La cea mai recenta sedinta a Consiliului Local, domnii si doamnele consiliere si-au dat din nou mana, la invitatia nemuritorului Nae Oprea, pentru a vota alte tampenii care tin de zona de protectie sanitara instituita in Ploiesti.

Nu numai ca ce au facut consilierii este ilegal, decizia lor neavand nici o treaba cu legea, dar decizia luata demonstreaza inca o data ca, acolo unde e rost de o spaga, cat de mica, baietii se arunca, la comanda, cu capul inainte.

Ati tot citit probabil, prin presa de dezinformatie din Ploiesti, despre instituirea zonei de protectie sanitara in Ploiesti. E, potrivit legii (HG 930, ca sa se vada ca nu scriem din burta), aceasta chestiune trebuia sa se faca pana maximum pe data de 2 octombrie anul curent.

Asta una, ca sa vedeti ce organizare exemplara este la Primaria Ploiesti, unde se incalca legile zilnic, asa ca ce mai conteaza o amarata de depasire de termen.

Dar nu asta este cea mai importanta problema. Ci faptul ca instituirea acestor zone de protectie sanitara le provoaca proprietarilor o multime de probleme. Scaderea drastica a pretului terenurilor, imposibilitatea de a construi pe suprafete importante si lipsa controlului asupra propriului teren fiind numai cateva dintre ele.

Practic, nemultumirile oamenilor pornesc de la suprafetele prea mari fixate drept zone de restrictie, in baza unui studiu facut de Apa Nova, in conditiile in care legea instituie alte limite de restrictie, mult mai mici.

Apa Nova vrea terenuri. Pentru cine?

Pe lege, Consiliul Local e in ofsaid mare. Nu o spunem doar noi si proprietarii, ci si avocatii angajati de acestia. Pentru ca zonele de protectie aprobate sunt prea mari, cu mult mai mult decat scrie la lege. Apoi, pentru ca in zona exista canalizare, deci oamenii nu au cum sa polueze zona, daca se racordeaza la sistemul de canalizare.

In aceste conditii, nu ne ramane decat sa credem ca Apa Nova sau altcineva are nevoie de aceste terenuri. Iar cu gandul la asta ne duce nu numai mirosul nostru, pentru ca avem cu totii nasul infundat in redactie pe vremea asta, ci si modul in care Primaria si Apa Nova au actionat, fara a-i consulta pe riverani, o conditie obligatorie, impusa de aceeasi lege.

Dar cum Primaria Ploiesti sta prost la capitolul "consultari" din nastere, trecem si peste asta.

Si ajungem la cei care au mai avut teren in zona. Firma Urban, de pilda, care a vandut zece hectare de teren, fara a le sopti celor care au luat vreo vorba despre aceasta zona de protectie. Mai mult, in zona s-au facut o gramada de bransamente la reteaua de apa, fara ca acestea sa fie dublate de racordari la reteaua de canalizare, asa cum din nou si degeaba, din cate se pare, prevede legea.

Si mai e o chestiune foarte interesanta. Apa Nova a facut un studiu inainte de a fixa marimea zonelor de protectie sanitara. Cine a facut acest studiu? Cand li s-a comunicat riveranilor? Cine asigura impartialitatea autorului studiului? Pe banii cui s-a facut studiul? Intrebari la care promitem sa avem si raspunsuri, cat de curand.

Chivu, initiator fara sa stie

Exista consilieri care sunt trecuti de multe ori ca initiatori, fara ca ei sa aiba habar ce au initiat. Este si cazul lui Sorin Chivu, care a vizitat zona aflata in discutie abia dupa ce a initiat si votat proiectul de hotarare. Desigur, de fata cu proprietarii, Chivu a dat-o direct pe colegul de partid Nae Oprea, pe care l-a acuzat ca l-a bagat nevinovat in aceasta problema.

Dupa care a masurat din ochi terenul si a inceput sa le faca oamenilor oferte pentru imprejmuire, ca doar omul era in timpul serviciului si trebuia sa imbine inutilul cu profitul.

Foarte interesanta ni s-a parut si barfa potrivit careia cei care au votat pentru ar fi avut promisa o excursie in Franta. De urmarit deplasarile consilierilor!

Departamentul de Investigatii