De asemenea, militarii din statele membre NATO se vor putea folosi de Baza 71, aceasta fiind gandita ca baza operationala NATO.

Loctiitorul comandantului Corpului 4 Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan, general de brigada Dumitru Seserman, a spus ca MApN intentioneaza sa creeze pe locul Bazei Aeriene 71 Campia Turzii o baza extinsa pentru instruirea trupelor romanesti.

Proiectul prevede ca, in 10-15 ani, sa se construiasca o baza-orasel in care militarii sa traiasca impreuna cu sotiile si copiii lor, a declarat Seserman. Acesta a precizat ca in cadrul bazei de la Luna se vor putea instrui si trupe ale statelor membre NATO, pe parcursul unei sederi temporare, care poate fi de 2-3 luni.

Invazie de militari la Luna

Seserman aproximeaza ca numarul militarilor romani care vor fi angajati la baza din Luna este de ordinul miilor. Mai rezervat in ce priveste viitorul Bazei Aeriene 71 este comandorul acesteia, Ion Avram: Exista la Minister (MApN - n. red.) un proiect de construire a unor baze militare pana in anul 2015, dar este foarte vag.

Nu avem nimic concret si, de aceea, nu stiu sigur daca baza cu locuinte si alte facilitati se va realiza la Campia Turzii. Proiectul este ambitios, dar este inca la nivel ipotetic. Avram spune ca i-ar placea ca oraselul militar sa fie in cadrul Bazei Aeriene 71, dar ca acesta trebuie sa prinda contur la nivelul MApN.

Ofiterul insarcinat cu relatiile publice al Bazei Aeriene 71 Campia Turzii, Marian Dobre, a declarat ca nu crede ca se vor construi locuinte pentru militari la Luna, din moment ce Armata a mers pana acum pe externalizarea serviciilor, vanzandu-si blocurile din diferite localitati ale tarii.

Razboi intre Luna si Campia Turzii

Despre schimbarile ce vor avea loc la Baza Aeriana 71 a auzit si primarul comunei Luna, Valer Ceclan. Acesta spune ca a aflat, in urma cu o luna, la inaugurarea noului sistem de radionavigatie al bazei, despre planurile MapN de construire in zona a unui cartier pentru cadrele de Armata, in care sa existe si unitati de invatamant pentru copii acestora.

Pentru realizarea cartierului, primarul crede ca s-ar putea utiliza cele cinci hectare pe care a fost mai demult ferma bazei aeriene sau se vor face exproprieri, la fel ca in cazul Autostrazii Transilvania, care va trece prin apropiere.

Ceclan a afirmat ca s-a judecat mult timp cu Primaria Campia Turzii pentru ca impozitul pe salariile militarilor sa ajunga in visteria Primariei din Luna. Prin urmare, miza creste, intrucat impozitul incasat de pe urma celor cateva mii de militari se va adauga la bugetul local.

Batalie pe taxe si impozite

Baza aeriana este pe teritoriul comunei Luna, iar facilitatile (apa, curent, canalizare) ii sunt asigurate de Primaria Campia Turzii, fapt pentru care primarul orasului, Ioan Vasinca, a incercat sa directioneze spre Primaria sa impozitul. Insa legea ii da dreptate primarului Valer Ceclan, deoarece spune ca impozitul ajunge la primaria ce administreaza aria geografica unde lucreaza salariatii.

In timp ce primarul PD-ist din Luna intentioneaza sa faca o adresa la MApN pentru a schimba denumirea Bazei Aeriene 71 Campia Turzii in Baza Aeriana 71 Luna, primarul PSD-ist din Campia Turzii contesta in instanta nota Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj, prin care s-a decis ca impozitele pe salariile bazei aeriene sa se plateasca la Luna.

Pregatiti pentru NATO

Odata cu modernizarea fortelor armate, dupa integrarea in Structurile Euro-Atlantice, pe teritoriul Romaniei vor exista doar doua baze aeriene operationale. Baza aeriana operationala este capabila sa fie pusa la dispozitia trupelor NATO in orice moment, pentru orice fel de misiune, in conformitate cu Tratatul NATO.

Cele doua baze aeriene operationale, in urma consultarilor cu partenerii din Pactul Nord-Atlantic, vor fi amplasate la Luna (judetul Cluj) si la Fetesti (judetul Ialomita). Baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu (judetul Constanta) are destinatia de baza NATO permanenta.

La Bacau, baza aeriana se transforma intr-una de instructie, iar la Boboc (judetul Buzau) va exista o scoala de aplicatie.

Pentru a putea deveni baza operationala NATO, la Baza Aeriana 71 s-au realizat, deja, la standardele cerute de operare, lucrarile de balizaj ale pistei si de aducere la ultimul nivel de dotare a sistemului de radionavigatie si aducere la aterizare a aparatelor de zbor 24 de ore din 24, in orice conditii meteorologice.

Turnul de control de trafic a fost dat in folosinta in luna septembrie a acestui an. De remarcat ca bazele operationale raman cu personal de deservire romanesc.

In ceea ce priveste pregatirea escadrilelor de la Baza 71, acestea au avut ocazia sa participe, in ultimii doi ani, la exercitiile comune NATO din Norvegia si la mitinguri si expozitii in Austria, Ungaria si Belgia. Baza de la Luna a fost completata cu 30 de avioane preluate dupa inchiderea bazei aeriene Gearmata din Timisoara. Baza de la Luna dispune de avioane MIG 21 Lancer.

Baza 71 Aeriana

- Fortele Aeriene Romane au construit aerodromul militar Campia Turzii in 1952-1953, in scopul restructurarii si dotarii cu avioane de asalt de tip IL-10. - In 1970, a luat fiinta o subunitate pentru intretinerea in stare de functionare a aerodromului si folosirea acestuia pentru instruirea pilotilor si parasutistilor militari, iar, zece ani mai tarziu, s-a format un un regiment de parasutisti. - Din 1982, ia fiinta Escadrila de Aviatie Vanatoare, transformata in regiment.

- In 1987, are loc primul zbor de instructie. In 2001, unitatea este dotata cu avioane modernizate MiG-21 Lancer A si C. - La 1 februarie 2003, intra in dotare elicopterele ce au apartinut Bazei 58, desfiintata, iar, din 2004, personalul si tehnica Bazei 93 Aeriene isi inceteaza activitatea si intra in structura Bazei 71 Aeriene.

- Tot in 2004, 11 piloti au participat la exercitiul comun romano-francez de la Colmar (Franta), pe avioane Mirage F-1 DC, iar, in 2004-2005, la aplicatii in Ungaria si Norvegia.

Aeroportul Kogalniceanu, sursa de prosperitate

Baza aeriana din judetul Constanta a beneficiat de investitii, extinderi si modernizari de 30 de milioane de dolari, sustinute de fortele americane pe durata stationarii lor in timpul razboiului din Golf (2003) si dupa eveniment. Tendinta americanilor este de a-si amplasa bazele in apropierea zonelor de conflict sau cu probleme, in special in vecinatatea Orientului Mijlociu.

Prezenta militarilor SUA in comuna constanteana a determinat autoritatile din zona sa spere in aparitia unor mari magazine, hoteluri, baruri, restaurante, statii de carburanti, in dezvoltarea pietei imobiliare (cresterea preturilor la terenuri, noi locuinte), infrastructurii (sosele, retele de apa, gaz, canalizare), bani pentru bugetele locale. O sursa de prosperitate, de data aceasta pentru piata neagra, o constituie