S-a spus de nenumarate ori ca banii cheltuiti de la inceputul campaniei de inchidere a mineritului ar fi asigurat pe cel putin 20 de ani functionarea sistemului minier maramuresean, in care mii de oameni ar fi avut locuri de munca.

Lucrurile au stat insa altfel, asa ca, in momentul de fata, toti minerii au cerut disponibilizarea, primind 200 de milioane lei vechi si garantia ca in urmatorii 2 ani vor primi lunar plati compensatorii, in majoritatea cazurilor aproape la fel de mari ca si salariile de pe vremea cand lucrau.

Acum s-a ajuns la o situatie de-a dreptul incredibila, sa nu spunem absurda, care denota din punct de vedere financiar o strategie extrem de paguboasa.

Nu spunem ca minerii nu meritau banii de disponibilizare, ca fiecaruia ii prinde bine un ban in plus, dar oricine isi poate da seama ca situatia ridica grave semne de intrebare atat din punct de vedere logic, cat si economic: dupa ce s-au dat la toata lumea cele 200 de milioane, se doreste reangajarea a 2.100 de oameni.

Primavara infloreste productia! Directorul Companiei Remin relateaza situatia din momentul de fata: „acum nu exista productie. Lucram pe un program de securizare prin care asiguram paza activelor, evacuarea apelor si intretinerea iazurilor, mai mult lucrari de mediu si de paza. Mai sunt circa 700 de mineri si toti isi vor primi salariile pe ianuarie si februarie.

Banii pentru disponibilizari i-am dat la toti inclusiv acestor 700 de mineri care mai sunt acum. Ei sunt pe preaviz pana la sfarsitul lunii ianuarie. Din 1 februarie apare o noua ordonanta de guvern prin care se zice ca pentru lucrarile de inchidere, conservare si ecologizare putem sa-i angajam in primul rand pe cei care au plecat. Vom vedea din martie cu cine vom lucra.

Se preconizeaza ca din martie va incepe partea de productie. Noi am facut un studiu, un program de exploatare pentru 4 unitati in care sa se poata reincepe productia: EM Razoare, EM Cavnic, EM Baia Sprie, EM Turt si bineinteles Flotatia Centrala, care prelucreaza minereul.

Prin care sa ne incadram in cheltuieli de mie pe mie, deci cat producem si vindem atat sa cheltuim, pentru ca nu mai primim subventie de la stat. Cele 200 de milioane nu le puteam da oamenilor care au ramas daca n-ar fi facut o cerere. Iar acum sunt pe preaviz. Noi am primit banii de la buget pentru tot efectivul si dupa 2007, nemaiavand subventie nu mai aveam de unde-i da.

Si atunci trebuia sa-i dam. Daca cei care au fost disponibilizati nu vor sa se intoarca, o sa gasim altii dintre cei care au plecat inainte. Speram ca o sa gasim. Sunt foarte multi care si-au terminat acei doi ani de plati de completare si somajul si acum nu mai au din ce trai.

Din martie, in total, va fi nevoie de 2.100 de oameni in cele 5 unitati, impreuna cu lucrarile de conservare, inchideri etc”, a spus Vasile Pintea, directorul Remin.

Productie versus ecologizari

Gheorghe Pasca, presedintele Uniunii Sindicale Miniere Maramures explica felul in care vor fi platiti cei interesati sa reintre in sistem: „De la 1 februarie apare cealalta ordonanta, care inlocuieste Ordonanta 8, care da posibilitatea sa reangajam oameni. Sa zicem ca se vor desface contractele de munca in 30 sau 31 ianuarie si din 1 februarie ii reangajam.

Daca se angajeaza pentru inchideri si conservari, atunci primesc 50% din veniturile de complectare. Cele 200 de milioane le-a luat deja toata lumea. Trebuie sa primeasca venituri de complectare si acestea vor fi cam 6 - 7 milioane (lei vechi) sau probabil (daca se desface contractul in ianuarie) in jur de 8 milioane. Deci, banii acestia ii primesc timp de 2 ani, luna de luna.

Daca se reangajeaza la stat pentru inchideri si conservari, respectiv la Compania REMIN, atunci pierd 50% din veniturile de complectare. Deci vor primi circa 4 milioane, plus salariul care-l vor primi de la companie. Ordonanta 8 spune ca daca se reangajeaza la stat pierd in totalitate veniturile.

