In spatele unei publicitati furibunde, SC Atlas Telecom Romania SA ascunde o situatie financiara extrem de precara si o tehnologie depasita si chiar nociva pentru sanatatea clientilor

Societatea care a lansat prima retea de telefonie fixa cu „mobilitate limitate" din Romania utilizeaza o frecventa care, conform normelor Uniunii Europene, este destinata exclusiv uzului particular. Mai mult, firma vinde clientilor accesul la aceasta frecventa

In 1998, Pompiliu Tripa a mai avut o problema penala, deoarece folosea pentru afacerile sale dubioase de telecomunicatii firma Texscan Co SRL

Secrete „cordless"

In ianuarie 1988, a aparut pe piata sistemul DECT (Digital Enhanced Cordless Telephone). Aceasta tehnologie a fost introdusa pe piata autohtona de firma Atlas Telecom Network Romania S.A. In noiembrie 2003, aceasta societate, condusa de Pompiliu Tripa, a lansat prima retea de telefonie fixa cu „mobilitate limitata" din Romania.

Desi firma isi face o reclama intensa pentru a atrage noi clienti, situatia ei este cu totul alta decat incearca s-o prezinte site-ul firmei, care, de ani intregi, a piratat eterul.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, din anul 2000 si pana in prezent, Atlas Telecom Network Romania nu a realizat niciodata profit, iar pierderile depasesc cu mult capitalul social. Firma are ca asociat majoritar un off-shore din Spania, Atlas Telecom International SRL, care detine 51% din actiuni.

Celalalt asociat este Pompiliu Tripa, un oradean controversat, cu cetatenie americana. Societatea are, conform Oficiului National al Registrului Comertului, „sediul expirat", iar situatia ei financiara precara o poate duce spre faliment in orice clipa.

In cei patru ani de activitate, firma la care Tripa este director general si administrator a inregistrat pierderi de 85 miliarde de lei, la sfarsitul lui 2003 debitele insumand peste 290 miliarde de lei. Acestea depaseau chiar valoarea totala a activelor societatii si, conform legii, procedura de dizolvare trebuia pusa in aplicare.

Desi nu detineau o autorizatie de folosire a frecventei DECT in Oradea, smecherii de la Atlas Telecom nu s-au sfiit sa isi extinda reteaua in alte 20 de orase si sute de localitati din Ardeal.

Proiectul necesita, conform reprezentantilor Atlas Telecom, circa 100 de milioane de euro, adica aproape cat toate datoriile pe care firma le inregistra in 2003, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Desi avea doar pierderi si datorii, Atlas Telecom Romania si-a majorat activele in 2002, de la 53 de miliarde la 94 de miliarde de lei. Un an mai tarziu, datoriile totale au ajuns la 160 de miliarde de lei, firma incheind bilantul pe 2004 cu o pierdere de 12,1 miliarde de lei.

In 2003, datoriile totale ajunsesera la 290 miliarde de lei, iar firma a avut o pierdere de 52 de miliarde de lei. In total, in cei patru ani de activitate, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, Atlas Telecom a inregistrat pierderi de 85,9 miliarde de lei.

Potrivit prevederilor articolului 18 al Legii 31/1990 privind societatile comerciale, Atlas Telecom trebuia dizolvata. Conform bilantului depus pentru anul 2003, datoriile totale ale firmei erau mai mari decat totalul activelor sale.

De altfel, aceasta anomalie a fost inregistrata tot timpul in contabilitatea firmei, dar nimeni nu a modificat capitalul social subscris si varsat, care a ramas tot timpul de 5,1 miliarde de lei.

Afacerea Texscan

Iata de ce credem ca este oportun sa va povestim si despre alte afaceri ale lui Pompiliu Tripa, care a mai fost cercetat penal pentru o „abatere" in ceea ce priveste emisiile radio neautorizate. In 1998, Tripa a mai avut o problema de acest gen, cand folosea pentru afacerile sale dubioase de telecomunicatii firma Texscan Co SRL.

„Va informam ca, in urma controlului prin receptie efectuat in perioada februarie – martie 1998, s-a constatat aparitia unei emisiuni neautorizate pe frecventa de 379,7250 MHz.

Din investigatiile facute de noi a rezultat ca aceasta emisiune provine de la un echipament radio de tipul «Long Range Cordless» instalat in Oradea, pe Dealul Ciuperca, stada Graurilor, pilon Romsilva, echipament ce este in proprietatea firmei SC Texscan Co. SRL Oradea.

