Amenintare la siguranta nationala sau scenariu de dezinformare si interese oculte? Liderii secuilor nu isi asuma textul proclamatiei, publicata in Europai Ido, care ar fi trebuit sa infierbante spiritele in Ardeal, documentul dovedindu-se o cacealma.

Cu toate acestea, Adunarea programata pentru 15 martie la Odorheiul Secuiesc este pe cale sa declanseze un al doilea "martie ’90". Tensiunile generate de materiale de presa si declaratii panicarde ale unor politicieni referitoare la caracterul extremist al manifestarii pun in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Societatea civila avertizeaza asupra pericolului reprezentat de alimentarea resentimentelor nationaliste.

Dezbaterea in jurul autonomiei tinutului Secuiesc, tinut mulat pe judetele Harghita, Covasna si 40% din judetul Mures, a luat amploare in ultimele zile, alimentata de o serie de articole aparute in presa locala, dar si de unele actiuni ale autoritatilor, cum ar fi confiscarea de catre angajati ai IPJ Mures a revistei in limba maghiara "Europai Ido" (Timp european).

Programata pe 15 martie la Odorheiul Secuiesc, cu o adunare preambul la Satu Mare, convocata de episcopul reformat Tokes Laszlo, pe 11 martie, intrunirea, suprapusa pe sarbatorirea inceputului revolutiei maghiare de la 1848, va pune in discutie reinfiintarea tinutului Secuiesc.

Nu vom insista asupra acestui aspect, ci ne vom opri asupra proclamatiei de autonomie publicata de saptamanalul Europai Ido.

Mult contestata proclamatie in 12 puncte a secuilor, publicata de catre saptamanalul Europai Ido, ce apare la Sfantu Gheorghe, poate fi privita detasat ca un material propagandistic, subversiv, care poate fi atribuit atat serviciilor secrete romanesti cat si celor maghiare.

Afirmam acest lucru deoarece reprezentantii Consiliului National Secuiesc, initiatorul adunarii au negat ca ar avea vreo legatura cu textul publicat in Europai Ido. "Proclamatia care a aparut in Europai Ido nu apartine Consiliului National Secuiesc.

Ne delimitam de aceasta proclamatie si nu suntem de acord nici cu forma, nici cu continutul ei. La Odorhei se va citi un manifest, nu o proclamatie, si in mod categoric nu se va proclama autonomia tinutului Secuiesc", ne-a declarat Ferencz Csaba, vicepresedinte CNS.

De aceea, proclamatia care a incitat atat de mult liderii politici si o parte a media centrale poate fi luata strict ca o declaratie politica si nimic mai mult.

Avem inca exemplul trist al lui martie t90 de la Targu Mures, cand romanii si maghiarii, manipulati de liderii lor, au raspuns cu bata provocarilor colportate in mass-media de politicienii zilei.

Aceiasi politicieni romani si maghiari, care se imbratiseaza la serate, care iau masa impreuna, dar se balacaresc in Parlament, la TV, in presa, pentru a-si controla bazinul electoral format din Janosi si Ioni, Marika si Marii.

De aceea mesajul nostru este urmatorul& judecati singuri, fara a-i asculta pe Csapo Jozsef, Szasz Jeno, Tokes Laszlo, Corneliu Vadim Tudor, Emil Boc si alti lideri politici care reinventeaza notiunea de siguranta nationala, pentru a-i facilita lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, sa intareasca puterea serviciilor secrete, sa le aduca sub manusa sa, pe motiv de atentate la unitatea statului roman. La fel s-a intamplat si in 1990 cand Ion Iliescu, dupa evenimentele din martie 1990, a legitimat infiintarea SRI pe cadavrul fostei Securitati, dar cu aceiasi fosti ofiteri de securitate.

Mai jos reproducem cele 12 puncte, publicate prima data in decembrie 2005, cand publicarea sa nu a starnit valurile actuale, fiind trecuta cu vederea de autoritatile romanesti.

Pozitia societatii civile

Reprezentantii societatii civile au opinii diferite legate de acest subiect.

Astfel, Liga Pro Europa s-a aratat inca de la inceput solidara cu cererile de autonomie culturala formulate de reprezentantii Uniunii Civice Maghiare, avertizand insa, in acelasi timp, asupra faptului ca supraevaluarea semnificatiei intalnirii de la Odorheiul Secuiesc ar putea avea efecte nefaste.

Potrivit Smarandei Enache, presedintele LPE, aceasta situatie ar fi putut fi impiedicata prin inscrierea Uniunii Civice Maghiare ca formatiune politica, ceea ce ar fi mutat orice dezbateri pe aceasta tema intr-un cadru institutional, mai eficient si cu un potential destabilizator mult mai redus.

Liderul APDO Lider, Cornel Briscaru opineaza insa ca "cei care uneori isi proclama apartenenta la o etnie, doar pentru folosul politic al grupului din care fac parte, nu pot fi considerati de catre cetatenii normali ai acestei tari fie romani, maghiari, secui, romi, sasi sau oricare alta nationalitate, din oricare localitate a tarii, decat niste accidente, accidente care intotdeauna, fara sa tina seama de ceilalti, nu urmaresc decat sa creeze prilejul atingerii acestor scopuri politice. Istoria recenta fie ea in Romania sau in vecinatatea acesteia cunoaste suficiente astfel de cazuri.

Trebuie apreciati si refuzati a fi urmati, ca atare. Frustrarile, incompetenta si spaimele unor astfel de persoane pot produce suferinta celor care, nefiind informati, se lasa manipulati de acestia".

