Disputele pe marginea "Insulei Partidului", situata la limita comunei Santana de Mures si orasul Targu-Mures, scot la iveala noi aspecte controversate.

Secretarul Primariei din municipiul resedinta a judetului, Maria Cioban, a declarat ca a descoperit ca Santana de Mures si-a trecut abuziv in proprietate, pe langa "Insula partidului", si o bucata din raul Mures, dar si o serie de terenuri dintr-o comuna vecina, respectiv Sangeorgiu de Mures, pentru care au fost emise titluri de proprietate in numele unor persoane fizice.

In aceste conditii, atat Consiliul Local Targu-Mures, cat si administratia locala de la Sangeorgiu de Mures sunt hotarate sa deschida actiuni in instanta pentru a anula inscrisurile din Cartea Funciara.

Consilierii locali din Targu-Mures au adoptat in regim de urgenta o hotarare privind demararea unor proceduri legale de revendicare a "Insulei Partidului" si care figureaza deocamdata in Cartea Funciara ca apartinand comunei Santana de Mures.

Secretarul Primariei din resedinta judetului, Maria Cioban, a declarat ca alesii locali au decis sa fie cautate mai multe demersuri in paralel, astfel incat pana la solutionarea diferendului, administratia locala din Santana de Mures sa nu isi poata pune in aplicare intentia de a vinde la licitatie insula, actiune care a fost deja concretizata intr-o hotarare a CL al comunei.

"Noi nu contestam ca este pe teritoriul administrativ al Santanei, dar asta nu inseamna ca noi nu putem avea proprietati acolo", a declarat Maria Cioban.

Potrivit acesteia, in momentul in care au fost efectuate cercetari pentru a vedea cum s-a facut intabularea insulei s-a depistat ca Santana de Mures s-a facut proprietara si pe alte obiective, printre care o bucata din raul Mures, precum si pe terenurile unor persoane particulare pentru care acestea au primit titluri de proprietate de la comuna invecinata, Sangeorgiu de Mures.

"Noi am constatat ca Primaria Santana s-a intabulat nu numai pe insula, ci si pe o parte a raului Mures si terenuri proprietate privata care tin de Sangeorgiu de Mures. S-a intabulat pentru peste 20.000 de metri patrati, insa insula are doar 10.000", a adaugat secretarul Primariei Targu-Mures.

Potrivit aceleiasi surse, a fost sesizata si Primaria din Sangeorgiu de Mures, care ar putea sa se ralieze demersurilor facute de administratia din Targu-Mures pentru a anula inscrierile din Cartea Funciara.

Insula este revendicata si de fostii proprietari

Secretarul Primariei a spus, de asemenea, ca in cadrul sedintei CL Targu-Mures, seful Directiei Apelor din judet, David Csaba, care a avut in administrare insula, i-a adus la cunostinta faptul ca aceasta este revendicata la Comisia Nationala de Retrocedari de pe langa Guvernul Romaniei si de un cult religios.

"Nu este nici intr-un caz vorba de Biserica Ortodoxa", a spus Cioban. El a lasat sa se inteleaga ca insula este revendicata de una din bisericile istorice maghiare, de la care a fost confiscata abuziv de regimul comunist.

La inceputul acestei saptamani, prefectul Ciprian Dobre a afirmat ca a notificat o hotarare a Consiliului Local Santana de Mures, in baza careia ar urma sa fie vanduta la licitatie o insula de pe raul Mures, situata in imediata apropiere a complexului de agrement "Muresul" din resedinta judetului.

Seful Prefecturii a anuntat ca a decis notificarea hotararii deoarece statutul juridic al acesteia nu este clarificat, in conditiile in care insula figureaza in doua hotarari de Guvern distincte atat in patrimoniul comunei Santana de Mures, cat si in cel al municipiului Targu-Mures.

Primarul Viorel Bubau l-a acuzat, insa, pe Dobre ca face acest demers deoarece in procesul pe care comuna l-a avut cu Directia Apelor privind dreptul de administrare a insulei, actiune castigata de administratia locala, avocatul institutiei a fost chiar Iuliana Dobre, sotia prefectului.

Edilul a mai spus ca decizia de vanzare a insulei a fost luata deoarece Santana de Mures are nevoie de fonduri pentru infrastructura si nu primeste nici un sprijin de la nivelul actualei guvernari.