Membrii Asociatiei Turistice Sighisoara, intruniti luni seara intr-o sedinta, vor sa determine Consiliul Local sa intervina pentru modificarea programului la Muzeul de Istorie de la 1 aprilie pana la 30 septembrie, astfel incat acesta sa fie deschis zilnic, de la 9.30 la 20.30, inclusiv sambata si duminica.

In acest sens, Adrian Burlacu, presedintele asociatiei, va trimite prin intermediul consilierilor locali, membri ai organizatiei, o adresa forului legislativ local prin care sa sprijine acest demers si prin care programul de vizitare sa fie stabilit de comun acord cu Asociatia Turistica.

Cererea asociatiei a fost motivata de faptul ca asa cum arata programul de vizitare al muzeului in acest moment nu satisface nevoile vizitatorilor, mai ales ale celor care ajung in oras in weekend sau dupa-masa.

In perioada de toamna-iarna muzeul este deschis in timpul saptamanii, cu exceptia zilei de luni intre orele 9 si 15 iar in weekend intre 10 si 15.

Asociatii au mai spus ca nu au avut o colaborare eficienta cu angajatii muzeului sustinand ca acestia nu dadeau curs totdeauna solicitarilor hotelierilor ce aveau grupuri mari de turisti care doreau sa viziteze muzeul dupa incheierea programului, desi acest lucru ar fi adus fonduri institutiei.

In sedinta Consiliului Local de joi, 30 martie, pe ordinea de zi este prevazuta si dezbaterea unui proiect de hotarare privind modificarea programului Muzeului de Istorie Sighisoara in sezonul turistic, insa propunerea din proiect nu e pe placul Asociatiei Turistice.

Intoarcerea comerciantilor

La dosarul pentru sedinta Consiliului Local din 30 martie era anexata si o cerere a comerciantilor de obiecte de artizanat prin care solicitau reintoarcerea lor in Piata Cetatii dupa ce tot Consiliul Local a hotarat evacuarea lor.

Membrii asociatiei au decis sa-i sprijine in demersul lor dar numai cu respectarea unor conditii foarte stricte cum ar fi comercializarea exclusiva a obiectelor de artizanat si amenajarea in acest sens de standuri identice care sa corespunda din punct de vedere peisagistic cu zona in care sunt amplasate.

Consilierii membri ai asociatiei vor face propuneri Consiliului Local in acest sens.

Europa ca membru

Un alt subiect discutat la sedinta de luni a asociatiei a fost aprobarea de aderare a unor noi membrii. Hotelul Europa si-a exprimat interesul de a deveni membru al Asociatiei Turistice. Conform statutului asociatiei primirea de noi membri se face cu unanimitate de voturi a tuturor celor 13 membri fondatori.

Pentru ca trei voturi au fost impotriva, cererea administratiei Hotelului Europa a fost respinsa. Principalul motiv invocat a fost faptul ca acest hotel face parte si din Asociatia "Zona Turistica" Sighisoara.

De asemenea, si-a mai exprimat interesul de a intra in asociatie si o firma din Germania, dar discutia a fost amanata pana cand aceasta va depune o cerere oficiala. Insa membrii asociatiei cred ca primirea acestei firme ar ajuta la promovarea ofertei turistice din Sighisoara in Germania.

Proiecte capitale

La sedinta Asociatiei Turistice Sighisoara s-a mai discutat bugetul organizatiei, s-a pus la punct pregatirea pentru participarea la Targul National de Turism de la Bucuresti din perioada 6-9 aprilie si coordonatele parteneriatului dintre asociatie si Consiliul Local Sighisoara.

In ce priveste acest ultim aspect, reamintim faptul ca in sedinta Consiliului local din luna februarie consilierii membri ai Asociatiei Turistice au reusit sa blocheze adoptarea unui proiect de hotarare privind asocierea Primariei Sighisoara la Asociatia "Zona Turistica" Sighisoara pe motiv ca aceasta nu ar fi "fair-play" fata de alte organizatii de acest fel. In plus, noua asociatie nu a pus la dispozitia Consiliului local toate documentele privind statul ei.

Un nou proiect de hotarare in acest sens urma sa fie discutat in sedinta din aceasta luna insa Asociatia "Zona Turistica" Sighisoara nu a reusit inca sa intocmeasca toate actele necesare.

Asociatia Turistica Sighisoara a profitat de acest lucru si a depus o cerere de parteneriat cu Consiliul local, ceea ce nu reprezinta acelasi lucru cu a deveni membru al unei asociatii.

Prin acest parteneriat Asociatia Turistica Sighisoara spera sa poata obtine si un birou in cadrul Oficiului de informare turistica pe care Primaria Sighisoara se chinuie de cativa ani buni sa-l deschida.