Procurorii si-au motivat cererea de arest prin faptul ca invinuitii au incercat sa influenteze ancheta, fara sa ofere insa detalii.

Liviu Man, presedintele trustului, Ioan Otel, director de investigatii al trustului, Anca Cocis, director de publicitate, Dorel Vidican, administratorul saptamanalelor Gazeta de Cluj si Gazeta de Bistrita, si Aurel Muresan, director administrativ au fost dusi noaptea trecuta in arestul IPJ Cluj.

Adrian Avarvarei, director de protectie interna la cotidianul Buna Ziua Ardeal, cel de-al saselea invinuit in dosarul privind constituirea de grup organizat si santaj, a fost pus in libertate, avand interdictia de a parasi orasul Cluj-Napoca, dar si de a se intalni sau discuta cu diverse persoane pe care anchetatorii le considera capabile sa influenteze ancheta.

Avarvarei a declarat, ieri dimineata, citat de Rompres, ca este nevinovat si ca nu a semnat nici un contract de publicitate in numele trustului de presa. In ultimii doi ani am fost marginalizat si nu aveam atributii foarte importante in firma, a spus Avarvarei, care in trecut a fost adjunct al sefului UM 0215 Cluj, iar acum este colonel in rezerva.

BZA se apara atacand

Cotidianul Buna Ziua, Ardeal a aparut ieri in format redus, de patru pagini, iar pe prima pagina se precizeaza: Chiar daca o parte din echipa de la varf este lipsita de libertatea de a se apara, libertate pentru care am luptat de fiecare data, pentru noi toti, ziarul nostru, ca si cele de la Bistrita (Gazeta de Bistrita), Oradea (Gazeta de Oradea) si saptamanalul Gazeta de Cluj nu pot fi sugrumate de o echipa de procurori, politisti si judecatori pentru ca suntem mult mai multi.

Aurelian Grama, redactorul-sef al cotidianului, pe numele caruia nu s-a facut nici o acuzatie, a declarat pentru un post local de televiziune clujean ca va incerca sa scoata cotidianul in fiecare zi, a respins acuzatiile de santaj si a caracterizat ancheta ca fiind o incercare de desfiintare a presei de investigatii din Ardeal.

Nu am putut pregati apararea

Avocatul Mihai Lapusan, cel care il reprezinta pe Liviu Man, a declarat ca pe parcursul audierilor nu a sesizat abuzuri sau presiuni fata de clientul sau. Lapusan a adaugat insa ca problema cea mai grea a avocatilor a fost ca luni, dupa ora 8 seara, au avut la dispozitie doar 40 de minute sa citeasca dosarele de invinuiti, dosare foarte stufoase, de sute de file.

Nu am putut pregati apararea, asa ca am decis sa facem o jumatate de aparare, a conchis aparatorul lui Man.

Impotriva acestuia au fost depuse sapte plangeri de santaj, dar avocatii se asteapta ca numarul acestora sa creasca. Presa centrala si locala a vehiculat diferite nume de persoane publice care au depus plangeri impotriva celor sase: politicieni, angajati ai administratiei publice locale, oameni de afaceri, dintre care unele nu s-au confirmat.

Ioan Oltean nu a denuntat

Unul este cel al deputatului PD Ioan Oltean, care a dezmintit informatiile publicate ieri, bazate pe informatii vehiculate in mediile politice si de presa. Numele lui Oltean fusese vehiculat si in mediile judiciare, in contextul in care deputatul avusese un conflict deschis cu redactia saptamanalului Gazeta de Bistrita.

Surse juridice sustin ca o parte din cei care au dat declaratii ca au fost santajati ar fi spus ca au fost abordati de procurori si ca nu au facut plangeri din proprie initiativa.

Alte surse judiciare au oferit amanunte despre cum s-au constituit dosarele: anchetatorii ar fi monitorizat toate articolele critice sau anchetele publicate despre persoane publice sau despre oameni de afaceri.

Apoi, prin mijloace specifice, conducerea publicatiei a fost monitorizata pentru ca, in final, probele sa fie coroborate cu contractele de publicitate, declaratiile de martor si cele de invinuiti.

Cel mai probabil, in cursul zilei de joi, judecatorii vor analiza cererea de anulare a arestului pe 29 de zile, iar in cauza, ca si aparatori ai conducerii trustului Gazeta, erau asteptati sa intre maestrul Gheorghita Mateut (avocat ce i-a aparat si pe Dinu Patriciu sau Ovidiu Tender), avocatul clujean Eugen Iordachescu, specialist in drept penal, fost procuror, dar si decanul Baroului Cluj, Stanca Ghidro.

Primarul din Targu Mures cere extinderea anchetei

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, si purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Pascan, au declarat ieri, citati de Mediafax, ca vor trimite procurorilor DIICOT Cluj o cerere de extindere a cercetarilor legate de Trustul Gazeta si in judetul Mures.

Cei doi au sustinut ca se impune cercetarea, inca o data, a plangerilor penale pentru santaj, facute impotriva reprezentantilor Ziarului de Mures, de ei si de mai multi oameni de afaceri din oras.

