Dupa ce le-au promis oamenilor masini nou-noute in doar trei luni, reprezentantii sucursalei iesene a firmei Autosystem Plus au disparut ca prin farmec. Cei care au platit zeci de milioane de lei, in speranta ca vor avea in garaj un autoturism nou, bat acum degeaba la usile incuiate. Spatiul din Podu Ros este scos la inchiriere, iar iesenii care au crezut in sistemul piramidal fluiera a paguba.

Unul dintre acestia a incercat sa ia legatura la Bucuresti cu sefii firmei, dar i s-a raspuns scurt ca a pierdut banii si ca nu-i va mai vedea vreodata.

„Cind ma gindesc cita bataie de cap am pentru fiecare suta de mii de lei pe care ii cistig, cum sa arunc pe fereastra 11 milioane de lei? Pe de alta parte, daca ma judec pentru ei, ma costa mai mult procesul si nu mai punem la socoteala timpul pierdut", isi varsa oful Constantin Livadaru, unul dintre cei care s-au „fript" semnind un contract cu firma Autosystem Plus.

Pentru ca i-a suris ideea de a-si cumpara un autoturism cu doar 6.300 de euro, platind o rata lunara de aproximativ 90 de euro, barbatul s-a lasat prins de sistemul piramidal in ianuarie si, ca dovada de incredere, a achitat o taxa introductiva de 11 milioane de lei. Conform intelegerii, patronul firmei Titi Frig Service SRL ar fi trebuit sa primeasca masina in luna martie.

Pentru ca i s-a parut dubios contractul, Constantin Livadaru a refuzat sa plateasca prima rata pentru masina si s-a decis sa ceara lamuriri reprezentantilor sistemului piramidal de la Iasi. „Nu mai era nimeni in sediu. Ramasesera doar niste afise cu numere de telefon la care puteai suna daca voiai sa inchiriezi spatiul.

Am sunat atunci la numerele acelea, la Bucuresti, si in acel moment am auzit-o pe cea care mi-a raspuns ca isi intreaba colega daca «e disponibila pentru cineva din Iasi». Bineinteles ca raspunsul ei a fost «nu». Le-am trimis si o scrisoare, dar raspunsul lor a fost ca mi-am pierdut banii", povesteste proprietarul Titi Frig Service.

Insistentele sale au dat roade la Bucuresti, dar, din pacate, nu in sensul dorit de el.

Au tras teapa si apoi au disparut

Raspunsul Revenei Ditu, directorul departamentului atribuiri din cadrul Autosystem Plus, a fost unul aparent amabil.

Sec, fara alte detalii, omul era informat ca, „in acord cu articolul 16 din contract, cesionarul preia asupra sa obligatia de a suporta toate costurile si impozitele ce rezulta din operatia efectuata si ca va plati catre Autosystem Plyus 1 % din pretul autovehiculului, cu titlu de taxa de cesionare", se arata in raspunsul trimis lui Constantin Livadaru.

Totodata, acestuia i se reamintea amabil ca mai are timp sa se razgindeasca si sa ramina in sistem, cu toate ca, potrivit aceluiasi contract, isi pierdea toate drepturile care ar fi trebuit sa-i revina. „Mi s-a spus sa aduc un alt client, asa cum facusera si cu cel de dinaintea mea, pentru ca eu am semnat contractul altui iesean, care renuntase", spune patronul firmei de service.

Barbatul nu mai spera acum sa-si recupereze banii, atit timp cit societatea nu mai functioneaza in Iasi, dar vrea sa traga un semnal de alarma pentru alti ieseni. „Au fost oameni care au platit pina la ultima rata si nu au vazut nici o masina", afirma acesta.

Barbatul vrea sa depuna o plingere la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, pentru ca, prin intermediul acestuia, cazul Autosystem Plus sa fie anchetat la Bucuresti, la sediul firmei-mama.

Ce iluzii vindeau contra cost reprezentantii Autosystem Plus

Dobinda de trei la suta pe luna, avans zero, rate pe sapte ani, toate pentru o Dacie. Desi societatea functiona inca de acum trei ani in Iasi, doar cinci persoane primisera pina in martie 2004 cite un autoturism produs la Pitesti, desi sistemul tip piramida a inscris pe lista de asteptare zeci de cereri. Teoretic, clientii firmei Autosystem Plus se imparteau in doua categorii.

Prima dintre ele includea persoanele care achitau un avans. Cu cit acesta era mai mare, cu atit intervalul de timp in care deveneau posesorii Daciilor scadea. In cea de-a doua categorie intrau toti cei care plateau lunar rata. Acestia din urma erau inscrisi la o tombola organizata lunar la Bucuresti, la care se extragea norocosul.

Cu doua sedii in capitala, Autosystem Plus si-a deschis in timp si sucursale in judetele Iasi, Suceava, Bacau, Sibiu, Constanta, Craiova si Cluj. Ratele se achitau la Reifeissen Bank, iar societatea raspundea unui vis frumos, acela de a avea o masina, fie ea si o Dacie.