Privatizarea a 10 microhidrocentrale din judetul Suceava ar putea fi cea mai importanta tranzactie din domeniul energetic din Romania din aceasta toamna. Ele ar urma sa fie vandute la licitatie de catre compania Hidroelectrica, la jumatatea lunii octombrie.

Licitatia va pornit de la pretul de 19,7 milioane de lei noi. Cele 10 microhidrocentrale au puteri instalate de maximum 10 megawati fiecare.

In cursa pentru privatizare s-au inscris compania E.On. Moldova, Sinus Ungaria, Hydropol Cehia, Technor Norvegia, DMSA Italia si FEN Energie Italia. Ele se vor confrunta cu companii puternice din Romania.

Asa ar fi Electromagnetica, Hidroconstructia, EGL Power, Electrogrup, Faur si Romair Consult.

Companiile liciteaza si pentru cumpararea a cinci microhidrocentrale de pe raul Casin din Bacau, plus trei hidrocentrale de pe raul Iod si doua de pe raul Iuhod din judetul Mures.

Hidrocentralele de pe raul Casin vor fi scoase la licitatie pentru minim 4,2 milioane d elei. Cele de Iod vor fi vandute pentru trei milioane de lei iar cele de pe Iuhod pentru un milion de lei vechi.

In total, exista 24 de companii interesate de cumpararea celor 20 de hidrocentrale. Ele au trebuit sa dovedeasca ca au o experienta de trei ani in domeniul energetic si o cifra de afaceri de minim cinci milioane de euro anul trecut.

De asemenea, companiile trebuie sa prezinte un plan de afaceri pentru urmatorii cinci ani care sa cuprinda investitii de 2,1 milioane de euro.

Hidroelectrica va scoate la vanzare in total inca 51 de microhidrocentrale. Deja, a vandut 38 de asemenea unitati.

In prezent, compania are 227 de microhidrocentrale. Anul trecut, ea a avut un profit brut de circa 179 de milioane de lei noi.