Echipamentul era conectat la reteaua publica telefonica, avand numarul de telefon 434838. Fapta constituie infractiunea prevazuta de Decretul nr. 340/81 privind regimul emitatoarelor radioelectrice, motiv pentru care va rugam sa intreprindeti o ancheta pentru verificarea acestei situatii si sanctionarea persoanelor vinovate. Totodata solicitam sa luati masurile legale privind indisponibilizarea echipamentului respectiv".

Aceasta este o adresa din martie 1998, pe care Inspectoratul General al Comunicatiilor, Directia Teritoriala Cluj, a inaintat-o organelor de cercetare penala. La Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea s-a format dosarul penal nr.2232/P/1998, in care Politia Oradea a dispus inceperea urmaririi penale.

Inca din 17.07.1996, intre Romsilva RA, Filiala Oradea, si SC Texscan Comercial Operation SRL Oradea, reprezentata de Pompiliu Tripa, s-a incheiat un contract de locatiune avand ca obiect instalarea de aparatura tehnica pe sistemul de radiocomunicatii al Romsilva, situat in strada Graurilor din Oradea.

In baza acestui contract, angajatii lui Tripa au montat pe pilonul de radiocomunicatii un echipament Long Range Cordless. In timpul cercetarilor s-a mai stabilit ca pe acelasi pilon mai erau instalate si o antena de radiocomunicatii si o cutie cu echipamente ce nu fusesera autorizate sa functioneze in acel plasament.

Politistii au constatat ca tot acest echipament nu era autorizat sa functioneze, iar utilizarea lui in banda de frecventa 379,7250 MHz este interzisa.

S.C Texcan nu detinea nici o autorizatie de functionare a unui sistem de radiocomunicatii in judetul Bihor si nu avea acordul de frecventa nici in calitate de beneficiar al Inspectoratului General de Comunicatii Cluj.

Dealtfel, specialistii audiati de ofiteri au subliniat ca acest sistem de radio nici nu poate fi autorizat si poate avea ca efect perturbarea altor frecvente.

In ciuda tuturor circumstantelor care ii erau atat de nefavorabile, Pompiliu Tripa a adoptat o atitudine ofensiva in raporturile judiciare cu politistii. A refuzat sa se prezinte la audieri. S-a dat cetatean american, sicanat de organele de ancheta. A formulat tot felul de plangeri si rapoarte.

Dupa peripetii ale dosarului ce ar merita o povestire separata, Pompiliu Tripa a fost trimis in judecata in decembrie 1998. Timp de doi s-a judecat cu Statul Roman, iar sentinta data a ramas, la sfarsitul procesului, „in coada de peste".

S-a considerat de catre judecatori, in mod ridicol, ca nimeni nu a fost prejudiciat si ca fapta este minora. Credeti ca Tripa s-a plans cuiva si a cerut daune pentru hartuiala si prejudiciile suferite, asa cum ar face orice american? A tacut malc, la fel ca dupa arestarea sa din 15 octombrie 1993, in „picantul" dosar nr.519/P/1993, asupra caruia vom reveni cu alta ocazie. Acum Texscan SRL nu mai emite fara autorizatie, dar, precum se vede, Atlas Telecom a preluat acest obicei.

Smecherii cu frecvente radio

Dupa cum am aratat, Atlas Telecom Romania si-a creat o retea de telefonie mobila cu acoperire locala fara sa aiba autorizatie de functionare si este unul dintre cei mai activi operatori de telefonie din vestul tarii.

Beneficiind de pasivitatea autoritatilor, societatea condusa de Tripa a reusit sa functioneze fara a avea aviz. Practic, Atlas Telecom utilizeaza o frecventa care, conform normelor Uniunii Europene, este destinata exclusiv uzului particular. Mai mult, firma vinde clientilor accesul la aceasta frecventa.

Pentru inca trei euro fata de abonament, clientii Atlas Telecom pot sa utilizeze telefoanele cordless in tot orasul. Firma a pus pe picioare aceasta afacere cu mult tupeu, pacalindu-i pe reprezentantii Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor ca nu au nevoie de o autorizatie.

In timp ce oamenii ministrului Zsoltan Nagy au trecut neobservata aceasta afacere, numarul abonatilor Atlas Telecom a crescut la circa 20.000 numai in Oradea.

Povestea retelei de telefonie mobila pusa la punct de Atlas Telecom incepe in urma cu trei ani, cand firma lui Tripa lansa la Oradea o retea de telefonie semi-mobila. Tarifele mici au facut ca oamenii sa migreze masiv spre aceasta companie.

