Situatia fabricii "Aris" SA din Arad ramane in continuare tensionata, chiar daca sindicalistii din cadrul societatii s-au intalnit cu presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, duminica.

In prezent, activitatea de productie risca sa fie oprita temporar, dupa ce conturile fabricii de strunguri au fost blocate de ANAF, iar pe adresa firmei a fost emis un ordin de executare silita.

"Stiu foarte bine care este situatia de la SC "Aris". Din nefericire, modificarile la Codul de Procedura Fiscala prevad obligatia Fiscului de a recupera sumele acordate cu titlu de ajutor de stat depasite. Nu ANAF a calculat depasirea, ci Consiliul Concurentei care ne-a si dat dispozitie sa recuperam banii.

Din partea ANAF exista toata disponibilitatea, dar nu putem trece peste decizia Consiliului Concurentei. Nu-si permite nimeni sa-si puna semnatura pe o hartie pentru care, a doua zi, ar putea fi arestat", a declarat Bodu.

Totodata, presedintele ANAF a spus ca daca "Aris" ar castiga in instanta procesul intentat Consiliului Concurentei, s-ar putea dispune o compensare intre sumele pe care le are de platit fabrica la bugetul de Stat si ajutorul de stat depasit.

"Din punctul meu de vedere, ca jurist, cred ca in paralel cu acest proces ar trebui initiata o actiune impotriva persoanei care se face vinovata de acordarea unui ajutor de stat. Cineva a semnat niste acte si trebuie sa raspunda", a adaugat seful ANAF.

Chiar daca au fost nemultumiti de raspunsul primit din partea ANAF, sindicalistii de la "Aris" au promis ca nu vor organiza nici un protest pana la solutionarea procesului in care fabrica de strunguri contesta decizia Consiliului Concurentei.

Angajatii "Aris" cer sa fie anulata o hotarare a Consiliului Concurentei, conform careia societatii i-ar fi fost acordat ilegal un ajutor de stat, iar acum trebuie returnata suma de 280 miliarde lei vechi.

Problemele fabricii de strunguri au inceput dupa ce Consiliul Concurentei a sustinut, dupa aproape sase ani, ca stergerea unor datorii de 280 miliarde lei vechi catre buget, datand din perioada in care "Aris" apartinea inca statului, nu ar fi fost facute conform legii.

Consiliul Concurentei, prin ANAF, vrea sa execute acum noul proprietar al fabricii, SC "Astra Comind" SA, care a cumparat unitatea in 2002 si care nu are legatura cu ce s-a intamplat in urma cu sase ani.