Nimeni altul decat liderul de grup al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, este unul dintre cei care au, conform unor publicatii centrale, un dosar de retea la CNSAS. Mai sunt cativa democrati pe lista celor 29, iar tavalugul deconspirarilor continua. Democratii au dat declaratii dure, dar fac referire doar la cei dovediti ca au facut politie politica, prevalandu-se de ce spune legea.

Despre cei care se va dovedi ca au colaborat cu Securitatea, PD, cel putin deocamdata, nu spune nimic.

Presedintele PD, Emil Boc (foto), a avertizat ca demnitarii PD care vor fi dovediti ca au facut politie politica isi vor pierde functiile si vor fi exclusi din partid, precizeaza o stire Mediafax.

„Daca vor exista cazuri de oameni care au facut politie politica in PD nu numai ca-si vor pierde demnitatea publica, oricare ar fi ea, deputati, senatori, consilieri, primari, dar vor fi exclusi din partid. Asta inseamna ca au inselat opinia publica atunci cand au declarat ca nu au facut politie politica. Dar asta trebuie demonstrat de CNSAS si, eventual, de organele de judecata.

Cei care au facut politie politica isi pierd mandatul, ca este si o prevedere legala, iar din perspectiva PD, va trebui sa-l paraseasca”, a declarat, joi seara, Emil Boc, la o scoala de vara organizata de tineretul democrat din judetul Cluj.

Potrivit liderului PD, legea este cea care stabileste ce inseamna politie politica, iar membrii care, in urma tuturor cailor de atac, vor ramane cu „patalamaua de politie politica” nu vor mai avea ce cauta in partid. Emil Boc a participat la Scoala de vara a OTPD Cluj care face parte din proiectul de instruire politica „Om politic pentru viitor”.

Pe lista celor 29 de dosare „de siguranta nationala” ale parlamentarilor trimise de SRI la CNSAS, publicata de cotidianul „Gandul” in editia de vineri, figureaza ca avand dosar de retea Cristian Radulescu (liderul deputatilor PD), iar cu dosare de urmarire Radu Berceanu (senator PD, ministru al Transporturilor) si Marian Jean Marinescu (deputat PD).

Dosarele de urmarit sunt ale celor filati de politia politica, iar dosarele de retea sunt ale colaboratorilor Securitatii, respectiv ale celor care semnau angajamente si dadeau note informative. De multe ori, dosarele de urmarit contin mult mai clar probe de politie politica decat cele de retea.

„Angajament” ca nu au avut angajament?

Parlamentarii au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea ca politie politica inainte de alegeri. Aceste dosare vor fi analizate de Colegiul CNSAS, care va stabili prin vot daca este vorba de politie politica in fiecare caz in parte.

Daca dupa parcurgerea intregii proceduri prevazute de lege - contestatie la CNSAS, contestatie la Curtea de Apel - verdictul ramane de politie politica, parlamentarul in cauza poate fi acuzat de fals in declaratii si trebuie sa se supuna sanctiunilor penale.

Presedintele Pro-Democratia, analistul Cristian Pirvulescu, pornind tocmai de la aceste discutii legate de sintagma „politie politica” prevazuta de lege si de care se prevaleaza politicienii, avertiza asupra faptului ca aceasta poate fi si portita de scapare a celor care, intr-un fel sau altul, au colaborat cu Securitatea: „Problema este in chiar textul legii, in faptul ca acolo se prevede ca este sanctionabil doar actul de a fi facut politie politica. Dupa parerea mea, aceasta este problema, chestiunile legate de colaborare, care tin mai mult de morala, nu se mai pun in discutie, raman cele care se incadreaza strict in definitia politiei politice.

Tocmai de aceea, as milita pentru revizuirea legii, pentru ca asa cum este ea acum nu rezolva problemele, ba dimpotriva, mai mult le incurca”.