Unul dintre cele mai mari combinate siderurgice ar putea fi construit in localitatea argeseana Topolveni. Investitorul este gigantul european Arcelor.

Grupul european a facut acest anunt dupa de Comisia Europeana a aivizat preluarea subsidiarei din Romania, Bamesa Otel, detinuta de Arcelor impreunp cu grupul spaniol Bamesa Aceros.

Bamesa Otel a fost creata ca un joint-venture al celor doua grupuri, menit sa proceseze si sa distribuie produsele lor siderurgice. Actionarii Bamesa Otel au anuntat ca vor investi la Topoloveni 30 de milioane de euro.

Banii vor fi folositi pentru crearea unui centru de servicii pentru produse de otel. Aici vor fi realizate produse destinate industriei auto si echipamentelor electrocasnice.

Furnizor pentru Renault

Unul dintre principalii clienti ai Bamesa Otel ar urma sa fie Uzinele Dacia-Renault din Pitesi. Centrul de la Topoloveni va avea o capacitate de productie de 300.000 de tone anual.

Constructia a inceput pe un teren de 130.000 metri patrati, iar productia va debuta in al doilea semestru al anului viitor. Centrul va deveni pe deplin operational in anul 2008.

Cele doua grupuri europene colaboreaza de opt ani. Ele detin centre de acest fel ian Turcia, Spania, Franta, Portugalia si detin participatiuni la companii din Mexic si din Romania.

Grupul Arcelor a acceptat, la sfarsitul lunii iunie, oferta de preluare avansata de liderul mondial Mittal Steel. Grupul rezultat in urma fuziunii va asigura circa 10% din productia mondiala de otel, va avea o cifra de afaceri de aproximativ 55 miliarde de euro si 334.000 de angajati.

In Romania, Mittal Steel detine cel mai mare combinat siderurgic, fostul Sidex Galati, alaturi de fabrici in Hunedoara si Roman. Cel mai mare concurent al acestuia este grupul rus Mechel, care detine combinatele siderurgice din Targoviste si Campia Turzii.