Rosii, albe, seci, demi-seci sau demi-dulci, aromate, dure, parfumate... site-ul belgian www.transylvania.be face ceea ce autoritatile romanesti si chiar producatorii de prestigiu nu fac: promoveaza in strainatate vinurile romanesti din Ardeal (si nu numai), sub brandul "Transylvania".

Site-ul prezinta toate soiurile de vinuri romanesti, zonele viticole cele mai importante, incepand cu Tarnave (Jidvei, Blaj, Medias, Tarnaveni, Valea Nirajului), Alba Iulia - Aiud, Bistrita - Nasaud si pana la podgoriile din Moldova, Muntenia si Dobrogea.

Consumatorii belgieni pot vedea, in functie de zona in care locuiesc, ce tipuri de vin pot cumpara si cine sunt distribuitorii, magazinele in care le pot achizitiona, dar si restaurantele in care le pot degusta.

Dincolo insa de aspectul comercial, site-ul reprezinta, de asemenea, o baza de date mai completa in ceea ce priveste istoria cultivarii vitei-de-vie in Romania si datele statistice privind evolutia cultivarii soiurilor, marimea suprafetelor, locul tarii noastre in ierarhia producatorilor de vinuri, conditii climatice etc, decat cele realizate de autoritati.

In plus, exista o sectiune in care sunt prezentate pe scurt istoria si geografia Romaniei. "Romania, cu aproximativ 250.000 de hectare de vita de vie este clasata printre primii 10 producatori din lume. Datorita latitudinii la care este situata si prin comparatie cu regiunile franceze intre Cote du Rhone si La Loire, are un climat ideal pentru productia de vin.

Din 1990 si pana acum s-au facut investitii mari, majoritatea producatorilor dotandu-se cu instalatii de top. Calitatea acestor vinuri a fost recunoscuta la concursurile internationale de degustat" se arata pe site. Toate prezentarile sunt insotite de acordurile Baladei lui Ciprian Porumbescu.

Un capitol aparte este destinat productiilor locale: feteasca alba (fetisoara, poama pasareasca, pasareasca alba), feteasca regala, grasa de Cotnari, galbena de Odobesti, pasarea neagra, mustoasa de Moldova, tamaioase, babeasca neagra, dar si speciilor de import: sauvignon blanc, riesling italian, pinot gris, chardonnay etc.

Transilvania are cinci podgorii, toate de prima marime. Cea mai importanta este podgoria Tarnavelor, cu centrele sale viticole de la Blaj, Jidvei, Medias, Tarnaveni, Zagar si Valea Nirajului. Foarte aproape de aceasta ca asezare si faima este podgoria Alba, cu centrele viticole Alba-Iulia si Ighiu. Mai la sud se afla podgoria Sebes-Apold, iar mai la nord cea de la Aiud.

Podgoria Lechintei se afla si mai la nord, cu renumitele sale centre viticole de la Lechinta, Teaca, Bistrita si Batos.