Exploatarea sarii va continua panaa la epuizarea zacamantului. Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, impreuna cu cei ai Ministerului Administratiei si Internelor au decis in urma unei dezbateri in parlament continuarea exploatarii sarii la Ocnele Mari pana la epuizarea zacamantului existent. Se estimeaza ca exploatarea va mai dura cel putin 20 de ani de acum inainte.

In privinta locuitorilor din zona oficialii au luat hotararea stramutarii acestora treptat, pe masura ce se va stabili ca zonele unde locuiesc acestia sunt de risc maxim. Problema este ca nici pana acum nu a fost intocmit planul urbanistic general al localitatii, astfel ca practic aceste zone nu sunt cunoscute cu exactitate.

Nici pana acum autoritatile nu au hartile zonelor de risc din localitate.

Pe de alta parte localnicii, care pana acum cativa ani era impotriva mutarii din zona sunt nerabdatori sa li se gaseasca locuinte in alte parti, deoarece s-au saturat sa simta in fiecare zi cum le fuge pamantul de sub picioare.

In timp ce autoritatile au hotarat ieri trecerea de la codul galben – care insemna un risc ridicat la codul verde, la propunerea prefectului de Valcea, Anuta Handolescu.

Codul galben s-a mentinut de la sfarsitul anului trecut, cand s-au inregistrat prabusiri masive ale pamantului in caverna si expulzari de saramura care au inundat o parte din localitate.

Digul construit de autoritati a rezistat ca prin minune desi era fisurat pentru ca a fost spart in ambele parti, saramura fiind evacuata direct pe strada.

Sute de familii trebuie stramutate

Continuarea exploatarii sarii la Ocnele Mari presupune stramutarea familiilor care locuiesc in apropierea sondelor sau chiar pe cavernele formate in campurile de extractie.

In timp ce autoritatile locale apreciaza ca numarul celor care ar trebui stramutati este de 4-500 reprezentantii ministerului au spus ca acest lucru se va face treptat, incepand cu cateva zeci de familii aflate in imediata apropiere a exploatatiilor.

In zona nu mai putin de 400 de familii sunt expuse riscului de a disparea cu case cu tot in caverna care s-a format sub localitatea Ocnele Mari. „Continuarea exploatarii de sare este un element de baza pentru stabilitatea platformei chimice din Valcea, care foloseste in procesul de productie sarea in solutie de la Ocnele Mari.

Nu trebuie neglijate nici familiile din zona" – a apreciat prefectul de Valcea, Anuta Handolescu.

Ionel Mantog, ministru secretar de Stat in Ministerul Economiei si Comertului a apreciat ca exploatarea sarii in solutie va continua la Ocnele Mari cel putin 20 de ani multi ani de acum inainte in campurile II si IV, pana la epuizarea zacamantului. „Timpul cat se va lucra va fi influentat de ritmul in care se va exploata.

In orice caz nu avem garantia ca lucrurile vor ramane stabile daca se continua exploatarea, asa ca vor trebui luate masuri de protectie a populatiei. Urmeaza actiuni premergatoare stramutarii in gospodariile din zona.

Am facut deja un plan privind modalitatea de inventariere a locuintelor din zonele de risc, care ar putea fi afectate in urmatorii ani.

In cadrul Ministerului Economiei si Comertului s-a aprobat un regulament cadru privind regimul stramutarilor familiilor din zonele miniere, care a fost aplicat si in restul Olteniei si de care vor beneficia si localnicii din Ocnele Mari.", a spus Ionel Mantog.

Nu sunt aparate performante pentru monitorizarea situatiei

Monitorizarea situatiei de la Ocnele Mari, respectiv micile prabusiri din caverna si sondarile pentru stabilirea marimii acesteia nu au fost facute pana acum cu aparate performante.

Totusi, in perioada 2001 – 2005 Ministerul Economiei si Comertului a alocat suma de 300 de miliarde de lei vechi pentru monitorizarea fenomenului si elaborarea planului de prausire contolata pentru Campul II de sonde Teica.

Specialistii estimeaza insa ca vor trebui mult mai multi bani pentru continuarea studiilor in celelalte campuri, dupa epuizarea zacamantului.

Secretarul de stat Ilie Mantog a precizat ca,,accidentul din decembrie 2005 s-a datorat faptului ca specialistii ,nu au avut nici informatiile cele mai bune in ceea ce priveste situatia sondelor nici aparatura necesara pentru efectuarea masuratorilor".

Profesorul Florian Zamfirescu, de la Universitatea de Geologie si Geofizica Bucuresti va continua sia monitorizeze fenomenul. Acesta a afirmat din nou ca timp de cel putin 2-3 ani de acum inainte nu vor interveni in zona alte fenomene grave de expulzare masiva a saramurii.

Termenul a fost scurtat insa de anul trecut, cand acelasi profesor spunea ca „linistea" din zona ar dura mai mult de cinci ani. Natura i-a jucat insa o festa profesorului. „Cine isi imagineaza ca situatia putea fi gestionata mai bine de altcineva se insala.

Fenomenul este nou, nu avem aparatura necesara efectuarii masuratorilor. Avem un singur cavernometru pentru masuratori iar aparatul pentru inregistrarea microseismelor este nou de-abia acum invatam sa-l folosim. In situatia in care datele sunt perfectibile nimeni nu va poate garanta nimic pe termen lung.

La Ocne sunt 66 de sonde in care nu am putut intra, sunt pline cu fierarie si alte materiale. Daca vrem date de calitate avem nevoie de bani pentru achizitionarea aparatelor necesate masuratorilor" – spune profesorul Florian Zamfirescu.

