Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu (PSD), a demarat o actiune de exe-cutare silita a celor sapte consilieri PD care l-au dat in judecata pe motiv de incompatibilitate intre functia de presedinte si cea de membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP).

Cei sapte au pierdut procesul, iar Marinescu este decis sa ii execute silit pentru a-si re-cupera cheltuielile din timpul procesului.

In vara anului trecut, dupa un scandal rasunator dintre Prefectura si Consiliul Judetean, alesii democrati Ioan Sighiartau, Liviu Mihai Rusu, Florin Vasile Somlea, Petru Moldovan, Florin Marian Ilis, Nicolae Iuga Stan si Doina Mariana Filipoiu l-au actionat in instanta pe presedintele CJ, Gheorghe Marinescu.

Acestia sustineau ca din 16 iulie 2004 mandatul de presedinte CJ al social-democratului ar fi trebuit sa inceteze, deoarece acesta a fost validat ca membru al ATOP, mentionand in cererea de chemare in judecata ca Marinescu, odata ales ca sef al administratiei judetene, nu mai putea desfasura o activitate remunerata concomitent cu indeplinirea mandatului de ales local.

In actiune, cei sapte mai sustineau ca: "paratul avea posibilitatea sa opteze pentru una din cele doua functii in termen de 15 de zile de la data intervenirii starii de incompatibilitate, dar acest lucru nu s-a intamplat, astfel ca mandatul lui a incetat.

Alesul local poate renunta la functia de-tinuta inainte de fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie".

Vendeta esuata in penibil

Marinescu s-a aparat, insa, in permanenta, sustinand ca la mijloc este o vendeta politica, o incercare disperata a Aliantei "D.A." de a-l schimba din functie, iar magistratii Curtii de Apel Cluj-Napoca i-au dat dreptate. "M-au purtat prin tribunale un an pe chestiunea cu ATOP. Eu am castigat procesul la Bistrita, dar consilierii au facut apel la Cluj. Au pierdut si acolo.

Vreau sa-mi plateasca cheltuielile de judecata in valoare de 19 milioane lei vechi, asa cum prevede legea. Cel care pierde achita cheltuielile de judecata", a declarat Gheorghe Marinescu.

Executarea silita a celor sapte consilieri PD cade in sarcina executorului judecatoresc Marin Manchievici.

Indemnizatii pe degeaba

Din ATOP fac parte presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, vicepresedintele institutiei, Ionel Tompa, subprefectul Gheorghe Tuta, consilierii Vasile Marc, Maria Ulecan, Gheorghe Santa, dar si emisarii comunitatilor de etnie rroma, maghiara si saseasca, precum si reprezentanti ai IPJ si Corpului Gardienilor Publici.

Din cauza neintelegerilor, scandalurilor si proceselor in care ATOP a fost implicata in ultima perioada, activitatea acesteia a fost paralizata si nu a reusit sa joace, la nivel de judet, rolul de organism independent, care sa asigure, prin ac-tivitatea sa, reprezentarea si promovarea intereselor comunitatii in scopul asigurarii unui climat de siguranta si securitate publica.

Un membru ATOP primeste pentru fiecare sedinta la care participa o indemnizatie de circa 1,2 milioane lei, iar sedintele au frecventa lunara.