fundatie si nu a reusit sa returneze suma datorata. Pensionarul sustine ca Roga vinde apartamentele fara sa clipeasca, chiar daca sumele datorate sunt infime.

Apartamentul lui Marcus a fost scos la vanzare cu 420 de milioane lei. Executorul Roga a spus ca s-a facut evaluarea locuintei, la 1,4 miliarde lei, apoi, pentru ca nu a venit nimeni sa o cumpere a scazut pretul la 900 de milioane si in cele din urma la 420 milioane.

Un alt caz este cel al Mariei Neag, tot din Reghin, careia anul trecut i-a fost vanduta garsoniera, cu 85 milioane de lei, desi pe piata imobiliara aceasta putea fi valorificata atunci la suma de 200 milioane lei.

Executorul judecatoresc Sorin Roga a declarat ca garsonierei nu i-a fost intocmita expertiza, deoarece nimeni nu i-a cerut si ca pretul acesteia a fost corect, ba mai mult, a fost cel mai mare pret oferit.

Sorin Roga a ajuns anul trecut si in atentia Serviciului Teritorial Anticoruptie Targu Mures, fara ca ancheta sa fie finalizata de incoruptibili cu o trimitere in judecata.

Executorii "nu stiu"

Chestionati asupra acuzelor care i se aduc, Radu Olteanu ne-a declarat ca nu este la curent ca ar fi in atentia anchetatorilor. Cu dezinvoltura, el a afirmat ca se va interesa. Colegul sau de suferinta, Sorin Roga, nu a putut fi contactat pentru a se apara.

De asemenea, redactorii ZIARULUI au luat legatura si cu conducerea Camerei Executorilor Judecatoresti, cu vicepresedintele Eugen Huruba, executor judecatoresc la Ludus, care ne-a confirmat ca cei doi sunt sub lupa anchetatorilor. Dar Huruba a negat ca impotriva celor doi ar fi fost declansat procesul penal.

Precizam ca in prezent executorii judecatoresti pot fi cercetati, trimisi in judecata mult mai rapid si fara a parcurge procedura greoaie care impunea solicitarea avizului ministrului Justitiei pentru declansarea urmaririi penale.

Asupra situatiei celor doi executori vom reveni in numerele noastre viitoare.

"Eu nu stiu nimic. Am sa sun la Parchet si daca este asa ma voi conforma legii", Radu Olteanu

"Am inteles ca sunt depuse niste plangeri penale impotriva lor, dar din cate am inteles nu a demarat cercetarea penala. In activitatea de executare silita intotdeauna va exista o parte nemultumita, care vor face contestatii la executare, plangeri penale, vor sesiza Consiliul nostru Director.

Dar de la a te adresa parchetului pana la inceperea urmaririi penale este cale lunga", Eugen Huruba, vicepresedinte al Camerei Executorilor Judecatoresti de pe raza Curtii de Apel Targu Mures