De mai bine de opt ani, vecinii familiei Grosu incearca sa-si obtina inapoi peste 700 de metri patrati, situati la intersectia strazii Arcu cu strada Fatu. Cu toate acestea, de fiecare data s-au lovit de intransigenta judecatorilor, care s-au multumit sa emita sentinte pe baza unei simple copii, si aceea a unui act falsificat.

Cu toate ca, in cele din urma, magistratii au recunoscut ca este vorba de un fals, au pus vinovatia in circa soacrei avocatei Grosu. Nimic nu s-a schimbat insa, iar familia Grosu, impreuna cu familia Vieru, verii acesteia, construieste nestingherita pe proprietatea vecinilor si chiar pe proprietatea Primariei.

Sa cistigi proces dupa proces pe baza unei copii, si aceea a unui act fals, pare incredibil. Sa te pomenesti peste noapte proprietarul a aproape o mie de metri patrati in buricul tirgului, cu toate ca aveai doar citeva zeci de metri patrati, pare si mai putin credibil. Dar cind in joc e numele unei avocate, lucrurile incep sa se limpezeasca.

„De cinci ani ne judecam numai noi cu familia Grosu si cu familia Vieru si timp de opt ani s-a judecat si doamna Dodoiu, care acum sta in Constanta. Noua ni s-a luat cu forta o suta de metri patrati, dar familiei Dodoiu i s-au luat mai multe sute de metri. Incet-incet, Grosu si Vieru s-au extins chiar si pe proprietatea Primariei.

Ce e mai grav e ca toti judecatorii au mers doar pe o copie, si aceea a unui act falsificat.

Atita timp cit in actul de vinzare-cumparare, semnat de Anica Grosu, mama lui Filip Grosu si soacra Mariei Grosu, apareau doar 200 de metri patrati, cum justifica acestia restul, pina la 900 de metri patrati, pe care il pretind de la vecini?", se plinge Adriana Cojocaru, reprezentanta Asociatiei 4 D, de pe strada Garii.

Femeia, impreuna cu ceilalti locatari ai blocului de pe strada Garii, a apelat la justitie, sperind ca in acest fel sa-si recupereze terenul luat cu forta de familia Grosu in anul 2001. „Am mers la Politie, care a intocmit un dosar pentru distrugere. Cu toate acestea, magistratii au respins probele noastre, aprobind doar actul de proprietate al familiei Grosu. Nici macar nu era actul original", afirma Adriana Cojocaru.

Avocata refuza sa comenteze acuzatiile care i se aduc

Cinci ani de procese si tot atitia ani de sperante spulberate. Desi au gasit actul original al Anicai Grosu, prin care familiile Grosu si Vieru primeau 200 de metri patrati si nu 900, cum pretind acum ca ar avea, judecatorii s-au multumit sa ridice din umeri si sa ia in calcul o simpla copie. Intre timp, la intersectia strazii Arcu si a strazii Fatu se construieste de zor.

Cladirea initiala a fost prelungita, in noile spatii functionind acum un cabinet stomatologic apartinind familiei Vieru. Avocata Maria Grosu refuza sa vorbeasca, motivind ca nu se pronunta atit timp cit procesele sint pe rol. „E treaba dumneavoastra daca va asumati niste declaratii, atita timp cit procesele sint pe rol. Eu nu comentez nimic pina nu se da o sentinta.

Sint deja citeva sentinte definitive si irevocabile, care mi-au dat dreptate. Mai mult nu vreau sa spun", a declarat cea care este membra a Baroului de Avocati Iasi.

Constructia a „inghitit" peste doua sute de metri aflate in administrarea Primariei

De parca nu ar fi fost de ajuns, locatarii Asociatiei 4 D au asistat neputinciosi la expansiunea unui imobil ale carui proportii le stiau mult mai reduse.

De altfel, intr-o adresa trimisa de reprezentantii Primariei Municipiului Iasi Judecatoriei Iasi, se specifica in mod clar faptul ca „terenul situat in soseaua Arcu numarul 2, identificat din punct de vedere cadastral prin cvartal 38, parcela CAT 1625/1, in suprafata de 395 metri patrati, se afla la 01.01.1990 in administrarea Primariei Municipiului Iasi.

