S-a stins din viata la sfirsitul saptaminii trecute, dar a lasat in urma cintece de neuitat ca „Marie, draga Marie“, „Eu doinesc, codrul rasuna“ sau „Cucule de pe cetate“, dar si frumoase amintiri prietenilor sai cu ochii inlacrimati.

"Mi-am dorit sa devin aviator"

"Am inceput sa cint demult, in copilarie, astfel ca pe la virsta de 18 ani participam deja la emisiuni ale Radio Cluj. Ca orice copil, mi-am dorit, normal, sa devin aviator, insa nu am regretat niciodata ca am ales muzica, ba chiar dimpotriva", a marturisit regretatul artist pentru Monitorul de Cluj, intr-un interviu acordat cu putin timp inaintea ultimei sale aniversari, de 70 de ani.

Dupa cum si-a amintit cu nostalgie atunci, a cintat chiar si cind a fost in armata, intr-un ansamblu al granicerilor, insa recunoastea radioul clujean drept rampa de lansare. A avut ca modele nume celebre ale acelor vremuri, precum Ioana Radu, Felician Farcas sau Maria Lataretu. „Mereu am vrut sa fiu cel putin la nivelul lor", povestea Sopon.

Muzica, secretul tineretii fara batrinete

De-a lungul deceniilor, a purtat cintecele de la Cluj pe scene din Romania si strainatate, insa nu a simtit nicicind chemarea de a se stabili pe alte meleaguri. „Pentru nimic in lume nu as fi plecat din Clujul meu, ii datorez multe acestui oras si mai ales oamenilor de aici", declara cintaretul pentru Monitorul.

Dupa '89, nu a resimtit schimbari majore in viata sau cariera, doar suferinta de a vedea cum „nu mai sint promovate adevaratele valori ale muzicii populare, cum romanii incearca sa iasa in fata incurajind genuri care nu sint ale lor". La aproape 70 de ani, se declara plin de viata si entuziasm.

"Sensul vietii mele este muzica, faptul ca am cintat o viata intreaga m-a tinut si ma tine inca tinar, pe linga faptul ca am dus o viata normala, ca nu mi-am facut niciodata probleme ca vine batrinetea...", marturisea cintaretul.

"Parca facea parte din alta generatie..."

"Il stiu pe Sopon de 35 de ani, iar in ultimii 16, de cind lucrez la Radio Cluj, l-am cunoscut si mai bine, pe la imprimari si filmari pentru televiziune...", relateaza Gelu Furdui, realizator de emisiuni folclorice la Radio Cluj. „Il stimam ca artist, dar si ca om. Dumitru Sopon avea un fel de a fi absolut fabulos, de o vitalitate exceptionala.

Mereu pus pe glume, spunea doua-trei bancuri de cite ori venea la radio. Se schimba atmosfera in toata redactia cind intra el...", isi aminteste acesta.

Pusesera la cale citeva planuri, cel mai de seama fiind organizarea unui festival de interpretare de folclor la Cluj, pus chiar pe hirtie in anul 2000 si propus unui ministru al vremii, insa nefinalizat din cauza schimbarilor politice care au urmat. A avut parte de o sarbatoare a ultimei aniversari si in studioul de radio clujean. „Avea o sanatate de fier.

De aceea m-a surprins cel mai tare cind am aflat ca nu mai e printre noi, nici nu pot sa realizez asta...", adauga Furdui. „Parca facea parte din alta generatie decit colegii lui, una mult mai tinara. Vocea lui uluitoare parca a devenit si mai puternica dupa ce s-a pensionat...", afirma realizatorul radio.

Ultimul recital al lui Dumitru Sopon a avut loc joi seara, la Festivalul Cintecului Popular Romanesc „Maria Lataretu" de la Tirgu Jiu, in transmisiune directa la un post de televiziune.

"Am vorbit cu Florentina Satmari, realizatoarea festivalului, mi-a povestit ca Sopon fusese de o veselie absolut molipsitoare, a stat cu membrii juriului pina la 6 dimineata, parca ar fi stiut ca e ultima data..", relateaza Gelu Furdui.

Indragit de telespectatori

Pentru Sergiu Vaida, realizatorul emisiunii "Vine Clujul pe la noi", de la TVR Cluj, prima amintire legata de Dumitru Sopon se leaga de o emisiune a armatei, realizata in 1991, unde acesta era prezent in calitate de invitat. „Mi-a placut cum a cintat, insa si mai mult m-a impresionat cum povestea amintiri din armata ale tatalui sau. Am ramas de atunci prieteni", declara Vaida.

Isi aminteste de artist si ca de „un bun companion si mai ales modest". „Nu fugea de tineri si nu ii tinea la distanta. Povestea foarte frumos despre solisti, niciodata nu l-am auzit zicind ceva rau de colegii lui. Asta era Dumitru...", adauga realizatorul TV. „Era foarte iubit de telespectatori, nu era primar in Transilvania care sa ii refuze vreun concert.

Eram prieteni foarte buni si m-am zbatut sa nu ii insel asteptarile...". Ar fi dorit sa il aiba invitat la aniversarea celui de-al cincilea an de emisiune. „I-am ramas dator cu o emisiune in avanpremiera si el cu o insigna NATO...", incheie Sergiu Vaida cu tristete.