In noiembrie 2003, Atlas Telecom lansa prima retea de telefonie fixa cu „mobilitate limitata" din Romania. „Specialistii" firmei nu au facut altceva decat sa monteze prin Oradea o multime de antene care sa amplifice semnalul telefoanelor fixe „cordless" in asa fel, incat acestea sa poata fi utilizate peste tot.

Operatiunea nu ar fi fost deloc interzisa daca frecventa pe care opereaza aceste telefoane nu ar fi inclusa in Tabelul Armonizat de Frecvente. Dupa aproape doi ani de functionare fara autorizatie, Atlas Telecom a intrat in vizorul autoritatilor.

Astfel, in iunie 2005, Directia Teritoriala Cluj a IGCTI a declansat un control la Oradea. IGCTI este abilitat, prin OUG 79/2002 cu modificarile ulterioare si prin Legea 510/2004 privind reorganizarea IGCTI, sa efectueze controale privind utilizarea frecventelor radioelectrice.

Cu toate acestea, a fost nevoie sa se schimbe Guvernul, odata cu alegerile din 2004, pentru ca cineva sa aiba curajul sa verifice o firma a carei afacere de sute de miliarde de lei se baza pe tupeu.

Dupa controlul specialistilor de la IGCTI a rezultat ca „aceasta companie (Atlas Telecom - n.n.) folosea o banda de frecventa DECT in aplicatie retea WLL, pentru care era necesara eliberarea unei licente de utilizare a frecventei", se arata intr-un comunicat al IGCTI.

Practic, firma lui Tripa ajunsese la 12.000 de utilizatori fara sa aiba nici o autorizatie de folosire a frecventelor, iar Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei habar nu avea, oamenii ministrului Zsolt Nagy neindraznind pana in momentul respectiv sa deranjeze Atlas Telecom, o companie care s-a dezvoltat in ilegalitate si a realizat, fara sa plateasca un ban statului, o retea locala de telefonie.

In urma notificarii, la inceputul lunii iulie 2003, Atlas Telecom a depus, legal, documentatia pentru obtinerea acestei licente. Problema este ca, potrivit Tabelului Armonizat de Frecvente si a normelor UE, sistemele DECT nu pot fi utilizate decat casnic.

„Tunul" de la Ambulanta

O alta afacere scandaloasa in care a fost implicat Pompiliu Tripa este cea a sistemului de comunicatii pentru Serviciul de Ambulanta Bihor.

Fostul contabil-sef al institutiei, Liviu Pop, le aduce acuzatii grave atat lui Tripa cat si directorului institutiei, Tiberiu Bondar, pentru afacerile dezastruoase incheiate cu firmele celui dintai in urma cu cativa ani: „O alta isprava a directorului Bondar a fost incheierea unui contract cu S.C.

Amon SRL pentru achizitionarea de la aceasta firma a opt statii portabile de comunicatii si 20 de statii mobile ce urmau a le inlocui pe cele romanesti de pe autosanitare, vechi de peste 25 de ani si neperformante, in conditiile unui trafic de unde tot mai mare, cinci statii fixe, ce urmau a fi montate la dispeceratele subunitatilor

Serviciului de Ambulanta si alte accesorii necesare pentru a asigura o buna acoperire a intregului judet si pentru a putea face cat mai operativa si eficienta dispecerizarea transportului de urgenta. Derularea contractului cu S.C. Amon SRL a fost un dezastru, acesta nu s-a realizat in totalitate nici pana azi.

La alegerea acestei societati a avut loc un simulacru de licitatie, aceasta facandu-se pe baza de oferte deschise, fara a se asigura securitatea acestora (de fapt, acesta a fost si scopul, respectiv de a scoate castigatoare firma Amon SRL).

In fine, s-a incheiat contractul cu aceasta societate, s-a achitat partial contravaloarea produselor, mai ramanand de achitat circa 132 milioane lei, care nu au fost platiti nici pana azi.

Alegerea acestei societati este opera directorului Bondar, el justificandu-se ca a facut-o la interventia fostului director al Directiei Sanitare Bihor, dr Popa Ioan, la care eu am replicat ca poate spune orice, numai acest lucru nu, pentru ca nu cred asa ceva.

In cursul anului 1999, reprezentantul firmei Amon SRL, Pompiliu Tripa, care la vizitele facute imi trata directorul ca pe un subaltern, a fost deosebit de insistent pentru a i se achita si cele 132 de milioane, cat ii mai datoram. De aceasta insistenta m-am bucurat si din partea directorului Bondar, dar am refuzat in mod vehement.

Am solicitat constituirea unei comisii care sa stabileasca daca totul este in regula si, daca nu sunt probleme, vom achita suma. Directorul Bondar a si dispus insa verbal unor colegi sa faca plata, dar ei au refuzat, asa ca restanta nu a fost achitata.