Din aceasta suprafata, 102 metri patrati au fost inclusi in suprafata totala de 1.064 metri patrati, aferenta imobilului situat in strada Garii 4 D. Diferenta de suprafata, de 293 metri patrati, se afla in continuare in administrarea operativa a Primariei Municipiului Iasi", se arata in adresa inregistrata in august 2002.

Lucrurile nu s-au schimbat nici acum, dupa cum afirma reprezentantii biroului de cadastru din cadrul Primariei Iasi. Terenul se afla in continuare in proprietatea institutiei. Ce nu „stiu" autoritatile este ca terenul este folosit de catre familiile Grosu si Vieru.

Recunoscuta ca fals, copia este tratata in continuare ca un act de proprietate veritabil

Ce a declansat de fapt revolta vecinilor familiei Grosu? „Mama lui Filip Grosu era o femeie cum rar intilnesti, de o modestie si un bun simt care te duc cu greu la gindul ca a intocmit un fals. De altfel, femeia nici macar nu a facut falsul, pentru ca se vede clar din contractul de vinzare-cumparare, autentificat la notara Stela Badarau.

Fiul sau insa ne-a ocupat abuziv terenul, asa cum a facut cu ceilalti vecini", povesteste Adriana Cojocaru. Spusele sale sint confirmate de contractul de vinzare-cumparare incheiat intre Anica Grosu si fiul sau. Femeia ii lasa in 1997, inainte sa moara, o cota de ¼ din 200 de metri patrati, adica 50 de metri patrati.

Cum-necum, familia avocatei Grosu stapineste acum peste 400 de metri patrati de teren. Culmea, si certificatul eliberat de Administratia Financiara a Municipiului Iasi confirma cei 50 de metri patrati, dintre care 45,35 metri patrati reprezinta suprafata construita.

In decembrie 2005, procurorul Mihaela Cristina Pascaru confirma neinceperea urmaririi penale pentru Filip Grosu in ceea ce priveste uzul de fals si falsul material in inscrisuri, desi recunoaste ca s-a produs un fals.

„Din verificarile efectuate, a reiesit faptul ca numitul Grosu Filip Florin a depus xerocopii ale actului falsificat, care, in mod normal, nefiind certificate sau legalizate, nu erau de natura si nu trebuiau sa produca vreo consecinta juridica. Numitul Grosu Filip Florin a declarat faptul ca a primit actul de vinzare-cumparare de la mama sa, care ulterior a decedat", sustine procurorul.

Cu alte cuvinte, mortul e vinovat, iar constiinta celorlalti este curata. „Nu trebuia sa produca efecte juridice, dar a produs, pentru ca noua ni s-au luat 100 de metri patrati, iar Ortantei Dodoiu, peste 300 de metri patrati", spune Cojocaru.

Opt ani de procese si sentinte date pe baza unei simple copii

Daca membrii Asociatiei 4 D se judeca de peste cinci ani, reprezentantii familiei Dodoiu au incercat inutil, mai bine de opt ani, sa-si recupereze sutele de metri patrati acaparate de familiile Grosu si Vieru.

„Din anul 1997 pina in 2005 ne-am judecat cu vecinii Grosu si Vieru, care au intrat abuziv in terenul din soseaua Arcu, marindu-si suprafetele cu 188 de metri patrati, in cazul familiei Grosu, si cu 118 metri patrati, in cazul familiei Vieru. Au acaparat in totalitate terenul din spate si familia Vieru a mai luat si circa 30 de metri patrati din terenul din fata.

Toate hotaririle judecatoresti ne-au fost defavorabile, instantele fiind influentate de doamna judecator, acum avocat, Maria Grosu. Copia falsa obtinuta de la Notariat in anul 1991, cu care spune ca are 900 de metri patrati, nu se regaseste la notara Stela Badarau, pentru ca nici nu a existat.

In realitate, e vorba doar de 200 de metri patrati, dar familiile Grosu si Vieru, pe baza falsului, au obtinut in anul 2001 intabularea pe 900 de metri patrati", afirma Ionel Rusu, reprezentantul mostenitorilor Dodoiu. Speranta acestora s-a reaprins in acest an, cind au cerut redeschiderea dosarului de judecata.

„Poate macar acum o sa ni se faca dreptate, dupa ce am demonstrat falsul din acte", spune Rusu.