Constrolul de audit intern efectual la Clubul Sportiv Fotbal Club Bihor Oradea a scos la iveala cheltuirea nejustificata de catre conducerea acestuia a sumei de aproximativ un milion de euro

La aceasta se adauga alte zeci de mii de euro cheltuite nejustificat cu cazarea presedintelui si a unora dintre jucatori, si prin plata unor sume compensatorii pe baza unor conventii false

Acelasi raport sustine ca activitatea manageriala a clubului a fost dezastruoasa in ceea ce priveste achizitia si vanzarea de jucatori si ca echipa a ratat nejustificat obiectivul impus de finantatori

Mancare prea multa si cantonamente fictive...

Bugetul proiectului de finantare in valoare de 3.549.316 RON intocmit de CS FC Bihor Oradea nu corespunde cu valoarea contractului de finantare incheiat intre Consiliul Local al Municipiului Oradea si Clubul Sportiv Fotbal Club Bihor Oradea, care a fost in suma de 2.200.00 RON. Bugetul proiectului trebuie intocmit in conformitate cu valoarea contractului de finantare aprobat.

Au fost efectuate transferuri de jucatori in suma de 2.200.000 RON, valoarea decontata pe baza de documente justificative pana la data de 30.06.2006 fiind in suma de 1.149.882 RON. Diferenta nejustificata la data controlului, 1.050.118 RON, este in curs de decontare.

A fost depasit cuantumul alocatiei pentru hrana aprobat prin HG 484/2003 cu suma de 18.662 RON. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

Au fost acordate alocatii de hrana din resurse bugetare mai mari decat cele prevazute de HG 484/2003, efectuandu-se cheltuieli in plus in suma de 196.318 RON. Aceasta suma se putea acorda cu acordul AGA, doar din resuse proprii. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

In perioada cantonamentului efectuat la Sinaia, au fost acceptate la plata din fonduri publice servicii de masa mai mari decat 37,5 RON/zi/jucator, rezultand cheltuieli in plus in suma de 16.918 RON. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

A fost decontata nejustificat suma de 27.808 RON reprezentand contravaloarea unui cantonament in Baile Felix, perioada in care echipa se afla la Sinaia in vederea efetuarii unui cantonament centralizat. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

Cazari de lux si jucatori pierduti pe drum

Valoarea chiriei apartamentelor in care au fost cazati jucatorii, renegociate cu SC Ramolisa Impex SRL la 2.800 RON/luna, este mult peste valoarea celorlalte chirii, care se situeaza intre 500 si 800 RON/luna. Contractul va fi anulat sau renegociat sau sumele nejustificate vor fi recuperate cu majorari de intarziere in conformitate cu prevederile legale.

Au fost decontate chirii pentru apartamentele in care au fost cazati jucatorii si antrenorii la valori mai mari decat plafoanele aprobate de catre AGA; valoarea totala a cheltuielilor nejustificate este in suma de 18.226 RON. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

A fost decontata cazarea unor jucatori fata de care CS FC Bihor Oradea nu avea obligatii de aceasta natura, in perioada ianuarie-martie 2006, in suma de 8.400 RON. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

Au fost acordate avansuri spre decontare in suma de 58.864 RON unor persoane din afara clubului, care nu au fost decontate pana la data prezentului raport.

A fost acordat un avans spre decontare in suma de 5.864 RON catre Deriglazov Ilia si Burkleyev Alexei, jucatori care au fost adusi in probe de joc, pentru procurarea biletelor de avion si plata taxelor de viza, dau acestia nu s-au mai prezentat la club. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

Au fost asigurate servicii hoteliere dlui Szatmari Alexandru in valoare de 5.046 RON, desi contractul incheiat de acesta cu CS FC Bihor Oradea prevedea asigurarea de catre club a unei locuinte cu doua camere si incadrarea intr-un plafon lunar de 150 euro. Suma va fi recuperata din resursele proprii ale clubului si va fi virata la bugetul local.

Activitate magariala dezastruoasa

AGA nu a aprobat contractele de imprumut in valoare de 100.00 de euro pe care clubul le-a incheiat cu persoane fizice, iar Consiliul director nu a aprobat garantarea clubului cu drepturile confederative de imagine si reclama ale unor jucatori reprezentand patrimoniul clubului.

Nu au fost particularizate contractele jucatorilor de la echipa I din Devizia B, in situatia in care acestia au evoluat la echipa a II-a, in Divizia D, ei incasand aceeasi suma indiferent de nivelul divizionar in care au evoluat. In acest fel, jucatorii nu au fost cinteresati sa acceada in prima liga.

Conducerea clubului a avut o activitate manageriala slaba in ceea ce priveste negocierea prelungirii contractelor pentru mentinerea jucatorilor aflati la final de contract si a obtinut venituri mici in urma vanzarii/cedarii acestora decat sumele la care au fost evaluati jucatorii in anul 2001.

S-a achitat o cota de 5% in valoare de 3.529RON din valoarea drepturilor confederative de imagine si reclama incasate in urma cedarii cu titlu gratuit a lui Dorin Mihut la Dinamo, desi contractul incheiat cu coproprietarul AS Olimpia Salonta prevedea acordarea unei cote de 5% din valoarea de transfer a jucatorului.

Clubul, prin dl Sandor Ludovic, a incheiat o conventie cu CF Lotus Baile Felix, prin care s-a obligat la plata unei sume compensatorii in suma de 15.000 de euro fara aprobarea AGA.

Compartimentil cenzori al clubului nu a asigurat controlul financiar intern, organigrama si regulamentul de organizare si functionare ale clubului nu au fost aprobate de AGA si lipsesc prevederile privind penalizarea jucatorilor si conducerii tehnice in cazul neindeplinirii obiectivului.

Conducerea clubului a fost instabila (5 presedinti in 2005), la fel ca si conducerea tehnica a echipei (4 antrenori principali in 2005), ceea ce a dus la ratarea obiectivului trasant de finantatori.

Cheltuielile cuprinse in deconturile de cheltuieli au fost efectuate fara viza de control financiar preventiv propriu. Si nu s-a intocmit programul anual al achizitiilor publice.

Au fost asigurate servicii hoteliere dlui Szatmari Alexandru in valoare de 5.046 RON, desi contractul incheiat de acesta cu CS FC Bihor Oradea prevedea asigurarea de catre club a unei locuinte cu doua camere si incadrarea intr-un plafon lunar de 150 euro

Au fost acordate avansuri spre decontare in suma de 58.864 RON unor persoane din afara clubului, care nu au fost decontate pana la data prezentului raport.

A fost acordat un avans spre decontare in suma de 5.864 RON catre Deriglazov Ilia si Burkleyev Alexei, jucatori care au fost adusi in probe de joc, pentru procurarea biletelor de avion si plata taxelor de viza, dau acestia nu s-au mai prezentat la club

Conducerea clubului a fost instabila (5 presedinti in 2005), la fel ca si conducerea tehnica a echipei (4 antrenori principali in 2005), ceea ce a dus la ratarea obiectivului trasat de finantatori.