Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a emis un ordin prin care a cerut conducerii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) rezilierea contractului cu firma care executa lucrarile de dezinfectie impotriva gripei aviare in vamile aradene.

Acest ordin vine dupa ce, in urma cu doua saptamani, autoritatile sanitar-veterinare au sistat activitatile de dezinfectie a TIR-urilor si autoturismelor care intra in tara prin Vama Nadlac.

Acest punct de trecere a frontierei era ultimul din judet in care mai erau aplicate aceste masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare.

Contractul dintre DSV si firma "Best Bussines Invest", cu sediul in Bucuresti, a fost incheiat, de altfel, prin incalcarea deciziei Comandamentului Antiepizootic Central, prin care operatiunile de dezinfectie a autovehiculelor care intra pe teritoriul Romaniei prin vamile de la granita cu Ungaria erau suspendate incepand cu 4 noiembrie 2005.

Pretul practicat de aceasta societate pentru dezinfectia unui microbuz se ridica la 210.000 lei vechi, fata de tariful legal de 90.000 lei. De asemenea, pentru autocare si autobuze, firma solicita 350.000 lei vechi fata de 105.000 lei, iar pentru dezinfectia de autotrenuri a fost perceput un tarif de 530.000 lei vechi fata de pretul legal de 115.000 lei.

In urma unor verificari ale Corpului de Control al ministrului Agriculturii au fost descoperite si o serie de deficiente in ceea ce priveste procedurile propriu-zise de dezinfectie. Astfel, dintre cele patru duze prin care solutia dezinfectanta era pulverizata, functiona o singura instalatie, care imprastia lichidul printr-un jet de intensitate redusa.

Din cauza vitezei relativ mari de deplasare a autovehiculelor, se facea o mare risipa de solutie dezinfectanta, aceasta baltind pe carosabil la o distanta de 30 - 40 metri de statia de dezinfectie.

In urma acestor nereguli, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut rezilierea contractului dintre DSV Arad si firma "Best Bussines Invest" Bucuresti, solicitand, totodata, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa efectueze un control prin Serviciul de audit in vederea recuperarii sumelor cheltuite prin actiunea de dezinfectie.

Directorul DSV, Viorel Agud, a declarat, joi, ca nu stie nimic de ordinul emis de Flutur si nu doreste sa faca alte comentarii pana la primirea, in mod oficial, a ordinului ministrului.