Mansarda este ultima noutate in materie de profit maxim intr-un timp relativ scurt. Investitia presupune citeva sute de milioane de lei, dar profitul este de 100%. Astfel, daca pentru o mansarda cu trei camere se cheltuie 400-500 de milioane de lei, aceasta se poate vinde cu un pret dublu, adica peste un miliard de lei.

In prezent, oferta in Iasi este de destul de redusa, iar cererea – mult peste asteptari. Motivul este lesne de inteles. Cu pretul unui apartament cu doua camere poti cumpara o mansarda cu trei camere. „Mansardarea va lua amploare la Iasi si se va transforma intr-o adevarata afacere", este de parere Ciprian Pruteanu, directorul agentiei imobililiare Casa Ta.

Singura problema este legata de obtinerea autorizatiilor de constructie, care dureaza si jumatate de an pentru a fi gata. Pina si reprezentantii autoritatilor locale recunosc faptul ca se intirzie nepermis de mult cu obtinerea tuturor actelor necesare demararii lucrarilor.

Desi abia a „facut ochi" in Iasi, mansardarea tinde sa devina o afacere profitabila pentru proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj. Cu numai citeva sute de milioane de lei investite intr-o mansarda, se poate cistiga dublu sau chiar triplu.

Conform agentilor imobiliari, o mansarda poate fi vinduta chiar cu 25.000-35.000 de euro, in functie de zona in care se afla blocul respectiv si de vechimea acestuia. „Avem cereri, dar nu prea exista oferte, pentru ca dureaza foarte mult perioada de autorizare. Desi au dezavantajul ca nu au lift pina la ele, mansardele sint mai ieftine.

Cu pretul unui apartament de doua camere poti cumpara o mansarda cu trei camere, izolata termic si fonic, astfel incit nu e afectata de temperaturile de afara. Mansardarea va lau amploare la Iasi si se va transforma intr-o adevarata afacere", este de parere Ciprian Pruteanu, directorul agentiei imobililiare Casa Ta.

Investitie minima, profit maxim

In ciuda piedicilor pe care le pune autorizarea greoaie si realizarea efectiva a lucrarii, profitul depaseste chiar si asteptarile celor care vind mansarde. „In 2002, cind am construit-o, am investit 150 de milioane de lei. Documentatia m-a costat cam 20 de milioane de lei, iar restul banilor i-am platit pentru materiale si pentru meseriasii care au ridicat mansarda.

Daca as fi ales o firma, ma costa mult mai mult. Daca alegi meseriasi, insa, trebuie sa ai grija, pentru ca nu stii cum iti executa lucrarile. Trebuie sa inchei si contracte cu ei, pentru ca, altfel, te amendeaza Inspectoratul Teritorial de Munca.

Daca ar fi sa-mi ridic acum mansarda, as alege mai curind sa-mi ridic o casa", spune rizind C.M., un iesean care isi vinde mansarda la rosu (nefinisata – n.r.) cu un miliard de lei.

Autorizarea dureaza intre patru si cinci luni

In ciuda profitului atractiv pe care l-ar putea aduce locuintele construite pe acoperisurile imobilelor, iesenii isi cintaresc de doua ori optiunile inainte de a lua decizia de a construi o mansarda. Avizele necesare ridicarii constructiei pot fi obtinute greu, in citeva luni, dupa cum recunosc chiar si reprezentantii municipalitatii.

„Procedura de autorizare dureaza cam patru-cinci luni, pentru ca asta e legislatia. La un moment dat, cei din Guvern voiau sa limiteze construirea mansardelor la blocurile cu patru etaje, dar am intervenit prin parlamentarii ieseni si am reusit sa obtinem anularea unei astfel de initiative.

Teoretic, se poate construi o mansarda pe orice bloc, indiferent de numarul de etaje, daca expertiza tehnica permite incarcarea structurii respective", afirma Constantin Neculau, viceprimarul Iasului. Potrivit acestuia, pentru mansardare va fi necesar pe viitor acordul asociatiei de proprietari, impreuna cu acordul a jumatate plus unul dintre locatari.

In prezent, pentru a construi o mansarda este nevoie ca toti locatarii din bloc sa-si dea O.K.-ul.