Acum, Tiberiu Bondar rasufla usurat, pe de o parte, deoarece S.C. Amon SRL a fost chemata in judecata si, printr-o sentinta definitiva, obligata la plata unor despagubiri insemnate.

Pe de alta parte insa, el ar trebui sa dea socoteala pentru faptul ca prin alegerea facuta, Serviciul de Ambulanta nu are nici azi rezolvata acoperirea radio la nivelul intregului judet si despre aceasta problema nu a fost intrebat inca de nimeni, respectiv de ce nu este folosita in scopul alocat, respectiv achizitionarea acestor echipamente, o suma importanta de bani a fost alocata Serviciului de Ambulanta" – a declarat, la vremea respectiva, fostul contabil sef al Serviciului de Ambulanta. La scurt timp dupa aceste declaratii, Liviu Pop a fost indepartat din functie.

Desi, dupa cum am aratat, Atlas Telecom e un gropan de datorii, Pompiliu Tripa are o adevarata „colectie" de masini de lux, valorand peste jumatate de milion de euro. De unde? Este o intrebare buna pentru baietii de la Fisc!

O tehnologie invechita si periculoasa

In replica la cele de mai sus, firma condusa de Pompiliu Tripa a emis un comunicat in care incearca sa „dreaga busuiocul" si in care se sustine, printre altele, ca tehnologia DECT nu ar fi nociva pentru sanatate.

In ce priveste „prapastia" financiara in care se afla societatea, Tripa incearca sa ne fraiereasca in mod elegant:

„… Inca de la infiintarea sa, in anul 2000, S.C. Atlas Telecom Network Romania S.R.L. deruleaza un program de investitii pentru realizarea retelei proprii de telecomunicatii la nivel national.

In aceste conditii, este normal ca in aceasta perioada, societatea sa nu realizeze profit, care urmeaza sa rezulte dupa lansarea si exploatarea comerciala a retelei.

In aceeasi ordine de idei, aceasta situatie nu poate «sa atraga automat falimentul si inchiderea firmei", neexistand dispozitii legale in acest sens»" – sustine Pompiliu Tripa.

Referitor la tehnologia folosita, comunicatul Atlas Telecom sustine ca banda de frecventa pentru DECT era libera de licentiere la data inceperii furnizarii serviciului de catre Atlas Telecom si ca, nefiind necesara licentierea, nici utilizarea ilegala a frecventei nu era posibila.

Se recunoaste, totusi, ca firma a depus la MCTI cu nr. 1048/22.04.2003 o solicitare de licentiere pentru operarea in banda de frecventa pentru DECT. Referitor la controlul efectuat in cursul lunii iunie 2005, se admite ca acesta se referea la „necesitatea licentierii si pentru banda de frecventa DECT". Deci, avem dreptate!

In ciuda sustinerilor lui Tripa, se pare ca tehnologia DECT nu e numai invechita, ci, sustin specialistii (dr. Lebrecht von Klitzing (Lubeck University), dr.

Ulrich Warnke (Saarbrucken University), specialistii de la The German Institute for Ecology and Biological Structure, Institute for Environmental Sickness in Bad Emstal, Ecological Medical Association in Bremen, etc.), ci chiar periculoasa pentru utilizatori, existand riscul imbolnavirii de cancer.

In aceste conditii si tinand cont de „antecedentele" lui Tripa, sfatul nostru este ca, inainte de a apela la serviciile Atlas Telecom, sa va ganditi de doua ori.

Potrivit prevederilor articolului 18 al Legii 31/1990 privind societatile comerciale, Atlas Telecom trebuia dizolvata. Conform bilantului depus pentru anul 2003, datoriile totale ale firmei erau mai mari decat totalul activelor sale.

De altfel, aceasta anomalie a fost inregistrata tot timpul in contabilitatea firmei, dar nimeni nu a modificat capitalul social subscris si varsat, care a ramas tot timpul de 5,1 miliarde de lei.

Pompiliu Tripa a refuzat sa se prezinte la audieri. S-a dat cetatean american, sicanat de organele de ancheta. Timp de doi s-a judecat cu Statul Roman, iar sentinta data a ramas, la sfarsitul procesului, „in coada de peste".

S-a considerat de catre judecatori, in mod ridicol, ca nimeni nu a fost prejudiciat si ca fapta este minora. Credeti ca Tripa s-a plans cuiva, sau ca a cerut daune pentru hartuiala si prejudiciile suferite, asa cum ar face orice american? A tacut malc!