Zeci de profesori romani de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj au semnat o petitie prin care protesteaza impotriva interventiei viceconsulului maghiar din Cluj, Istvan Szentpetery, pe langa conducerea institutiei. Diplomatul maghiar a cerut conducerii academice a universitatii clujene sa aprobe instalarea de placute in limba maghiara in cladirile facultatilor.

In caz contrar, Szentpetery ameninta ca va cere europarlamentarilor sa il interpeleze pe comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Instalarea placutelor cu inscriptii in limba maghiara este principala revendicare a radicalilor din Comitetul de Initiativa “Bolyai”. Doi dintre ei, lectorii universitari Peter Hantz si Lehel Kovacs, au fost concediati de UBB, dupa ce Peter Hantz a incercat sa forteze montarea de placute in cladirea rectoratului si in sediile a doua facultati.

Concedierea celor doi a dus la escaladarea tensiunilor. Circa o suta de studenti maghiari au organizat o demonstratie de strada in semn de solidaritate cu cei doi lectori exclusi. De asemenea, a existat un schimb de note diplomatice intre guvernele de la Bucuresti si Budapesta pe aceasta tema.