Compania mixta care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va avea un actionariat multiplu, fara ca vreunul dintre cei 4-5 actionari sa detina pachetul majoritar de actiuni. Nici una din parti nu va mai putea in acest fel sa emite pretentii exagerate, iar abuzurile financiare ar trebui sa fie astfel eliminate.

Romanii incearca astfel sa previna repetarea experientei pe care o au in prezent cu societatea italiana Ansaldo (una dintre companiile implicate in ridicarea reactoarelor 1 si 2), vazuta de cea mai mare parte a specialistilor romani ca un veritabil dezastru pentru noi, din cauza negocierii defectuoase a contractului initial de asociere.

Pretentiile financiare exagerate si repetate si atitudinea sfidatoare a italienilor a dus in timp la dublarea cheltuielilor pentru ridicarea reactorului 2, romanii find obligati prin contract sa respecte intocmai orice solicitare a celor de la Ansaldo.

Italienii sunt prezenti in Romania inca din 1981, reprezentand alaturi de canadienii de la AECL si americanii de la General Electric, artizanii energiei nucleare romanesti.

Dincolo de aspectele pur tehnice, in privinta carora nu exista nimic de reprosat, reactoarele de la Cernavoda fiind printre cele mai sigure din lume, angajati ai CNE le-au reprosat italienilor modul in care au stiut sa profite de un contract care a defavorizat net partea romana.

Specialistii ne-au sesizat asupra faptului ca imensa majoritate a italienilor trimisi de Ansaldo la Cernavoda nu au nici o calificare in domeniu (exista chiar si profesori de sport!), incasand in schimb salarii astronomice, care pot depasi 15.000 euro pe luna.

Aici se adauga locuintele de lux, cu gradina si piscina, masina cu sofer, asigurare medicala, invatamant la scoli internationale pentru copii si loc de munca pentru sotii. Ca o picanterie, foarte multi din italienii parasutati de Ansaldo la Cernavoda sunt barbati de varsta a doua, sositi in cautare de „carne proaspata” romaneasca.

Asa se face ca numarul fetitelor dornice sa se realizeze a depasit la un moment dat orice inchipuire la Cernavoda, devenit un soi de centru al turismului sexual „de afaceri”. Rezultatul a fost sexagenari italieni care au divortat de consoartele de-o viata in schimbul nurilor oferiti de tot felul de tarancute ajunse sotii de specialisti in domeniul nuclear.

Acestea si multe alte ghidusii financiare, realizate cu sprijinul nemijlocit al diversilor directori ai centralei, au ajuns pana la urma si la urechile autoritatilor centrale.

Ministerul Economiei si Comertului pare a fi luat in calcul si repetatele sesizari inaintate pana acum de „Replica” si a reusit sa obtina din partea Guvernului aprobarea unui memorandum referitor la structura companiei mixte care ridica reactoarele 3 si 4, care va functiona ca un producator independent de energie.

Noua companie ar urma sa devina persoana juridica inregistrata la Registrul roman al Comertului pana la sfarsitul acestui an.

Statul roman, prin intermediul SN Nuclearelectrica, administratorul viitoarei companii, va contribui la capitalul social cu activele existente si va asigura serviciile de exploatare si intretinere a celor doua reactoare, apa grea si combustibilul nuclear urmand sa fie asigurat din resurse interne.

Restul celor 4-5 firme vor trebui sa contribuie la capitalul social initial al companiei, stabilit la 650 milioane euro, cu cate minimum 50 milioane euro, in numerar, restul urmand sa fie obtinut din imprumuturi externe. Totalul investitiei pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 a fost estimat la 2,2 miliarde euro.

Durata de realizare este de 64 luni pentru fiecare reactor, iar durata de viata a unei unitati este de 30 ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 ani. Potrivit calculelor MEC, punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4, a caror putere instalata va fi de 1.440 MW va permite Centralei Nucleare producerea unei cantitati de 10,478 TWh de electricitate anual.

Energia electrica produsa de cele doua reactoare va fi vanduta la preturi cuprinse intre 28,2 euro MWh-32,5 euro MWh. Rata de rentabilitate a investitiei va fi cuprinsa intre 9% si 11%. Investitorii isi vor recupera sumele alocate in cadrul proiectului prin achizitia de energie electrica la costurile de productie, in cote corespunzatoare participatiei la capitalul companiei de proiect.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura 10% din consumul national de electricitate. Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna iulie 2007.

Dupa punerea in functiune a unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.