O alta „variabila" a problemei, in opinia profesorului este faptul ca Miniera a avut de-a lungul timpului mai multe tipuri de cavernometre - unul polonez, altul nemtesc, iar acum are unul nemtesc, cu care masuritorile au iesit de fiecar data altfel.

Sinistratii vor alege unde vor sa fie mutrati

Stramutarea va incepe cu inventarierea bunurilor detinute de localnici, duapa care oamenii vor fi consultati pentru a-si spune cparerea cu privire la locul unde doresc sa fie mutati.,,Locatiile unde vor fi stramutati oamenii vor fi stabilite doar prin consultarea lor. Nimeni nu va fi stramutat intr-o zona care nu-i place.

Cei care nu vor case si vor sa stea la copii sau in alta parte vor fi despagubiti financiar.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca aici sunt retele de telecomunicatii, exista o biserica, exista relatii sociale intre oameni nu-i poti rupe pe oameni aiurea fara voia lor.Stramutarea se va face prin dezbatere publica, prin consultarea cetatenilor" – a spus Ionel Mantog.

A fost deja comandat un studiu al zonei, care sa cuprinda si campurile I, III si IV . Deocamdata se face referirea doar la stramutarea celor 30 de familii care deja au casele pe cale de prabusire in zona.

Reprezentantul ministerului nu a precizat insa cu exactitate cine ar putea fi tras la raspundere in cazul in care calculele specialistilor se dovedesc a fi gresite.

Localnicii au inceput sa ceara stramutarea

In ciuda asigurarilor date de specialisti, care ajung si pana la cinci ani de „liniste" localnicii au cu totul alta parere. Ei cer acum stramutarea urgenta, deoarece pe zi ce trece tot mai multe case sunt afectate de instabilitatea terenului. Zece familii au fost afectate de la inceputul anului, iar numarul lor va creste.

„In fiecare zi vin oameni la mine in audienta care cer sa fie mutati din case, deoarece li se crapa zidurile. Eu cred ca sunt 400.500 de familii care ar trebui stramutate din zona." – a spus primarul localitatii, Gheorghe Radu.

Cei mai multi localnici disperati de caderile de steril in caverna, care produc adevarate cutremure in casele lor sunt din zonele Gorunis, Lunca amplasat in zona Campului III de sonde, si din Ocnita.

"De vreo doi ani ne tot plangem si la primarie, si la prefectura, si la exploatarea miniera ca ni se crapa casele si nu-i pasa nimanui." – spune Mioara Popa, din satul Gorunis.

Oamenii din Lunca si Gorunis au inceput sa se planga inca din anul 2003 de faptul ca inm casele lor se simt zguduituri sau trepidatii puternice, provocate de fenomene necunoscute care au loc in subteran.

Primele stramutari se vor face din Campul I

Primele stramutari se vor face din Campul I de sonde, unde aproximativ 30 de familii au fost afectate deja de instabilitatea terenului. „Mai intai va trebui sa stabilim cartografia zonei si catagrafia populatiei.

De asemenea vom intocmi fise in care vor fi trecute bunurile din gospodariile cu pricina, anul constructiei casei, numarul persoanelor care locuiesc in fiecare casa si, bineinteles, optiunea cetateanului fata de o decizie definitiva de stramutare", a spus Anuta Handolescu, prefectul de Valcea.

Si SC Miniera SA a Inceput o actiune de identificare a locatiilor in care gospodariile au fost afectate, pentru ca procesul de inventariere sa se desfasoare cat mai repede posibil. „Am primit multe sesizari venite dela oameni care aveau casele in apropiere de Campul IV de Sonde, unde nu credeam ca au fost efecte" –s a mai spus prefectul.

Pentru ca a primit mai multe reclamatii din partea sinistratilor prefectul de Valcea a spus ca are de gand sa ceara la Corpul de Control al primului-ministru si altor institutii abilitate declansarea unei anchete privind modul de acordare a despagubirilor catre sinistrati.

„Eu nu am dreptul sa fac o ancheta, dar sunt persoane care mi-au aratat documente prin care se observa ca pentru suprafete de teren cuprinse intre 1.000 si 2.000 de metri patrati inundate de saramura au primit despagubiri de trei sau patru milioane de lei vechi.

In acelasi timp in localitate exista familii care, fara a fi afectate de revarsarile de saramura au primit despagubiri de 21 de milioane doar pentru ca vaporii degajati din caverna le-ar fi afectat recolta." – a precizat prefectul.

Zeci de tone de materiale de constructie ar putea fi refolosite

Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea prefera sa ingroape zeci de tone de materiale de constructie in loc sa le gaseasca o utilizare.

Primarul localitatii, Gheorghe Radu ar fi vrut sa darame casele ramase nelocuite in apropierea cavernei si sa refoloseasca materialele, dar nu a reusit sa-i convinga pe cei de la Exploatarea Miniera.

„Materialele puteau fi folosite in constructii de localnicii din Ocnele Mari, pentru consolidarea locuintelor, dar reprezentantii exploatarii din Ramnicu Valcea au refuzat categoric acest lucru. Prefera ca materialele sa fie inghitite de pamant" - spune primarul.

Constantin Tanasie, directorul exploatarii miniere a spus insa ca din atelierele din Campul II de sonde s-a evacuat din anul 2001 tot ce se putea. Printre cladirile deja distruse sunt si o parte din atelierele Exploatarii Miniere Ramnicu Valcea, care fusesera evacuate din 2001.