Saptamana trecuta, Fundatia Gojdu din Sibiu, al carei presedinte este IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a organizat la Gyula expozitia „O istorie in imagini a Romaniei regale”, pentru comunitatea romaneasca din zona. Evenimentul s-a produs in urma colaborarii fundatiei sibiene cu directoarea singurului liceu romanesc din Ungaria, Maria Gruzau Czegledi.

Sibienii au prezentat o expozitie dedicata sfarsitului de secol XIX si primei jumatati a secolului XX, denumita „O istorie in imagini a Romaniei regale”. Imaginile de arhiva au provenit din colectiile Nicolae Pepepene si Victor Emil Stefanescu.

„Manifestarea a reunit elevi, profesori, jurnalisti si cercetatori, a fost completata cu prezentarea unei lucrari de exceptie - „Inima Reginei Maria” (autori N. Pepene si E. Stoian), volum lansat anul trecut la Bucuresti in prezenta familiei regale.

Istoricul Nicolae Pepene, unul dintre autorii cartii, impresionat de ospitalitatea gazdelor si interesul cu care a fost audiat, a reusit sa oglindeasca o viata, un destin monarhic si o epoca despre care se vorbeste si se stie putin.

Meritul sau, pe langa repunerea in fata opiniei publice a figurii reginei Maria si conturarea unei personalitati singulare in istoria noastra, consta in succesul cu care a reusit sa releve importanta europeana a unui personaj pentru care sensibilitatea, toleranta, patriotismul si abilitatea diplomatica au constituit valorile supreme”, a declarat Laurentiu Toma, reprezentantul Fundatiei

Gojdu. Manifestarea organizata de Fundatia Gojdu, este o continuare a demersurilor de sustinere si promovare a istoriei si culturii romanesti in cadrul diasporei.

Pe langa expozitia de la Liceul „Nicolae Balcescu” din Gyula, sibienii au donat carte romaneasca si numere din ZIARUL de Sibiu bibliotecii liceului. „Am dus si cateva exemplare din ZIARUL de Sibiu, inclusiv cele in care s-a mai scris despre manifestarile de acolo. Vor ramane in biblioteca romaneasca”, a mai spus Laurentiu Toma.

Nici romanii din Ungaria nu au ramas datori, si au donat Fundatiei Gojdu reviste de etnografie si folclor, lucrari monografice dedicate localitatilor cu populatie romaneasca, studii de istorie sau volume de literatura semnate de personalitati romanesti din Ungaria.

Donatiile au fost facute de redactiile publicatiilor romanesti din Ungaria, „Foaia Romaneasca” si „Cronica”, acestea facand posibila cunoasterea specificului cultural - istoric al comunitatii romanesti din tara vecina. Cartile sau alte diverse publicatii vor putea fi studiate de catre cei interesati in cadrul bibliotecii Fundatiei Gojdu.

„Expozitia si lansarea de carte pe care am organizat-o la Gyula, s-a desfasurat intr-o atmosfera extraordinara. De fapt, fiecare experienta de genul asta ma face sa cred ca orice pas facut de catre noi in comunitatile romanesti de dincolo de granita, inseamna pentru cei de acolo foarte mult.

Toata manifestarea noastra s-a constituit de fapt intr-o veritabila lectie de istorie, care, prin intermediul textului, discursului si fotografiei, i-a facut pe elevii romani din Gyula sa afirme ca, acum, stiind ceva mai mult despre istoria noastra, sunt mandri ca au asemenea valori.

De fapt, pentru cei mai multi dintre ei, manifestarea organizata de Fundatie a insemnat efectiv intrarea in contact cu o pagina de istorie care le era necunoscuta - regalitatea Romaniei si regina Maria”, Laurentiu Toma, purtatorul de cuvant al Fundatiei Gojdu.

Alin BRATU