Insa noua ordonanta, valabila din 1 februarie, spune ca iau 50% si pot sa si lucreze la Companie pentru inchideri si conservari. In noua ordonanta este prevazut ca se pot face angajari si pentru productie. Atata doar ca la cei de pe productie trebuie facut un calcul sa se vada cat primesc. Depinde de salariul pe care l-a avut fiecare si de cat va fi salariul mediu net pe economie.

E un calcul acolo care trebuie facut. Se stie doar ca cei care vor intra pentru inchideri si conservari vor primi 50% din veniturile de complectare”.

Este o nebunie!

Pasca este indignat de lipsa unei strategii in materie de sistare si apoi de reincepere a productiei: „Este o nebunie! Asta-i Romania! Asa se intampla, e un haos total. Am fost recent in Bucuresti prin ministere si nu stie nimeni ce face, unul zice una, altul zice alta. Eu un haos total. Si atunci noi incercam sa salvam locurile de munca in situatia asta.

De la zi la zi se modifica situatia. Dorim ca din martie, posibil chiar din februarie sa continuam pe productie pentru ca exista contract cu Trafigura pentru care s-au facut niste calcule si suntem rentabili cu aproximativ 1300 de oameni. In plus, la inchideri sunt prevazute vreo 800 de persoane. Asa ca se va ajunge la 2100 de angajati.

Oamenii au luat cele 200 de milioane si asteapta acum sa intre pe venituri de complectare. In functie de cate perimetre se inchid, se vor reangaja pentru inchideri si conservari, iar pentru productie, urmeaza sa se negocieze un contract pana la 1 martie cu Trafigura, sa vedem exact cata marfa putem face. Se va face un buget in functie de marfa pe care o vindem. Atunci vom cauta oameni si-i vom reangaja”.

“Vom actiona AJOFM in judecata!”

Pe de alta parte, a fost generat si un conflict intre sindicatul din minerit si AJOFM. Gheorghe Pasca a declarat ca: „acum este o problema. AJOFM a spus ca trebuia sa li se desfaca contractele in 31 decembrie. Noi nu suntem de acord pentru ca Ordonanta 8 a fost prelungita si-n ianuarie, si atunci am spus sa se desfaca asa cum prevede Ordonanta, in 31 ianuarie.

Ei invoca nu stiu ce hotarare de guvern de prin martie. Am fost la Bucuresti, am discutat cu ministrul Vosganian, cu secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Cosmin Popescu, si ministerul zice ca AJOFM n-are dreptate. Dar acestia o tin pe-a lor. Ce poate face AJOFM este sa nu-i inregistreze pe oameni.

Secretarul de stat ne-a promis ca se va rezolva dar ne trebuie sa vedem negru pe alb o hotarare sau un ordin al ministrului. Daca nu apare acest act se intampla altceva: voi convoca un consiliu extraordinar, vom declansa actiuni sindicale si vom actiona AJOFM in judecata”.

Asocierea in stand-by!

Spre finele anului trecut, Oficiul Privatizarii si Participatiilor Statului a scos „la mezat” exploatari de la mai multe companii miniere, printre care si Remin Baia Mare.

Statul cauta investitori a caror cifra de afaceri realizata in anul 2006 sa fie de minim 20 milioane dolari si care sa aiba experienta de minim 3 ani in exploatarea si prepararea minereurilor, procesarea mine?reurilor.

Iar ideea asocierii era ca investitorul sa participe cu bani si echipamente in scopul retehnologizarii si modernizarii activitatii de productie, management si know-how, preluand o parte din salariati, iar societatea sa participe cu active (terenuri, cladiri, mijloace fixe, licente), salariati, servicii etc.

Tot atunci se spunea ca, pe durate derularii contractului de cooperare poate fi declansat oricand procesul de privatizare. Numai ca strategia de atunci a ramas la stadiul de teorie. Directorul Remin, Vasile Pintea, a spus ca: „pana in noiembrie au depus scrisoare de intentie (pentru asociere n.red) 6 firme dar n-a cumparat caietul de sarcini niciuna”.