De ce presa romaneasca este atat de superficiala si de resentimentara? Evident, este vorba de o intrebare retorica. Joi, 15 decembrie, Parlamentul Europei a transat deja pentru viitor, statutul minoritatii maghiare in Romania. Degeaba se agita tinerii sau mai varstnicii politicieni romani. |n Parlamentul Romaniei. Sau in mass media.

Trebuie sa intelegem ca a fi membru al Uniunii Europene inseamna nu numai sa accesam fonduri structurale, sa circulam liberi sau sa muncim in UE avand beneficiile cetatenilor din vechile tari membre UE, ci si sa acceptam regula jocului. Daca vrei sa joci poker, poti sa stai la masa, daca respecti regulile acestui joc. Daca nu, joaca septic ca Nicolae Ceausescu - sau nu fa nimic. Nu Uniunea Europeana cere Romaniei sa se integreze, ci noi cersim acest lucru.

Parlamentul Europei a votat autonomia culturala a minoritatilor din Romania. Evident totul se concentreaza asupra minoritatii maghiare din tara. |ntre 23 de milioane de cetateni romani, cu exceptia etnicilor unguri si tiganilor, nu avem nici macar 100.000 de reprezentanti dintr-o alta minoritate. Ce spune UDMR-ul? Totul este OK. Se vor infiinta Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale.

Care evident vor fi maghiare, intrucat nu-i vad deocamdata pe tigani (rromi) sa faca acest lucru. Deci, pana la urma, totul este o afacere ardeleneasca. OK. Consilii care-i vor accepta sau nu pe etnicii unguri in fruntea institutiilor de invatamant minoritar. Si aici e ponderea UDMR.

La nu stiu care liceu de limba maghiara din Sfantul Gheorghe directorul liceului va fi numit numai cu acordul Consiliului National de Autonomie Culturala. Si care-i problema? Membrii Consiliului Nationale al Autonomiei Culturale vor fi alesi prin vot direct de catre etnicii unguri din Romania, alegeri girate de organele statului roman.

Nici eu, nici, cred, cititorii nostri nu vor sa urmeze, romani fiind, scoala in limba maghiara. Am fost supusi, romanii ardeleni, acestui experiment sute de ani. Dar ca etnicii maghiari sa aiba un cuvant de spus in alegerea propriilor lor dascali mi se pare un lucru normal, de bun simt.

Si trebuie sa vedem partea plina a paharului. Nu a fost acceptat de catre Parlamentul Europei termenul de “autoguvernare” care deschidea drumul unor exaltati gen Tokes spre alte actiuni. Parlamentul Europei nu are nevoie de alte focare de conflicte in Europa de Sud Est. Autonomia culturala sigur ca nu are o definitie extrem de clara in dreptul international.

Si nu cred ca deputatii UDMR “mor” in general de dragul Romaniei. Dar democratia ii face sa se bucure de fructele ei. Si udemeristii nu vor renunta niciodata la beneficiile de a fi partasi la guvernare din 1996 incoace. Pana la urma ce-i in sufletul lor nu ne intereseaza. Deocamdata conducerea lor respecta legile tarii.

Iar mass media romana scrie in general despre raportul lui Pierre Moscovici, dar nimeni nu a publicat raportul. Netrunchiat. Necenzurat. Asta e.