Primarul municipiului Bistrita, Vasile Moldovan (PD), este cercetat penal dupa ce a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor de catre managerul firmei "Martex" SRL, Nicolae Batinas.

Acesta din urma sustine ca s-a adresat instantei intrucat edilul a refuzat sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca cu titlul executoriu prin care se dispunea poprirea conturilor municipiului in Trezorerie, dar si hotararea Consiliului Local.

Ambele decizii la care se face referire Batinas au legatura cu faptul ca municipalitatea trebuie sa-i plateasca acestuia despagubiri de circa 800 de milioane de lei vechi.

Primarul Vasile Moldovan sustine, insa, ca managerul firmei "Martex" SRL nu are dreptate intrucat sentinta a fost suspendata printr-o Ordonanta Presedintiala si urmeaza ca recursul sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Fosta sala de popice pentru muncitori

Intreaga poveste se bazeaza pe o constructie in care a functionat o vreme Discoteca "Malibu", patronata de Nicolae Batinas.

Aceasta a fost ri-di-cata inainte de 1989 de catre sindicatul din cadrul "Comelf" Bistrita, care, desi nu avea aprobare sau autorizatie de constructie, a ridicat locatia respectiva ca loc de petrecere a timpului liber pentru sindicalisti, initial aceasta fiind o sala de popice pentru muncitori.

Dupa Revolutie, sindicatul, fara a detine un document, si-a arogat dreptul de proprietate asupra cladirii si terenului, motivand ca imobilul a fost construit din resurse proprii. Dupa ce a fost transformat in discoteca, imobilul a devenit o afacere de succes, in care patronul, Nicolae Batinas, a investit sume importante: in renovarea cladirii, apa curenta, gaz, centrala termica etc.

Vazand ca acestuia din urma ii merge tot mai bine, sindicalistii si-au marit pretentiile financiare, iar Batinas i-a dat in judecata.

Procesul dintre cele doua parti a devenit unul de durata, s-au intocmit expertize peste expertize, amanari, iar in final sindicatul a pierdut procesul fiindca nu avea acte de proprietate. La un moment dat, la initiativa primarului Vasile Moldovan, s-a inceput construirea, pe locatia respectiva, a unui complex hotelier.

Municipalitatea a intrat in parteneriat cu patronii firmei "Metropolis", interesati si ei de acel loc. S-a intocmit Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) necesar, iar macheta complexului a stat expusa in holul Primariei.

Cerere de poprire a conturilor Primariei

Nemultumiti de statutul judiciar incert al cladirii, patronii SC "Metropolis" s-au retras din afacere, preferand sa-si investeasca banii in alte proiecte. Dupa un proces care a durat 8 ani, Justitia si-a spus cuvantul. Astfel, anul trecut, prin sentinta civila nr. 255/2005, pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud, patronul a obtinut sentinta executorie prin care Primaria este obligata la plata sumei de aproximativ 1, 7 miliarde lei catre SC "Martex" SRL si 40 de milioane lei vechi reprezentand cheltuieli de judecata.

"Dupa ce timp de mai multe saptamani am asteptat ca Primaria Bistrita sa execute de bunavoie obligatiile stabilite de instanta, am fost nevoit sa apelez la serviciile executorului judecatoresc Marin Manchevici, care a format dosarul de executare nr. 417/ex/2005. In cadrul acestui dosar am solicitat Trezoreriei Bistrita poprirea conturilor Municipiului Bistrita, dar, prin adresa nr. 2.082/27.02.2006, Trezoreria a raspuns executorului judecatoresc ca nu poate efectua plata intrucat aceasta nu a fost dispusa de ordonatorul de credite, respectiv de primarul Vasile Moldovan", a declarat Batinas.

Hotarare definitiva ignorata

Cu toate ca Primaria a exercitat calea de atac a recursului, prin care a solicitat reducerea sumei stabilite de instanta la 790.000.000 lei vechi, sentinta nr. 255/2005 a Tribunalului Bistrita a ramas definitiva si executorie.

Ignorand toate acestea, municipalitatea, prin primarul Moldovan, a inaintat Judecatoriei Bistrita, in 28 februarie 2006, o cerere de ordonanta presedintiala pentru suspendarea provizorie a executarii silite, demers pentru care din bugetul local se plateste o cautiune in cuantum de 10 la suta din valoarea contestata, adica nu mai putin de 191 de milioane lei vechi.

Suma platita doar ca si cautiune ar fi acoperit mai bine de un sfert din suma recunoscuta deja printr-un act oficial ca si datorie catre SC "Martex" SRL. Cel mai probabil, aceiasi bani vor trebui platiti si la Inalta Curte de Justitie si Casatie, unde a fost atacata sentinta civila nr. 255/2005 si decizia Curtii de Apel nr. 298/2005.

Intrebat cum comenteaza aceste acuzatii, Vasile Moldovan a declarat ca este dreptul fiecaruia sa-si exprime punctul de vedere, iar managerul SC "Martex" se bucura si el de aceste facilitati oferite de o tara democratica.