Initial, acestea au primit rezolutie de neincepere a urmaririi penale, insa primarul sustine ca procurorii ar fi fost si ei santajati. Vrem sa se reia aceste dosare, pentru ca exista declaratii impotriva Ziarului de Mures, din partea mea, a domnului primar, a oamenilor de afaceri Claudiu Maior, Yetchin Erman si a rectorului Universitatii Dimitrie Cantemir.

Vom face aceasta solicitare DIICOT Cluj imediat ce primesc numerele de dosare in care s-a dat NUP, a declarat Marius Pascan.

BZA arata catre masinile Primariei Targu Mures

Este o lovitura data presei, care isi are rolul ei intr-o democratiei. Dar s-a depistat existenta presei mercenare si cred ca e nevoie de o asanare a breslei, a declarat primarul Dorin Florea.

Directorul Ziarului de Mures si al Buna Ziua, Ardeal, Aurelian Grama, a declarat, replicat, tot prin intermediul Agentiei Mediafax, ca nu i s-au adus acuzatii de catre procurori si ca cele declarate de primarul din Targu Mures, Dorin Florea, pe marginea cazului Gazeta sunt aberatii.

Nu mi s-a adus nici o acuzatie, eu acum sunt intr-o redactie si ma ocup de editarea publicatiei Buna Ziua, Ardeal. Am avut procese cu Florea, le-am castigat, ce a declarat el sunt pur si simplu aberatii. Nu trebuie decat sa ne uitam in fata Primariei Targu Mures si sa vedem ca sunt parcate acolo 5-8 masini care valoreaza peste un milion de euro, a declarat Grama.

Ne asteptau mascatii pe coridor

Ieri (luni - n.red.) dimineata, cand am mers la serviciu, ne asteptau mascatii pe coridor. Ni s-au luat buletinele si telefoanele mobile si (au fost) expuse pe masa lui Mihai (Mihai Petean, red. sef Gazeta de Cluj - n.red.). Chiar daca erau profi rau baietii si nu am nimica sa le reprosez, a fost extraordinar de obositor sa stam in redactie de la 9 dimineata la 7 seara, pana cand au luat tot.

Unitati centrale, agende, foi. Redactia arata ca dupa trecerea otomanilor (...)

Ne-am aliniat telefoanele pe masa redactorului-sef si auzeam cum, la fiecare doua minute, vibreaza unul dintre ele. Ca si jurnalisti a fost crunt sa nu avem legaturi cu exteriorul, toti trei simteam ca innebunim. In fine, dupa ce s-a incheiat perchezitia in redactie, ne-am recuperat telefoane si am plecat acasa.

Am aflat prin telefon si din presa ce s-a intamplat... Azi (ieri - n.red.) dimineata m-am trezit si mi-am dat seama ca nu mai am unde sa merg la job...

Alina Crancau, Gazeta de Cluj (text postat ieri pe blog-ul site-ului hotnews.ro si atribuit unui angajat al Trustului Gazeta)

Chertes: Ma voi constitui parte civila si voi cere daune

Un consilier de stat al premierului a declarat ieri, Agentiei Mediafax, ca a depus plangere impotriva Trustului Gazeta intrucat considera ca a fost denigrat in mai multe articole. Am facut o plangere penala impotriva Trustului Gazeta dupa ce au aparut peste zece articole denigratoare despre mine si familia mea in ziarele trustului, a declarat Mircea Chertes, consilier al premierului.

Acesta a spus ca firma sa a fost atacata in ziar ca ar fi falimentara, s-a spus ca a castigat o licitatie incorecta cu Primaria Cluj-Napoca, adaugand ca au aparut mai multe articole neadevarate, inclusiv despre fiul sau, despre care ziaristii Gazetei au spus ca se drogheaza si c` vinde droguri. Am fost si internat in spital din aceasta cauza.

M-a mai deranjat si ca in fiecare articol se legau de primul ministru, eu sunt consilier de stat, nu avea nici o legatura cu domnul Tariceanu, a mai spus consilierul.

Potrivit acestuia, din cele peste zece articole, o singura data i s-a cerut reactie. Nu au cerut niciodata bani, ci doar mi-au oferit un contract de publicitate prin firma mea, prin Aurel Muresan. Am pierdut clienti, familia si firma mea au avut de suferit, asa ca ma voi constitui parte civila si voi cere daune, a conchis consilierul premierului.

Reactia Clubului Roman de Presa

Intr-un comunicat emis ieri Clubul Roman de Presa (CRP) considera ca perchezitiile, audierile si retinerile efectuate de autoritatile clujene la redactiile ziarelor Buna Ziua, Ardeal si Gazeta de Cluj nu constituie un atac la libertatea presei. Ziaristii implicati trebuie sa raspunda multiplelor acuzatii de santaj, potrivit legii.

Totodata, CRP atrage atentia asupra discreditarii profesiei de gazetar pe care conducerea Trustului Gazeta a infaptuit-o prin angajarea pe post de jurnalisti a unor fosti politisti si procurori implicati in scandaluri de coruptie sexual` si de abuz in serviciu, se arata in comunicatul CRP.