Credem ca este rolul nostru, al mass-media, de a indemna la calm, la echilibru si a discerne intre mesaje, fie ele autonomiste, respectiv ultranationaliste. Avem sansa de a impiedica un nou martie t90, care nu foloseste nici unui cetatean roman, indiferent de etnie.

Coada serviciilor

De altfel, liderii secuilor nu isi asuma textul proclamatiei care ar fi trebuit sa infierbante spiritele in Ardeal, documentul dovedindu-se o cacealma.

Ferencz Csaba, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, organizatorii adunarii de la Odorhei, ne-a declarat ca scopul manifestarii nu este proclamarea autonomiei tinutului Secuiesc, ci repunerea in discutie a acestei teme.

Potrivit lui Ferencz Csaba, documentul nu a fost elaborat de CNS, iar formatiunea respinge forma si continutul proclamatiei. Vicepresedintele CNS a subliniat ca, de fapt, pe 15 martie nu se va da citire unei proclamatii, ci unui manifest, iar proclamarea autonomiei tinutului Secuiesc este exclusa.

In aceste conditii, ne intrebam cine a redactat documentul care a pus pe jar liderii politici romani si media centrala. Ar putea fi acuzate de serviciile secrete de actiuni subversive, inclusiv prin manipularea presei de limba maghiara?

O posibila proclamatie a Marii Adunari Secuiesti din 15 martie 2006 de la Odorheiu Secuiesc

Ce-si doreste Natiunea Secuiasca?

1. Republica Secuiasca independenta!!

2. Convocarea imediata a Adunarii Conventionale Nationale Secuiesti!

3. Guvern, adunare nationala si tribunale secuiesti independente!

4. Garda nationala si politie secuiasca!

5. Ordine sociala si economica cladita pe traditiile noastre democratice milenare, pe scaunele secuiesti!

6. Romania sa recunoasca faptul ca natiunea secuiasca are dreptul la autonomie in egala masura cu romanii, guvernul roman - respectand dreptul inalienabil al popoarelor la autonomie -, sa recunoasca suveranitatea Republicii Secuiesti independente!

7. Facem apel la guvernul maghiar ca sa-si exercite puterea tutelara in interesul Republicii Secuiesti independente !

8. Facem apel la toti maghiarii - din Bazinul Carpatic si in emigrare - sa sustina cauza noastra!

9. Facem apel la ONU, la Consiliul Europei si la Uniunea Europeana, sa recunoasca dreptul la autonomie al natiunii secuiesti proclamate pasnic - asemenea dreptului la autonomie al albanezilor din Kosovo castigat cu arme!

10. Facem apel la marile puteri sa nu impiedice punerea in practica a dreptului la autonomie al natiunii secuiesti proclamata pasnic!!

11. Facem apel la statele iubitoare de libertate ale lumii sa recunoasca suveranitatea Republicii Secuiesti independente si iubitoare de pace!

12. Facem apel la fiecare democrat roman sa sustina drepturile la libertate ale natiunii secuiesti!

Din aceste motive noi cei care ne-am adunat aici, juram, pentru viitorul copiilor si nepotilor nostri, pentru nepotii nepotilor nostri, ca nu vom permite, nici cu pretul vietii noastre, sa ne abata cineva de la aceasta intentie!

Asa sa ne ajute Dumnezeu! Amin. Poporul care asupreste alte natiuni nu poate fi liber!".

Politicienii clujeni reactioneaza

Daniel Buda, presedinte PD Cluj: "Pozitia noastra e de respingere a tuturor solicitarilor de autodeterminare a oricaror minoritati. Romania ofera cadrul legal tuturor minoritatilor sa se dezvolte. Noi nu avem nevoie de guverne paralele si de autodeterminari.

Voi solicita partidului, in calitate de membru al PD, sa ia o pozitie oficiala impotriva oricaror incercari revizioniste. Cred ca UDMR ar trebui sa se detaseze de aceste declaratii".

Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj: "Am vazut ieri un reportaj despre existenta unui document care sa proclame autonomia tinutului Secuiesc. Mi se pare ceva absurd. Ceea ce ma surprinde este ca uitam totusi ca 15 martie este ziua Ungariei si se incearca politizarea unei sarbatori nationale.

Cat despre cerintele din proclamatie mi se par de-a dreptul bizare. Noi am organizat prealegeri in judetele unde este populatie maghiara si oricine putea ajunge pe listele, iar numararea votului a fost facuta in prezenta presei.

Cei care in prezent vor sa organizeze o astfel de adunare ori nu au fost capabili sa ajunga pe liste ori nu au vrut, si acum doresc cu orice pret sa iasa in fata opiniei publice. Evenimentul nu are nici o reusita, e irealizabil, singurul punct in favoarea lor este dreptul la libera exprimare si atat. Asta e parerea mea personala si nicidecum a intregului UDMR ".

Gheorghe Funar, senator PRM: "stiu despre ce vorbiti, le-am citit deja cererile. Am depus o plangere penala impotriva celor care au initiat astfel de acte anti-romanesti si chiar anti-constitutionale.

Mi-am facut datoria si sper ca sa se rezolve ceva in acest sens, pentru ca mi-am pronuntat in repetate randuri dezaprobarea fata de tot ce se intampla privitor la maghiari si mai ales la presiunile pe care le face UDMR in astfel de chestiuni".

Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj: "Parerea mea e ca proiectul e o diversiune, pentru ca orice om cu ratiune nu poate concepe asa ceva in secolul XXI, cand politica europeana e de uniune, nu de faramitare. Cred ca impactul evenimentului din 15 martie va fi mai mic decat se preconizeaza a fi".