In cadrul comisiei a fost mentionat Hilton. Este o varianta plauzibila, mai ales ca, din cate stiu eu, Hilton vizeaza extinderea in alte centre urbane, iar Clujul ar parea o alegere fireasca, este de parere Radu Morariu, consilier local si director al agentiei de turism Eximtur.

Din felul in care s-a discutat in comisie, reprezentantii Hilton sunt interesati de zona. Proiectul este interesant si se incadreaza in tendinta de relocare ce ar trebui sa schimbe fata orasului, spune si Attila Laszlo, membru al comisiei. Reprezentantii Hilton Romania nu au confirmat, deocamdata, intentia de extindere la Cluj.

Printre alte companii hoteliere enumerate de specialisti se afla Marriott si Accor (companie ce detine brandurile Sofitel, Novotel si Ibis), care ar putea veni la Cluj prin franciza sau contract de management. Exista, la nivel international, diferite discutii si investigatii.

Este posibila extinderea in orase precum Timisoara sau Cluj, mai ales ca, in Europa, avem in plan deschiderea a 25 de hoteluri, sub diverse branduri, a declarat Dina Litica, PR manager Marriott Bucuresti.

Hotel de zece etaje

Relocarea productiei la Tricotaje Somesul, decisa de actionari, lasa disponibila, in zona centrala a municipiului, un teren de 18.000 mp. Consultant pentru proiectul Somesul Atrium Center este o companie din Marea Britanie, iar Arhimar Baia Mare asigura proiectarea complexului.

Valoarea investitiei in complex va ajunge la 50 de milioane de euro, fara pretul platit pentru teren, 11 milioane de euro.

Fosta garnizoana, fabrica de tutun si de textile, actuala locatie se va transforma, potrivit proiectului, intr-un centru multifunctional pentru segmentul de business. Partea cea mai importanta, hotelul, va avea zece etaje si 100-120 de camere. Lucram dupa standarde impuse de lanturile internationale, in ideea ca hotelul va functiona sub un astfel de brand.

Am proiectat hotelul la aceste dimensiuni, cu camere de 35 mp, doua restaurante, breakfast restaurant, parcari pentru autocare, terase si dotari anexe. La ultimul nivel va exista un restaurant cu sala de intalniri, cu panorama, ne-a declarat arhitectul Claudiu Botea.

Oras fara sali de conferinte

Complexul va cuprinde 4-5 sali de conferinte de cate 150-600 de locuri, librarie cu biblioteca, spatii comerciale si restaurante. Atrium Central (hol pe mai multe niveluri), de 2000 mp, va asigura accesul spre hotel, galerii comerciale si restaurante. Ansamblul va beneficia de o parcare subterana, de 900 de locuri, amplasata pe doua niveluri.

Constructia nu va fi agresiva spre bulevard; ne gandim la o retragere treptata, iar intre structura si strada va fi o distanta de 10 metri, cu spatii verzi. Fiind vorba de un centru de conferinte, hotelul va merge pe tot pe segmentul de business. Functiunile acestea au fost gandite tinand cont de serviciile care exista in Cluj si de cele de care ar fi nevoie.

Orasul nu are, in acest moment, suficiente sali de conferinte de dimensiuni mari si nici un hotel de standarde inalte, a mai spus Botea.

Proiect la pachet

Potrivit conducerii Tricotaje Somesul, se poarta negocieri cu trei potentiali cumparatori. Una dintre variante era implicarea societatii in viitoarea afacere. Conditia ar fi fost ca Tricotaje sa detina controlul asupra acesteia, dar companiile straine nu s-au aratat foarte receptive la aceasta varianta.

Incercam, testam, studiem piata. Nu am luat o decizie finala in ceea ce priveste proiectul, asa ca nu excludem nici o varianta. Ar putea interveni elemente noi, a spus directorul general Ioan Leanca. Beneficiarul proiectului Somesul Atrium Center este Tricotaje, insa constructia ar putea fi realizata de un alt investitor.

Se pot intalni cazuri in care o societate plateste un proiect si un consultant, iar, la sfarsit, decide daca merita sa faca investitia, daca se implica printr-o asociere sau vinde suprafata «la pachet» cu proiectul, a precizat Botea.