Un tanar de numai 24 de ani din municipiul Campia Turzii este acuzat de o crima cu sange rece. Florin Kodobo este suspectat ca a ucis casierita unei case de schimb valutar pentru trei milioane de lei vechi si cateva cartele telefonice. Capturarea, un adevarat film cu urmariri si luare de ostatici. Victima urma sa-si casatoreasca fiica peste numai doua saptamani.

Saptamana trecuta, in 4 aprilie, la ora 19.30, potrivit politistilor, Florin Kodobo a intrat intr-o casa de schimb valutar ce are ca activitate si vanzarea de telefoane mobile si cartele telefonice, unde a injunghiat-o pe casierita.

Subcomisarii Valer Moldovan - adjunct al sefului Politiei municipiului Campia Turzii si Mircea Goia - sef birou investigatii criminalistice Politia Campia Turzii - au relatat pentru GAZETA cum au decurs crima si capturarea presupusului infractor. In cele ce urmeaza va prezentam faptele asa cum ne-au fost relatate de cei doi subcomisari.

Chei nepotrivite

Dupa ce a cerut vanzatoarei cartele telefonice si telefoane, Florin Kodobo a scos un cutit, a sarit peste tejghea si a injunghiat casierita in zona gatului. Femeia a cazut inconstienta dupa tejghea, moment in care agresorul a luat niste chei si a incearcat sa sustraga banii din seiful casei de schimb.

Ghinion insa, nici o cheie nu s-a potrivit, deoarece cheile de la seif se aflau in buzunarul victimei. Vazand ca nu are succes, agresorul a cautat bani in portmoneul femeii si in sertarul in care se gaseau banii proveniti din vanzarea telefoanelor si a cartelelor telefonice.

Din fericire, era deja ora inchiderii, iar banii proveniti din schimbul valutar si aurul amanetat se aflau deja in seif. Casa de schimb valutar era dotata cu camere video, astfel ca a fost inregistrat tot: intrarea agresorului in incinta, toate miscarile lui, injungherea casieritei si incercarea agresorului de a sustrage banii din seif.

Circ fara bani

"Am adunat la locul faptei toata echipa de cercetare. Am facut investigatii in zona si, cu ajutorul unui specialist, am vizionat inregistrarea video. Apoi s-a format un cerc de suspecti. Nu s-a putut distinge exact persoana, dar, dupa anumite criterii, numarul suspectilor a fost redus la doi.

Pe caseta s-a putut vedea unde s-a sprijinit agresorul cu mainile, astfel ca echipa noastra de criminalisti a luat amprentele si am trecut la identificarea si cautarea suspectului. Am rascolit locuinta agresorului si toate satele invecinate, dar eram mereu cu un pas in urma suspectului. Unde ajungeam, ni se spunea ca tocmai a plecat.

L-am gasit cand am mers pentru a doua oara la domiciliul sau. Se afla impreuna cu concubina lui, baricadat in casa. In momentul in care ne-am prezentat, a inceput sa ameninte ca, daca ne apropiem, isi taie gatul.

A sosit si tatal infractorului si el a incercat sa sparga usa, suparat fiind pe faptele fiului sau.

Tatal o cunostea pe victima, impreuna cu sotia amanetand aur si schimband valuta la casa de schimb unde s-a produs incidentul. Dupa mai multe insistente din partea tatalui, el a spart usa.

In acel moment, agresorul a inceput din nou sa ameninte cu cutitul, de aceasta data pe concubina lui, pe care a luat-o, chipurile, ostatica. Am negociat mai bine de o ora si jumatate.

In tot acest timp, infractorul invoca diferite motive pentru a scapa: vroia sa-si sarute ba copilul, ba concubina, iar apoi a cerut ca politia sa plece la masina. Dupa aproape doua ore a iesit totusi din camera, insa numai intr-un hol.

Din nou a inceput sa ameninte - fie ca se sinucide, fie ca-si omoara concubina.

Daca ar fi reusit sa scape si sa fuga, ne-ar fi fost foarte greu sa-l mai prindem, deoarece ne aflam intr-o colonie de rromi, unde s-au strans toti in curte ca la circ. Au mai venit doi colegi, care au incercat si ei sa negocieze cu agresorul, dar fara folos. A venit si seful politiei, dar nici el nu a avut succes. Nu mai stiam ce sa facem, deoarece deja incepuse sa o intepe cu cutitul in gat pe concubina lui.

Ne ramasese o singura varianta: sa intram cu forta. Asa am si facut. Am intrat in forta si l-am imobilizat. Femeia a scapat fara sa fie ranita. S-au gasit asupra lui 3,8 milioane de lei vechi, dar se presupune ca s-a cheltuit din bani", ne-a declarat subcomisarul Moldovan.

Omor

La sectie, Florin Kodobo a fost asteptat de procuror pentru cercetare sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de omor. "De fapt infractiune de omor pentru ca femeia nu are sanse de a scapa cu viata, starea ei fiind deosebit de grava.

A pierdut foarte mult sange, iar acum este tinuta in viata de aparate. Termenul de a-si reveni dat de medici a fost de trei zile, dar s-a scurs fara ca femeia sa dea vreun semn ca-si va reveni", ne-a declarat subcomisarul Mircea Goia. In fata procurorilor, acuzatul a inceput sa joace adevarate scene de teatru.

Toata audierea a durat, practic, 15 minute din cauza acestor scene. "A inceput cu niste crize. Acuza dureri in piept, se arunca de pe scaun. Am anuntat salvarea si i s-a administrat un calmant. Concubina lui, vazandu-l ca doarme, a inceput sa declare ca noi l-am fi batut pana si-a pierdut cunostinta.

Dupa ce s-a trezit, a fost dus la Cluj-Napoca si retinut pentru 24 de ore, iar apoi a fost prezentat Tribunalului Cluj. S-a emis mandat de arestare pentru 29 de zile. Acum el risca o pedeapsa pentru omor deosebit de grav, intre 15 si 25 de ani de inchisoare", a continuat subcomisarul Goia.

Agresorul, Florin Kodobo, are 24 de ani si este recidivist. El a fost eliberat din inchisoare in luna septembrie a anului trecut dupa ce a executat o pedeapsa de doi ani pentru furt calificat.

Victima, Edit Benkö, avea 46 de ani. Era casatorita si avea doi copii. Peste doua saptamani victima urma sa isi casatoreasca fiica.